Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»

Дочірня компанія "Укртрансгаз"

ПІ 1.1.23-357-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

гад час робіт із застосуванням риштувань та помостів

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці під час виконання робіт із застосуванням риштувань та помостів (далі - Інструкція) призначена для всіх осіб, які використовують риштування та помости під час роботи на підприємствах ДК "Укртрансгаз".

1.2. До роботи із застосуванням риштувань та помостів допускаються особи, придатні за станом здоров'я до виконання робіт за відповідною професією, які пройшли у встановленому на підприємстві порядку навчання безпечним методам праці, перевірку знань з питань охорони праці, одержали відповідне посвідчення, мають необхідну кваліфікацію та практичні навички роботи із застосуванням риштувань та помостів, пройшли інструктаж з охорони праці.

Особа, що виконує роботи на висоті понад 1,3 м, повинна бути не молодше 18 років.

1.3. Під час експлуатації риштувань і помостів крім даної інструкції слід також керуватись інструкцією підприємства-виготовлювача.

1.4. Риштування і помости застосовуються під час спорудження, реконструкції і ремонту будівель і споруд для розміщення робітників і матеріалів безпосередньо в зоні виконання будівельно-монтажних робіт.

Риштування і помости повинні виготовлятися згідно з вимогами затвердженої конструкторської документації і встановлюватись згідно з планом виконання робіт (ПВР).

Термін експлуатації риштувань повинен бути не більше 5 років, а помостів - не більше 6 років.

1.5. Поверхню ґрунту, на якій встановлюють риштування, необхідно спланувати, утрамбувати і забезпечити відвід від неї поверхових вод.

1.6. Стояки, рами, опорні драбини та інші вертикальні елементи риштувань повинні бути встановлені по виску і розкріплені зв'язками згідно з проектом. Під кінцями кожної пари стояків риштувань у поперечному напрямку повинна бути укладена суцільна (нерозрізана ) підкладка з дошки товщиною не менше 5 см. Не допускається встановлювати риштування на землі.

З метою запобігання сковзанню (скошенню) та порушенню цілісності забороняється вирівнювати підкладку за допомогою цеглин, каміння, обрізків дощок, клинців та інших предметів.

1.7. За необхідності спорудження риштувань та помосту поблизу гарячих поверхонь або елементів обладнання дерев'яні частини риштувань повинні бути захищені від загорання.

1.8. Металеві риштування повинні бути заземлені і забезпечені блискавкозахистом.

1.9. У місцях підйому і спуску людей на риштування і помости повинні висіти плакати із зазначенням величини і схеми розміщення навантажень.

1.10. Риштування і помости висотою до 4 м допускаються до експлуатації тільки після їх приймання виконробом чи майстром і реєстрації в журналі робіт, а вище 4м - після приймання комісією, призначеною керівником будівельно-монтажної організації, і оформлення актом.

1.11. Працівник, що виконує роботи із застосуванням риштувань та помостів, зобов'язаний:

- дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання робіт;

- знати і виконувати вимоги цієї інструкції, внутрішнього трудового розпорядку, правила поводження з обладнанням, користуватись засобами колективного та індивідуального захисту;

- проходити у встановленому на підприємстві порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Працівнику забороняється застосовувати обладнання з корисливою метою, а також для виконання робіт, не передбачених виробничим завданням.

1.12. Під час роботи працівник повинен користуватись засобами індивідуального захисту (313) відповідно до відповідної професії та дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом чи іншими миючими засобами. Застосовувати при митті рук бензин, гас, ацетон та інші легкозаймисті речовини забороняється;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання слід попередити керівника робіт та негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Надіти спецодяг та інші 313 відповідно до основної професії. Спецодяг повинен бути добре підігнаний і застібнутий. На голові необхідно мати захисну каску.

2.2. Перевірити справність риштувань і помостів - оглянути стан з'єднань, настилів, огородження, драбин.

2.3. Привести у порядок робоче місце згідно з роботою, яка буде виконуватись, звільнити його від сторонніх предметів.

2.4. Одержати інструмент, а у необхідних випадках і запобіжний пояс, перевірити їх справність і надійність.

2.5. Перевірити наявність попереджувальних написів і плакатів, які вказують допустиме навантаження риштувань і помостів.

2.6. Визначити необхідні для роботи матеріали і місця розташування на риштуваннях чи помостах.

2.6. Впевнитись, що робітники, які входять у склад бригади, за своїм станом здоров'я можуть працювати на риштуваннях і помостах.

2.7. Про всі помічені при огляді несправності або недоліки, які загрожують безпеці людей при проведенні робіт, повідомити керівника робіт і приступити до роботи після їх усунення.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Монтаж і демонтаж риштувань повинні виконуватись робітниками, які мають право працювати на висоті з забезпеченням запобіжними поясами, які прикріпляються до надійних елементів і конструкцій за вказівкою майстра (виконроба).

3.2. Розбирання риштувань повинно виконуватись під керівництвом виконроба або майстра з дотриманням порядку, який вказаний у ПВР.

3.3. До початку робіт із розбирання риштувань технічний персонал повинен оглянути конструкції, які підлягають розбиранню, ознайомити робітників з можливою небезпекою і дати вказівки щодо послідовності розбирання і заходам безпеки.

3.4. У зоні, де установлюються або розбираються риштування та поміст, не повинні перебувати сторонні особи.

3.5. Перед зняттям настилу риштувань його слід звільнити від матеріалів, сміття, тари (не скидати з риштувань) і закрити доступ на риштування. Необхідно слідкувати, щоб під час його переміщення під настилом не знаходились люди.

3.6. Під час розбирання риштувань спуск елементів слід виконувати за допомогою кранів чи інших вантажопідіймальних пристосувань. Не допускати випадків скидання з риштувань окремих елементів.

3.7. Під час розбирання риштувань усі дверні прорізи першого поверху і виходи на балкони всіх поверхів (у межах дільниці, яка розбирається) повинні бути зачиненими.

3.8. Навантаження на риштування і помости не повинно перевищувати встановлені паспортом (проектом) допустимі величини.

3.9. Скупчення на настилах людей в одному місці не допускається.

3.10. Передача на риштування і помости додаткового навантаження від машин для підйому матеріалів, які призводять до їх перевантаження не допускається.

3.11. Для розвозу матеріалів возиками слід укладати по настилам риштувань катальні ходи, їх стики не повинні співпадати з поперечними стиками щитів настилу.

3.12. Під час підйому матеріалів необхідно:

3.12.1. Надійно стропувати деталі, пакети, ящики тощо.

3.12.2.Піднімати і опускати дрібні деталі і матеріали у спеціальній тарі.

3.12.3. Дотримуватись встановленої сигналізації під час підйому і спуску вантажів.

3.12.4. Спуск вантажу на настил слід виконувати на найменшій швидкості, плавно, без поштовхів.

3.13. Щоб уникнути ударів по риштуванням вантажем, підвішеним на гаку баштового або стрілового крана, поворот стріли крана одночасно з підйомом вантажу у безпосередній близькості від риштувань забороняється.

3.14. Не дозволяється підйом і спуск робітників по стоякам риштувань.

3.15. Цегла, яка піднімається пакетами на риштування і помости, повинна бути у спеціальних огороджувальних пристосуваннях. Необхідно виключити випадки подачі цегли пакетами, укладеними з перехресною перев'язкою або в «ялинку».

3.16. Опускати порожні піддони з риштувань і помостів слід пачками, заздалегідь підготовленими і правильно застропованими.

3.17. Піддони з риштувань і помостів спускаються за допомогою вантажопідіймальних пристроїв. Не допускається скидання піддонів.

3.18. З метою збереження цілісності і стійкості забороняється за власною ініціативою виконувати будь-які зміни в каркасі риштувань, а також знімати кріплення.

3.19. Періодично слід очищати настили від будівельного сміття, а в зимовий час - від снігу, льоду з посипанням після цього піском.

3.20. Під час експлуатації риштування повинні оглядатися виконробом чи майстром не рідше ніж через кожні 10 днів.

3.21. Риштування, з яких поздовж місяця і більше роботи не проводились, перед початком робіт необхідно приймати в порядку згідно з п. 1.10.

3.22. Додатковому огляду підлягають риштування після дощу чи відлиги, а також після механічного впливу.

У разі виявлення деформацій риштування повинні бути відремонтовані і прийняті згідно з п. 1.10.

3.23. Установлення інвентарних помостів один на один допускається згідно з паспортом або за умови перевірки нижніх помостів на міцність.

Під час встановлення помостів висотою більше 2,5 м вони повинні кріпитись до капітальної стіни згідно з ПВР.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Розвантажити риштування від матеріалів, механізмів і інструментів, тари і будівельного сміття.

4.2. Прибрати робоче місце.

4.3. Перекрити спеціальним огородженням підйоми і входи на риштування, вивісити заборонні написи і таблички.

4.4. Зняти спецодяг, помити руки, лице з милом, за можливості прийняти душ.

4.5. Доповісти керівнику робіт про стан риштувань і помостів і про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. Під час виконання робіт із застосуванням риштувань та помостів можуть виникнути наступні види аварійних ситуацій:

- пошкодження цілісності елементів риштувань та помостів;

- обрив кріплення;

- механічні пошкодження;

- перевантаження;

- неправильне розташування матеріалів;

- скупчення людей в одному місці.

5.2. У разі виникнення цих аварійних ситуацій слід негайно припинити роботу, огородити небезпечну зону, не допускати в неї сторонніх осіб, доповісти про те, що сталося керівнику робіт і далі діяти за його вказівками.

5.3. Дії, спрямовані на запобігання аварійним ситуаціям:

- щоденно візуально оглядати риштування та помости щодо їх цілісності і відсутності обриву кріплень;

- у разі зовнішніх механічних пошкоджень припинити роботу до усунення недоліків;

- постійно слідкувати за вагою матеріалів на риштуваннях і помостах з метою недопущення перевантаження, а також за правильним розташуванням цих матеріалів;

- не допускати скупчення людей в одному місці.

5.4. Про кожний нещасний випадок потерпілий або працівник, який його виявив, чи інша особа - свідок нещасного випадку повинні негайно повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання необхідної допомоги потерпілому.

5.5. Послідовність надання першої допомоги:

• припинити дію на організм факторів, що спричинили нещасний випадок, які загрожують здоров'ю чи життю потерпілого (звільнити від дії електричного струму, винести з ураженої зони, загасити одяг, що спалахнув) і оцінити його стан;

• за необхідності вжити заходів щодо рятування потерпілого у порядку першочерговості (відновити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, накласти пов'язку тощо);

• викликати швидку допомогу чи лікаря або вжити заходів для відправки потерпілого в найближчий медичний заклад.