Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для оператора поточної лінії формування хлібних виробів

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-151-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для оператора поточної лінії формування хлібних виробів

м. Київ

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для оператора поточної лінії по виробництву хлібних паличок і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці.

Постійне робоче місце оператора - тістоподільне відділення. Режим роботи - безперервний. Оператором поточної лінії по виробництву хлібних паличок виконуються такі технологічні операції: ведення процесу формування хлібних паличок на потоковій лінії. Спостереження за подачею тіста від тістомісильних машин до тістоподільного агрегату з дотриманням чіткого інтервалу заповнення бункера тістом. Контроль за безперервністю і товщиною тістової стрічки, переміщенням тіста між формувальними і прокатними валами. Регулювання подачі тіста у формувальні вали, швидкості пружинного транспортера. Спостереження за роботою ріжучого вузла на задану довжину тістових заготовок. Укладка джгутів на піддони. Відбракування нестандартних заготовок.

Спостереження і контроль за правильним введенням піддонів у формувальну машину, правильним завантаженням піддонів в автоматичну розстійну шафу, температурним режимом у розстійній шафі. Пуск і зупинка лінії. Виявлення й усунення несправностей у роботі устаткування, що обслуговується. На робочому місці оператора застосовується устаткування -тістоформувальна машина ХФБ.

Відділення знаходиться в приміщенні, яке відноситься до пожежонебезпечних, категорія відділення П-ІІа.

1.2. До роботи оператора поточної лінії по виробництву хлібних паличок допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструїааж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Оператор поточної лінії зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вопнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. Небезпечними виробничими чинниками на робочому місці оператора поточної лінії по виробництву хлібних паличок можуть бути:

1.4.1. Частини і деталі афегату, що рухаються і обертаються:

- натиральні валки, що розкочують тісто, при обертанні яких утворюється зона захоплення й у випадку попадання в неї кінцівок відбувається затягування їх, травмування і можлива ампутація;

шківи клиноременних передач, зірочки ланцюгового пружинного віялоподібного транспортера і приводу крильчатки посипального бункера, барабани стрічкового транспортера, де в місцях набігання ременя на шків, ланцюга на зірочку або стрічки на барабан також утворюється зона захоплення;

- валки, що ріжуть, при обертанні яких утворюється зона зрізу і попадання в яку призводить до важких травм і ампутації кінцівок.

1.4.2. Можливість ураження електрострумом.

1.4.3. Падіння на підлозі або інших шляхах переміщення.

1.5. Шкідливими виробничими чинниками на робочому місці можуть бути:

1.5.1. Підвищена температура повітряного середовища в літню пору (по нормі - 16-27°С, факт -).

1.5.2. Запиленість повітряного середовища борошняною пилюкою (по нормі - 6 мг/м , факт -).

1.5.3. Недостатня освітленість на робочому місці.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.6. Для попередження впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено наступне:

1.6.1. Валки, що натирають і ріжуть тісто повинні бути огороджені по всій довжині огородженням, зблокованим із приводом, підняття якого призводить до зупинки двигуна.

1.6.2. Всі частини, що обертаються і небезпечні зони повинні бути закриті суцільними огородженнями.

1.6.3. Для попередження ураження електрострумом усі частини електроустаткування, що можуть виявитися під напругою повинні бути оснащені захисним заземленням-зануленням. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів повинні бути закриті запірними устроями, відчиняти який можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.4. Від падіння людини на підлозі й інших шляхах переміщення покриття повинно бути таким, що не сковзає, і застосовується спеціальне взуття.

1.6.5. Для недопущення підвищеної концентрації пилу передбачена припливно-витяжна вентиляція.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. Оператор поточної лінії по виробництву хлібних паличок повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (пекарський костюм, ковпак або косинка, тапочки), брудний одяг вчасно здавати в прання.

1.10. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Прийом і здавання зміни при безперервній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи надіньте санодяг і приведіть його в порядок, сховайте волосся під головний убір.

2.3. Перед пуском агрегату необхідно перевірити:

2.3.1. Наявність огороджень частин, що обертаються і небезпечних зон, цілісність провідників, що заземлюють, таблички "Не включати! Працюють люди!", щітки для збирання розсипів.

2.3.2. Справність агрегату, вмиканням його на холостому ходу. При наявності сторонніх стукотів і підвищеної вібрації зупинити привід і повідомити начальнику зміни.

2.3.3. Справність блокувань устроїв, що захищають валки, які натирають і ріжуть тісто, шляхом їхнього підйому при працюючому приводі. Повторний пуск приводу після зупинки повинний бути конструктивно передбачений тільки за допомогою пускача.

2.3.4. Переконайтеся у відсутності у проходах сторонніх предметів і речовин, що викликають ковзання. При необхідності приберіть їх.

2.3.5. При запуску агрегату переконайтеся у відсутності сторонніх предметів між валками.

2.3.6. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.3.7. Не вмикати устаткування при обірваних або погано закріплених провідниках ланцюга заземлення.

2.4. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.5. Перед вмиканням у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших робітників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи.

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт; не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. При роботі агрегату знаходьтеся з правої, по ходу процесу, сторони.

3.3. При укладці тіста у приймальний лоток не допускайте влучення пальців за огородження натиральних валків і зону захоплення.

3.4. Не направляйте руками полоску тіста особливо в зоні валків, що розкочують і ріжуть. Приліпання тіста усувайте підсипанням борошна. При необхідності усунення складчастості або сильного натягу тіста користуйтеся штурвалом регулювання швидкості валків, що прокочують.

3.5. Для усунення неполадок або відмов устаткування треба зупинити привід кнопкою "Стоп", повісити табличку "Не включати! Працюють люди!".

3.6. Не допускайте заліпання тістом або навмисного виведення з ладу устроїв, що блокують, при їхній несправності не працювати.

3.7. При падінні на підлогу шматків тіста або предметів, що викликають ковзання, негайно приберіть їх у спеціально відведені місця.

3.8. Прибирання розсипів сировини (борошна, маку, солі) із піддона пружинного транспортера виконуйте спеціальною щіткою.

3.9. При завантаженні сировини для підсипки тістових заготовок не допускайте попадання рук у бункер, щоб уникнути захоплення їх крильчаткою.

3.10. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. По закінченні роботи зупиніть агрегат кнопкою "Стоп", повісте табличку "Не включати! Працюють люди!" і приступайте до його очистки.

4.2. Про усі виявлені порушення в процесі роботи повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу і змінного оператора.

4.3. Зняти санодяг, вимити обличчя і руки теплою водою з

милом, при можливості прийняти душ.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожежам, травмуванню або загибелі людей. Такими ситуаціями на робочому місці оператора поточної лінії по виробництву хлібних паличок можуть бути:

5.1.1. сторонні звуки, удари при роботі устаткування, його підвищена вібрація, попадання сторонніх предметів у валки -зупиніть агрегат і повідомте начальнику зміни.

5.1.2. поява напруги на поверхні устаткування;

- поява диму, іскріння, загоряння обмоток електродвигуна, кабелів. Зупиніть двигун, повідомте начальнику зміни і приступайте до гасіння тільки вуглекислотним чи порошковим вопнегасником (зазначити місце).

5.2. Для гасіння інших осередків пожежі користуватися пінними вогнегасниками, що знаходяться (зазначити місце).

5.3. При ситуаціях які безпосередньо загрожують життю і здоров'ю

- неконтрольоване горіння, руйнація будівельних конструкцій покинути цех через вихід і знаходитися біля центрального входу в будівлю.

5.4. Якщо є потерпілі, надавати їм першу медичну допомогу; при необхідності, викликати "швидку допомогу".

5.5. При пожежі викликати пожежну частину і приступити до її гасіння наявними засобами пожежогасіння.

5.6. В усіх випадках виконувати вказівки керівника робіт.