ДК "Газ України"

НАК "Нафтогаз України"

і

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для слюсаря з експлуатації та ремонту підземних газопроводів

(обхід газопроводів)

Київ 2004

ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України

лист №07-01-05/1245

від"03"березня 2004 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК "Газ України"

НАК "Нафтогаз України"

Наказ №180

від 30.07.2004 р

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний

інститут охорони праці

лист №74

від 13 лютого 2004 р.

ПОГОДЖЕНО

НАК "Нафтогаз України"

лист №15/1-92

від "01" березня 2004 р.

ПІ 1.1.23- 264-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для слюсаря з експлуатації та ремонту підземних газопроводів

(обхід газопроводів)

Київ 2004

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Примірна інструкція поширюється на працівників, які працюють за професією слюсаря з експлуатації та ремонту підземних газопроводів (обхід газопроводів) (далі слюсар), на підприємствах газопостачання та газифікації (або ДК "Газ України").

1.2. До виконання робіт за професією слюсаря з експлуатації та ремонту підземних газопроводів, зайнятого обходом трас допускаються особи, не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчання безпечним методам та прийомам робіт в газовому господарстві і успішно склали іспити; отримали вступний, первинний та повторний інструктажі з питань охорони праці.

1.3. Кожний слюсар, допущений до роботи, повинен додатково отримати інструктаж з пожежної безпеки та мати групу з електробезпеки не нижче II.

1.4. Кожний слюсар має бути ознайомлений та виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, а також ознайомлений з результатами атестації робочих місць з підписом в карті умов праці.

1.5. На слюсарів під час виконання робіт можуть впливати такі небезпечні та шкідливі фактори: понижена та підвищена температури (переохолодження, перегрівання), сніг, ожеледиця, дощ, наїзд транспортних засобів, падіння під час пересування, контакт з тваринами, наявність в робочій зоні шкідливих речовин (загазованість), фізичні перенавантаження, травмування при роботі з інструментом.

1.6. Під час роботи слюсар забезпечується безкоштовно спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту у відповідності з Типовими галузевими нормами:

костюм бавовняний на 12 місяців;

рукавиці комбіновані на 2 місяці;

черевики шкіряні на 12 місяців;

жилет сигнальний на 24 місяців.

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і взуття понад встановлені норми.

Роботу, що пов'язана з виходом на проїжджу частину вулиці слід виконувати в сигнальних жилетах.

1.7. Кожний слюсар має дотримуватись правил особистої гігієни, викласти та вміти надати першу долікарняну допомогу потерпілому внаслідок нещасного випадку.

1.8. Під час прямування по дорозі до місця роботи та з роботи, а також під час виконання наряду з обходу траси по маршрутній карті, слюсар має чітко дотримуватись правил дорожнього руху:

- рухатись слід по тротуару або пішохідній доріжці;

- у разі їх відсутності слід рухатися лівою стороною обочини дороги назустріч транспорту, в один ряд;

- переходити дорогу слід в місцях, де є знак переходу, поперечні білі смуги, світлофор;

- переходити вулицю можна тільки на зелений знак світлофору або дозволяючий жест регулювальника;

- переходити дорогу в місці, де не регулюється рух слід там де добре видно транспорт, при цьому, спочатку подивитись наліво, а потім направо.

1.9. Обхід трас слід виконувати ланкою у складі не менше двох працівників. Для виконання роботи слюсарі мають бути забезпечені відповідними приладами для виявлення витоку газу, ломиком із кольорового металу, гачком, дерев'яною або гумовою прокладкою, прапорцем із червоної тканини, ємністю з мастильним матеріалом.

1.10. Під час слідування автотранспортом до місця виконання робіт, між об'єктами та з роботи в управління слюсарі які підпорядковані майстру повинні виконувати вимоги керівника робіт та разом з ним вимоги водія.

1.11. Слюсар, що порушує вимоги цієї інструкції несе дисциплінарну, адміністративну кримінальну відповідальність згідно чинного законодавства України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед виходом на трасу слюсарі повинні отримати наряд під розпис та інструктаж з охорони праці від керівника робіт.

2.2. Провести перевірку наявності та стану інструменту, інвентарю (прапорця із червоної тканини, дерев'яної прокладки), приладів для виявлення витоку газу, маршрутної карти, а також стану спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту.

2.3. Прибувши на місце початку обходу слюсарі зобов'язані вдягнути сигнальний жилет.

2.4. Про всі виявлені недоліки під час підготовки до роботи необхідно доповісти керівнику робіт.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Обхід траси слід виконувати чітко по маршрутній карті дотримуючись вказаного напрямку обходу та рухаючись на зустріч транспорту.

3.2. Під час перевірки на загазованість колодязів відомчих комунікацій, якщо в кришках відсутній отвір, слід підіймати один бік кришки на 50-80 мм ломиком із кольорового металу або змащеним мастилом (тавотом, солідолом), а під кришку підставляти дерев'яну або гумову прокладку. Братись за край кришки руками та підставляти під неї ноги не дозволяється.

3.3. Виконання робіт, пов'язане з підняттям кришки люка в зимовий період дозволяється тільки після усунення криги та снігу, що заповнює простір між кришкою і посадочним гніздом обойми люка. Якщо неможливо відкрити за допомогою ломика кришку колодязя, то робиться відмітка про

неможливість його обслуговування в наряді. Використання для відкриття люків ударних інструментів (молотків, ломів) не дозволяється.

3.4. Не дозволяється слюсарям спускатись в колодязі без засобів індивідуального захисту та дозволу і нагляду керівника робіт.

3.5. Дотримуватись вимог правил дорожнього руху. В темний період доби не виходити на проїжджу частину вулиць.

3.6. Бути обережними при обслуговуванні траси, дивитись, щоб не спіткнутись (посковзнутись) і не впасти. Під час обслуговування підвальних приміщень та інших будівель поблизу висотних будівель) подивитися вгору, щоб ніхто нічого не кинув та звернути увагу на крижані бурульки. Не ставати ногами на кришки люків, зливостоки, щоб уникнути падіння і травмування. Також бути обережними під час контакту з тваринами (собаками), особливо під час обслуговування приватних територій та по можливості мати з собою прилад для відлякування тварин.

Якщо трапився нещасний випадок, то слюсар, оцінюючи ситуацію, має викликати швидку допомогу, надати потерпілому першу долікарняну допомогу повідомити безпосереднє керівництво.

3.7. Про всі недоліки, нещасні випадки, захворювання працівників які виникли під час роботи, необхідно доповідати керівника робіт.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після закінчення роботи необхідно: почистити інструмент від бруду; повернутися в управління;

здати газоаналізатори чи інші прилади для перевірки та зберігання; здати майстру наряд з переліком виконаної робіти та виявленими при обслуговуванні трас зауваженнями.

4.2. Привести в належний стан спецодяг, спецвзуття.

4.3. Вимити обличчя та руки з милом.

4.4. Доповісти керівника робіт про виконання денного завдання, а також про всі недоліки які виникали під час роботи.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. При виявленні запаху газу на вулиці:

- слід перевірити трасу підземного, надземного газопроводів, що знаходяться в загазованій зоні газоаналізатором і виявити місце виходу газу;

- повідомити в аварійну службу за телефоном 04;

- перевірити на загазованість підвали будинків, колодязі та споруди, розташовані в радіусі 50м від загазованої зони;

- у разі прибуття аварійної бригади доповісти обстановку та у разі необхідності, виконувати розпорядження відповідального майстра.

5.2. У разі виявлення загазованості споруд, підвалів будинків, необхідно:

- перевірити на загазованість споруди, розташовані в радіусі 50 м від загазованої споруди;

- повідомити в аварійну службу за телефон 04;

- не допускати до загазованих споруд сторонніх осіб, не допускати паління, використання відкритого вогню, попадання іскор вихлопних газів від транспорту;

- якщо перевірка здійснювалась за допомогою відчинення кришки колодязя, колектора, кришку не зачиняти, а лишити її в зафіксованому положенні;

- у разі виявлення загазованості у підвалі будинку прийняти міри щодо провітрення, здійснювати постійний контроль за станом загазованості. У разі загазованості підвалу понад 1% попередити двірника про можливу евакуацію жителів з будинку. Якщо аварійна бригада САВР не прибула на аварійний об'єкт на протязі 40 хвилин, то необхідно дати повторну заявку за телефоном 04 та сповістити в диспетчерську службу.