ДСТУ В 3265—95

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ЗВ'ЯЗОК ВІЙСЬКОВИЙ Терміни та визначення

СВЯЗЬ ВОЕННАЯ Термины и определения

Чинний від 1997—01—01

  1. ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ

Цей стандарт установлює терміни та визначення понять стосовно військового зв'язку. Цей стандарт не поширюється на галузь цивільного зв'язку.

Терміни, регламентовані у цьому стандарті, обов'язкові для використання в усіх видах нормативної документації, у довідковій та навчально-методичній літературі, що стосуються військового зв'язку, а також для робіт із стандартизації та у разі використання результатів цих робіт.

Вимоги стандарту є обов'язковими для об'єднань, з'єднань, частин і установ Збройних сил України, а також для підприємств, установ і організацій, діяльність яких стосується військового зв'язку.

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті використані посилання на такі стандарти:

ДСТУ 2619—94 Електрозв'язок. Зв'язок документальний. Терміни та визначення.

ДСТУ 325.4—95 Радіозв'язок. Терміни та визначення.

Видання офіційне

З.ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ

Для кожного поняття встановлений свій стандартизований термін.

Стандартизовані терміни набрано напівжирним шрифтом, їхні короткі форми, подані абревіатурою, — світлим.

Частина терміна, позначена круглими дужками, може бути вилучена в разі використання терміна в документах із стандартизації.

Подані визначення можна в разі потреби змінювати, вводячи похідні ознаки, розкриваючи значення вживленних термінів, зазначаючи об'єкти, що входять в склад значення поняття, що визначається. Зміни не повинні порушувати обсяг і зміст понять, визначених у стандарті.

У стандарті, як довідкові, подані російські відповідники стандартизованих термінів, а також визначення російською мовою.

Якщо визначення терміна російською мовою відсутнє в чинних державних російськомовних стандартах, то переклад терміна й визначення російською мовою подаються в круглих дужках.

Загально-технічні терміни, що вживані у стандарті, наведені у додатку А.

У стандарті наведено абетковий покажчик українських термінів та абетковий покажчик російських відповідників стандартизованих термінів.

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ

  1. система управління військами

[силами];СУВ.Сукупність

взаємопов'язаних органів, пунктів та засобів управління (зв'язку, автоматизації, механізації) і засобів бойового, технічного, тилового забезпечення, що становлять єдине структурне ціле для конкретної ланки Збройних Сил і розгортаються для підтримки необхідного рівня бойової готовності військ [сил], підготовки бойових дій та управління військами [силами] під час виконання поставлених завдань.

  1. військовий зв'язок

Процес обміну повідомленнями в системах управління військами [силами].

  1. абонент (військового зв'язку)

Орган управління, посадова особа або технічний засіб, що може використовувати військовий зв'язок протягом певного терміну для обміну повідомленнями.

  1. повідомлення

Довільна кількість інформації, (початок і закінчення якої визначені), призначеної для передавання від одного абонента іншому в будь - якій формі, що відповідна певному виду зв’язку.

Примітка 1. Під інформацією розуміють відомості, які передаються або можуть бути передані від одного абонента до іншого.

Примітка 2.Оперативно-тактична

інформація — інформація, що подається у процесі управління.

  1. вид(військового)зв'язку.

Класифікаційне групування військового зв'язку, відокремлене за кінцевими засобами зв'язку

Примітка. Військовий зв'язок поділяють навиди:телефонний,телеграфний,

передача даних, факсимільний, відео телефоннийфельд'єгерсько-поштовий,

сигнальний.

система управления войсками [силами]; СУВ. Совокупность взаимосвязанных и рассматриваемых как единое структурное целое для конкретного звена Вооруженных Сил (органов, пунктов и средств управления,связи, автоматизации,

механизациии средств боевого,

технического,тылового обеспечения),

развертываемых для поддержания необходимого уровня боевой готовности войск [сил], подготовки боевых действии и руководства войсками [силами] при выполнении поставленных задач.

военная связь

Процесс обмена сообщениями в системах управления войсками (силами).

абонент(военнойсвязи)Орган

управления, должностное лицо или техническое средство, которое может использовать военную связь на определенный срок для обмена сообщениями.

сообщение

произвольное количество информации, (начало и конец которой определены), предназначенной для передачи от одного абонента другому в любой форме, соответствующей определенному виду связи .

Примечание 1. Под информацией понимаются сведения,которые

передаются или могут быть переданы от одного абонента другому.

Примечание 2. Оперативно-тактическая информация — информация, сообщаемая в процессе управления войсками или силами и оружием.

вид (военной) связи. Классификационная группировка военной связи, выделенная по конечным средствам связи Примечание.Военнуюсвязь

подразделяют на виды:телефонная,

телеграфная,передачаданных,

факсимильная,видеотелефонная,

фельдъегерско-почтовая, сигнальная.

  1. фельд'єгерсько-поштовий зв’язок.

Вид військового зв'язку, який забезпечує приймання, оброблення і до ставлення усіх видів бойових документів і поштових відправлень, які надходять за адресою органів управління військами (силами] і особового складу.

  1. рід(військового)зв'язку

Класифікаційне групування військового зв'язку, відокремлене за середовищем поширення сигналів та (або) засобами, що застосовуються.

Примітка. Військовий зв'язок поділяють на роди: радіозв'язок (прямої видимості, тропосферний, іоносферний, метеорний, супутниковий, радіорелейний), дротовий, оптоелектронний,гідроакустичний та

зв'язок рухомими засобами.

фельдъегерско-почтовая связь Вид военной связи, обеспечивающий прием, обработку и доставку всех видов боевых документов и почтовых отправлений, поступающих в адрес органов управления войсками [силами] и личного состав.

род (военной) связи.

Классификационнаягруппировка

военной связи, выделенная по среде распространения сигналов или применяемым средствам.

Примечание. Военную связь подразделяют на роды:радиосвязь

прямой видимости, тропосферная, ионосферная, метеорная, космическая, радиорелейная),проводная,

оптоэлектронная, гидроакустическая и связь подвижными средствами.

  1. СИСТЕМА ВІЙСЬКОВОГО ЗВ'ЯЗКУ

  1. система військового зв'язку

Частина системи управління військами [силами], зброєю що є сукупністю взаємопов'язаних вузлів та ліній зв'язку різного призначення, які діють узгоджено щодо завдань, місця, часу та розгортаються або створюються за єдиним планом для вирішення завдань забезпечення управління військами [силами] і зброєю.

Примітка. Системи військового зв'язку поділяють на автоматизовані, неавтоматизовані та частково автоматизовані.

  1. інтегральна цифрова система військового зв'язку; ІЦСРЗ.

Система військового зв'язку, яка характеризуєтьсятехнічною,

методологічною та організаційною єдністю у використанні цифрових сигналів електрозв'язку для передавання та розподілуповідомлень.

система военной связи.

Часть системы управления войсками [силами] и оружием, представляющая собой совокупность взаимосвязанных и согласованных по задачам, месту и времени действия узлов и линий связи различного назначения, развертываемых или создаваемых по единому плану для решения задач обеспечения управления войсками или [силами] и оружием.

интегральная цифровая система военной связи; ИЦСВС. Система военной связи характеризующаясятехническим,

методологическим и организационным единством при использовании цифровых сигналов электросвязи для передачи и распределения сообщения.

  1. елемент системи військового зв'язку Організаційно-технічнеоб'єднання

частини сил та засобів системи військового зв'язку,відокремлене за

функціональною ознакою Примітка. До основних елементів системи військового зв'язку належать:опорна,

базова мережі зв'язку, вузли зв'язку ПУ, лінії прямого зв'язку, лінії прив'язки, мережа управління системою зв'язку, мережа технічного забезпечення системи військового зв'язку та засобів автоматизації, резерв сил та засобів військового зв'язку та автоматизації.

  1. стаціонарний (мобільний) компонент системи військового зв'язку.

Частина системи військового зв'язку, розгорнута на основі стаціонарних [мобільних] елементів.

  1. мобільний елемент системи військового зв'язку. Елемент системи військового зв'язку, спроможний переміщатися і забезпечувати зв'язок у нових районах у встановлені терміни або під час

руху.

  1. опорна мережа (військового) зв'язку Елемент системи військового зв'язку, що містить опорні вузли військового зв'язку та з'єднувальні лінії зв'язку і є основою для забезпечення зв'язку в одній або декількох системах управління.
    1. інформаційний напрямок військового зв'язку. Сукупність вузлів та ліній військового зв'язку,яка забезпечує

військовий зв'язок між двома пунктами управління.

  1. вісь зв'язку; ВЗ.

Сукупність ліній та вузлів військового зв'язку, розгорнутиху напрямку

переміщення пунктівуправління

об’єднання або з’єднання.

элемент системы военной связи Организационно-техническое объединение части сил и средств системы военной связи, выделенное по функциональномупризнаку.

Примечание. К основным элементам системы военной связи относятся: опорная, базовая сеть связи, узлы связи ПУ, линии прямой связи, линии привязки, сеть управления системой связи, сеть технического обеспечения системы военной связи и средств автоматизации, резерв сил и средств военной связи и автоматизации.

стационарный [мобильный] компонент системы военной связи.

Часть системы военной связи, развернутая на основе стационарных [мобильн^іх] элементов.

мобильный элемент системы военной связи. Элемент системы военной связи, способный перемещаться и обеспечивать связь в новых районах в установленные сроки или в движении.

опорная сеть военной связи. Часть системы военной связи, состоящая из опорных узлов военной связи и соединяющих их линий опорной сети связи, которая служит основой для обеспечения связи в одной или нескольких системах управления.

информационное направление военной связи. Совокупность линий и узлов связи, обеспечивающая военную связь между двумя пунктами управления.

ось связи: ОС. Совокупность линии и узлов военной связи, развернутых в направлении перемещения пунктов управления объединения или соединения.

  1. рокада зв'язку: РЗ. Сукупність ліній та вузлів військового зв’язку, розгорнутих уздовж лінії фронту що з’ єднують опорні вузли військового зв’язку різних

осей або окремих напрямків зв’язку.

  1. вузол (військового) зв'язку.

Елемент системи військового зв'язку, що забезпечує створення та комутацію групових трактів, каналів, повідомлень, пакетів, цифрових потоків, а також виконання інших функцій у системі військового зв'язку.

Примітка. Вузол військового зв'язку розгортається (обладнується) на пункті управління або на пункті комутації групових трактів, каналів, повідомлень, пакетів і цифрових потоків.

  1. вузол військового зв'язку пункту управління; вузол зв'язку ПУ. Вузол військового зв'язку, який є частиною пункту управління та призначений для забезпечення обміну повідомленнями з іншими пунктами управління і внутрішнього зв'язку на пункті управління.
    1. опорний вузол військового зв'язку. Вузол військового зв'язку, розгорнутий (обладнаний) на перехрещенні осей та рокад зв'язку і призначений для розподілу каналів та потоків повідомлень і прив'язки до нього вузлів військового зв'язку пунктів управління або допоміжних вузлів військового зв'язку.
    2. допоміжний вузол військового зв'язку. Вузол військового зв'язку, призначений для забезпечення зв'язку із з'єднаннями, частинами та установами, що діють на значній відстані від вузлів військового зв'язку пунктів управління об'єднання або опорних вузлів зв'язку.

рокада связи: РС. Совокупность линий и узлов военной связи, развернутых в длину линии фронта и соединяющих опорные узлы военной связи разных осей или отдельных направлений связи.

узел военной связи.Элемент

системы военной связи, обеспечивающий образование и коммутацию групповых трактов, каналов, сообщении, пакетов, цифровых потоков, а также выполнение других функций в системе военной связи. Примечание. Узел военной связи развертывается (оборудуется) на пункте управления или на пункте коммутации групповых трактов, каналов, сообщении, пакетов и цифровых потоков.

узел военной связи пункта управления; узел связи ПУ. Узел военной связи, являющийся частью пункта управления и предназначенный для обеспечения обмена информацией с другими пунктами управления и внутренней связи на пункте у правления.

опорный узел военной связи.

Узел военной связи, развернутый на пересечении осей и рокад связи и предназначенный для распределения каналов и потоков сообщений и привязки к нему узлов военной связи пунктов управления или вспомогательных узлов военной связи.

вспомогательный узел военной связи.

Узел военной связи, предназначенный для обеспечения связи с соединениями, частями и учреждениями, действующими на значительном расстоянии от узлов военной связи пунктов управления объединения или опорн^іх узлов связи.

  1. рухомий вузол військового зв'язку. Вузол військового зв'язку, змонтований на транспортних засобах або у контейнерах. Примітка. Рухомий вузол військового зв'язку може бути змонтований на автомобілях, броньованих машинах, літальних апаратах, кораблях, поїздах і перевозитися ними.
    1. стаціонарний вузол (військового) зв'язку.Вузол військовогозв'язку,