Регіональні (місцеві) правила забудови території м. Мукачево

1. Загальні положення.

1.1.Регіональні (місцеві) правила забудови територіїм.Мукачево (далі "Правила") розроблені відповідно до конституціїУкраїни, Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Прооснови містобудування", "Про планування та забудову території", "Проархітектурну діяльність", "Про пожежну безпеку", "Про забезпеченнясанітарного та епідеміологічного благополуччя населення", "Про охоронунавколишнього середовища", "Про відповідальність підприємств, установта організацій за порушення у сфері містобудування", "Про охоронукультурної спадщини", Земельного кодексу України і інших нормативно-правових актів, державних норм і правил.

1.2.Правила забудови-нормативний акт, якимустановлюється загальний для території м. Мукачево порядокпланування, забудови та іншого використання територій і окремихземельних ділянок, погодження та затвердження проектної документації,надання дозволів та провадження будівельних робіт.

  1. Служби виконкому використовують регіональні "Правилазабудови відповідно до ст. 22 Закону України "Про місцевесамоврядування".
  2. Визначення територій, вибір. Вилучення викуп) і наданняземлі для містобудівних потреб, а також розміщення і будівництвожитлових, громадських і промислових об'єктів, благоустрій їх, територій умежах міста проводиться відповідно до містобудівної та проектно-кошторисної документації з дотриманням інших норм цих Правил.

1.5.Правила розроблені для користування службамивиконкому, проектними, будівельними організаціями, замовниками привирішенні питань планування, забудови та благоустрою територій.

1.6.У разі змін у законодавстві, будівельних норм і правил,Правила забудови підлягають відповідним змінам або доповненням.

2. Види містобудівної документації, порядок погодження, проведення експертизи, затвердження

2.1. Планування території міста Мукачева забезпечується міською радою та виконавчим комітетом і полягає у розробленні та

затвердженні проектів планування території міста, регулюванні питань щодо використання цих територій, ухваленні та реалізації відповідних рішень про дотримання містобудівної документації.

Планування та забудова окремих земельних ділянок, що належать на праві власності чи користуванні, здійснюються їх власниками чи користувачами відповідно до затвердженої містобудівної документації, діючих нормативі та місцевих правил забудови.

2.2.Планування території міста здійснюються на підставі:

генерального плану забудови міста;

схеми детального планування центрального ядра міста;

схеми приватизації земель міста;

грошової оцінки земель міста;

схеми озеленення території міста;

інвентаризація пам'яток архітектури історичного ядра

міста;

комплексногоплануархітектурно-художнього

оформлення міста;

проектів забудови територій (ділянок);

проектів розподілу територій;

проектів регулювання територій.

2.3.Необхідність розробки документації з плануваннятериторії обґрунтовується відділом архітектури та містобудування запогодженням з органами санітарно-епідеміологічного нагляду, іншимиорганами державного нагляду відповідно до їх, повноважень.

2.4.Рішення про розроблення містобудівної документації зпланування території міста або користування окремих розділівприймається міською радою. Згідно з цих рішенням виконком визначаєзамовника на розробника документації, встановлює термін їїрозроблення та джерела фінансування, вирішує інші договірні питання,інформує через засоби масової інформації про порядок розроблення(коригування) містобудівної документації, визначає місце й термінподання фізичними та юридичними особами пропозицій.

2.5.Замовник містобудівної документації:укладає договори на розроблення документації;складає та затверджує після погодження з відділомархітектури та містобудування завдання на проектуваннята видає технічні умови на інженерне забезпеченнятериторії;

забезпечує фінансування робіт; контролює виконання робіт;

установлює (у завданні на проектування) перелік погоджувальних організацій;

організовує експертизу, погодження, розгляд та затвердження завершеного проекту.

2.6.Усі види містобудівної документації, незалежно відзамовника та джерел фінансування, підлягають експертизі. Якапроводиться згідно з порядком, затвердженим постановою КабінетуМіністрів України від 20.10.2000 року №1577

Експертиза проводиться заздалегідь до затвердження містобудівної документації відповідною радою при позитивному висновку фінансування проведення експертизи забезпечує замовник.

  1. Проведення експертизи організовує відділ архітектури тамістобудування (інспекція ДАБК)- проекти детального планування,генпланів забудови кварталів, генпланів забудови окремих територій усіхформ власності. Максимальний термін експертизи до 30-ти календарнихднів.
  2. Відділ архітектури та містобудування

здійснює контроль за розробленням містобудівної документації, здійснюють розгляд та погодження містобудівної документації, надає висновки органам місцевого самоврядування щодо її затвердження. Узагальнюють інформацію щодо забезпечення містобудівного розвитку міста, стану розроблення містобудівної документації і подає цю інформацію Держбуду України.

Організовує й контролює ведення та поновлення містобудівного кадастру згідно з положенням "Про містобудівний кадастр населених пунктів", затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.1998 року №224.

2.9.На територіях охоронних зон пам'яток архітектури,культури, археології, зон регулювання забудови історичного ядразабороняються містобудівні, архітектурні та ландшафтні перетворення,будівельні, шляхові земляні роботи без погоджень відповідних програм тапроектів, а також програм, проектів реалізація яких може позначатися наоб'єктах архітектурної та культурної спадщини.

2.10.Фінансування робіт з планування території міста здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету і має передбачатися в ньому окремим рядком, а також інших джерел незаборонених законом.

3. Вимоги до забудови та благоустрою території.

.3.1. Забудову та благоустрій територій міста необхідно здійснювати шляхом організації комплексної забудови, або розташування та будівництва (реконструкції) окремих будинків і споруд у кварталах існуючої забудови на основі вимог "Правил".

3.2.У разі відсутності проекту забудови, або проектуреконструкції кварталу (мікрорайону) під час ущільнення абореконструкції територій. Зміни функціонального призначення об'єктів,надання земель для містобудівних потреб, встановлення єдиних умов іобмежень забудови земельних ділянок, корегування червоних ліній,надання вихідних даних для проектування розробляється містобудівнеобґрунтування.

Склад містобудівного обґрунтування та перелік погоджень визначається відділом архітектури та містобудування.

Фінансування цих робіт може здійснюватись як із бюджету так і за рахунок фізичних та юридичних осіб.

3.3.У разі відсутності проекту розподілу територій кварталу(мікрорайону), містобудівне обґрунтування повинно містити матеріали тарозрахунки щодо можливості розташування об'єкта та його граничнихпараметрів - поверховості, загальної площі, чисельності мешканців абоіншого розрахункового показника та необхідної земельної ділянки згідно здержавними будівельними нормами.

Відчуження з метою зміни цільового використання будівель і споруд на території підприємств-банкрутів, вивільнених військових частин, закладів; оздоровлення, відпочинку, житла, об'єктів незавершеного будівництва тощо без попереднього розроблення й погодження в порядку, визначеному ст. 8 Закону України "Про інвестиційну діяльність" містобудівних обґрунтувань не допускається.

3.4. Містобудівне обґрунтування розробляєтьсяліцензованою проектною організацією, погоджується з відділомархітектури та містобудування і затверджується рішенням виконкомуміської ради.

3.5. Забудова та розробка проектів містобудування.Реконструкції на територіях охоронних зон, пам'яток архітектури,культури, ландшафту, археології, зон регулювання забудови, а такожзаходи щодо їх, використання, забезпечення контролю за цими заходамипокладено на відділ архітектури та містобудування.

3.6.Розвиток інженерно-транспортної інфраструктури таблагоустрій території міста необхідно здійснювати з урахуванням

комплексної забудови території житлово-громадського та виробничого призначення, враховуючи місцеві особливості на підставі розробленої технічної документації.

3.7. Граничні параметри земельних ділянок т об'єктів, щорекомендуються для будівництва, визначаються головним архітекторомміста в архітектурно-планувальному завданні на основі містобудівноїдокументації, або містобудівного обґрунтування.

3.8. Забудовники, яким надані земельні ділянки длябудівництва, повинні забезпечити збереження існуючих зеленихнасаджень на відповідних ділянках, а в разі потреби їх знесення погодитице з державними інспекціями охорони навколишнього природногосередовища та із службами виконкому в установленому порядку.

4. Порядок забезпечення державних, громадських та приватних інтересів під час планування та забудови територій міста.

4.1.Відділ архітектури та містобудування забезпечує участьгромадян в обговоренні містобудівної документації, розробленої у межахтериторії міста.

Служби виконкому розглядають пропозиції та зауваження громадян, їх, об'єднань, що стосуються містобудівної документації у цілому у терміни, встановлені Законом України "Про звернення громадян", подають обґрунтовані відповіді згідно з чинним законодавством та державними стандартними нормами та правилами.

  1. Служби виконкому міської ради інформують також череззасоби масової інформації про розроблення регіональних (місцевих)правил забудови.
  2. Територіальна громада, фізичні та юридичні особи підчас обговорення містобудівної документації мають право:

одержувати від служб міськвиконкому за письмовою заявою інформації щодо розроблення містобудівної документації на відповідну територію та розміщення допустимих видів забудови та іншого використання земельних ділянок, єдиних умов обмежень забудови окремої земельної ділянки.

Подання у виконавчій комітет міської ради пропозиції й зауважень до містобудівної документації, регіональних (місцевих) правил забудови.

4.4. Громадяни та їхні об'єднання, які не погодились з прийнятими рішеннями за результатами обговорення містобудівної документації щодо планування й забудови території міста, мають право звернутися у виконавчий комітет міської ради з відповідним запитом.

4.5.Запити з приводу суперечок та розбіжностей, що надходять від громадян або їхніх об'єднань, оперативне вирішення спірних питань, що виникають під час участі громадян в обговорені містобудівних документацій та їх узгодження, розглядаються комісією з питань будівництва міської ради.

  1. Комісії розглядають спірні питання в місячний термін,готують висновки для прийняття рішення міської ради, рішення ради зіспірних питань надсилається замовниками та об'єднанням громадян удесятиденний термін після його прийняття.
  2. Рішення спірних питань є підставою для затвердженняабо внесення змін до містобудівної документації, а також доцільністьрозміщення (будівництва) об'єктів іншого використання територій.

5. Вибір територій для комплексної забудови.

5.1.В межах міста житлово-цивільне будівництво здійснюється компактними масивами у вигляді кварталів, мікрорайонів, груп житлових будинків, а також на окремих майданчиках.

5.2.Майданчики для розміщення житлового, соціально-побутового, виробничого, інженерно-транспортного будівництва тощо, визначаються відділом архітектури та містобудування на підставі містобудівних документацій, погоджених в установленому порядку.

5.3.Територія, яка визначається для розміщення будівництва, як правило за рахунок земель несільськогосподарського призначення повинна відповідати вимогам раціонального використання земель для містобудівних потреб.

5.4.Головний архітектор міста готує матеріал довикористання земельних ділянок для розміщення кварталів житлово-цивільного будівництва, окремих об'єктів містобудування, їх розгляду назасіданні виконкому міської ради із залученням служб та комісій міськоїради.

5.5.На підставі висновків служб та комісій складається актвибору території для розміщення будівництва, зазначаються розміри,умови відведення та компенсації згідно із законодавством.

5.6.Акт вибору території складається в 3-х примірниках та підшивається у вихідну документацію для проектування. До акту вибору

території додаються необхідні графічні матеріали, які є його невід'ємною частиною і підписується головним архітектором міста, представниками землевпорядного органу, відповідними органами місцевого самоврядування, землекористувачем (забудовником) та проектною організацією-виконавцем зазначених графічних матеріалів.

5.7.За результатами розгляду матеріалів відділ архітектурита містобудування готує рішення виконкому міської ради про дозвіл напроведення проектно-вишукових робіт.

5.8.Після погодження проекту та погодження експертизи відділом архітектури подається на засідання виконкому міської ради проект рішення на проведення будівельно-монтажних робіт.

5.9.Функції замовника будівництва інженерної інфраструктури, інженерної підготовки території, вулиць доріг та територія загальноміського користування виконують виконавчі органи міськвиконкому на підставі проектних документацій, погоджених в установленому порядку. Виконання таких функцій у кварталах індивідуальної забудови покладено на об'єднання (кооперативи) забудовників на конкурсній основі на підставі відповідного рішення про дозвіл на будівництво.