НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

НОРМИ БЕЗПЕКИ ДО КОНСТРУКЦІЇ

ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЛІФТІВ

Специфічне використання пасажирських
та вантажопасажирських ліфтів

Частина 70. Зручність доступу до ліфтів пасажирів,
зокрема осіб з обмеженими фізичними можливостями

(EN 81-70:2003, IDT)

ДСТУ EN 81-70:2010

БЗ № 1-2011/126

Київ

ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТ УКРАЇНИ 2011
ПЕРЕДМОВА

1 ВНЕСЕНО: Технічний комітет стандартизації «Ліфти, ескалатори та пасажирські конвеєри» (ТК 104)

ПЕРЕКЛАД І НАУКОВО-ТЕХНІЧНЕ РЕДАГУВАННЯ: М. Пономаренко, Б. Лоначевський, В. Величко, К. Ущенко,

  1. Сікоренко

2 НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Держспоживстандарту України від 28 грудня 2010 р. № 610 з 2012-07-01

З Національний стандарт ДОТУ EN 81-70:2010 ідентичний EN 81-70:2003 Safety rules for the construction and installation of lifts — Particular applications for passenger and good passenger lifts — Part 70: Accessibility to lifts for persons including persons with disability (Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Специфічне використання пасажирський та вантажопасажирських ліфтів. Частина 70. Зручність доступу до ліфтів для пасажирів, зокрема осіб з обмеженими фізичними можливостями) зі зміною А1:2004 і внесений з дозволу CEN, rue de Stassart 36, В-1050 Brussels. Усі права щодо використання європейських стандартів у будь-якій формі й будь-яким способом залишаються за CEN та її національними членами і будь-яке використання без письмового дозволу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики заборонено Ступінь відповідності — ідентичний (ЮТ) Переклад з англійської (еп)

4 НА ЗАМІНУ ДСТУ prEN 81-70-2003

НАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП

Цей стандарт є тотожний переклад EN 81-70:2003 Safety rules for the construction and installation of lifts — Particular applications for passenger and good passenger lifts — Part 70: Accessibility to lifts for persons including persons with disability (Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Специфічне використання пасажирських та вантажопасажирських ліфтів. Частина 70. Зручність доступу до ліфтів для пасажирів, зокрема осіб з обмеженими фізичними можливостями).

Технічний комітет, відповідальний за цей стандарт, — ТК 104 «Ліфти, ескалатори та пасажирські конвеєри».

До стандарту внесено такі редакційні зміни:

  • текст стандарту відкоригований за зміною А1, яка виділена у тексті двома рисками на лівому березі;

  • слова «цей європейський стандарт» замінено на «цей стандарт»;

  • структурні елементи стандарту: «Титульний аркуш», «Передмову», «Зміст», «Національний вступ», «Бібліографічні дані» та першу сторінку — оформлено згідно з вимогами національної стандартизації України;

  • до розділу 2 «Нормативні посилання» долучено «Національне пояснення», виділене рамкою;

  • з тексту вилучено попередній довідковий матеріал «Передмова».

Копії європейських та міжнародних стандартів, на які є посилання у цьому стандарті, можна замовити у Головному фонді нормативних документів.

0 ВСТУП

0.1 Загальні положення

Цей стандарт — стандарт типу С, як визначено в EN 1070.

Небезпеки, небезпечні ситуації і події, які охоплює цей стандарт, наведено в розділі 1 «Сфера застосування» цього стандарту.

Якщо положення цього стандарту типу С відрізняються від тих, що зазначені в стандартах типу А або В, то положення цього стандарту типу С мають перевагу над положеннями інших стандартів для ліфтів, розроблених і побудованих згідно з положеннями цього стандарту типу С.

0.2 Принципи

У цьому стандарті використано таке:

а) робоча група розробників цього стандарту заснувала свою роботу відповідно до резолюції (CEN/TC 10/1995/7), за якою до плану роботи CEN/TC 10 було внесено проблему доступності, а саме необхідність формулювання вимог щодо зручності доступу до ліфтів осіб з обмеженими фізичними можливостями .

Ця резолюція — результат доручення CEN. Було вирішено, що це надасть можливість проектувати і будувати кабіни так, щоб їх конструкції не обмежували або не перешкоджали зручності доступу і використовуванню їх особами з обмеженими фізичними можливостями;

в) робоча група розробників цього стандарту складалася з представників Європейського Форуму інвалідів, Національних інститутів стандартизації і виробників ліфтів. Були враховані такі дані:

  • демографічний розвиток в Європі;

  • тенденція незалежного життя і його наслідки;

  • необхідність зручності доступу в будинках;

  • розпізнавання наявних різноманітних фізичних недоліків з різними рішеннями на просторових і орієнтованих рівнях;

боротьба з дискримінацією, що заснована на обмежених фізичних можливостях молодих людей і людейпохилого віку як зазначено в положеннях Амстердамської угоди ЄС щодо дискримінації (ст. 6а).

З часом кількість населення похилого віку збільшується і зростає кількість осіб з обмеженими фізичними можливостями. Кількість людей похилого віку і людей з обмеженими фізичними можливостями на теперішній час приблизно підраховано, їх кількість становить 80 мільйонів — це велика частина дорослого населення Євросоюзу. Економічний, суспільний і культурний потенціали людей похилого віку і осіб з обмеженими фізичними можливостями на даний час не використовуваний. Проте суспільство усвідомлює, що необхідно використовувати цей потенціал для економічної і соціальної вигоди взагалі.

Проведене дослідження призвело до розроблення стандарту щодо зручності доступу до ліфтів для пасажирів, зокрема осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Загальна інформація щодо зручності доступу наведена у додатку А;

  1. цей стандарт відповідає не тільки нявним вимогам безпеки Директиви щодо ліфтів, але й додатково положенню мінімальних правил зручності доступу до ліфтів для пасажирів, зокрема осіб з обмеженими фізичними можливостями. У деяких країнах є вимоги до рівня придатності ліфтів, які не можна ігнорувати. Типові пункти стосуються визначання мінімальних розмірів кабін.

  2. цей стандарт описує три Типи ліфтів, які мають різні рівні зручності доступу для користувачів інвалідних колясок. Ступінь зручності доступу і практичності забезпечується габаритами, просторовими і технічними критеріями (див. Бібліографію [8]).

Надалі цей стандарт визначає забезпечення користувача ліфтом і його інтерфейсом для різних стадій використовування під час нормальної роботи.

Примітка. Кожна держава, згідно з її соціальними вимогами і економічною ситуацією, може вибирати відповідний розмір ліфта з таблиці 1 для наявного типу будинку і визначати використання згідно з законодавством.

0.3 Припущення

Під час інтенсивного вивчення різних категорій фізичних недоліків були встановлені небезпеки і пов’язані з ними ризики.

Також було розглянуто «Стандартні правила щодо порівнювання можливостей інвалідів» [12]. Вимоги в цьому стандарті подано відповідно до цих правил.

0.4 Узгодження

Для кожного контракту потрібно узгодити між замовником і постачальником/монтажником таке:

  1. використовування ліфта за призначенням;

  2. тимчасову активацію властивостей ліфта;

  3. зовнішні умови;

  4. проблеми проектування будинків;

  5. інші аспекти, пов’язані з місцем установлювання.

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

НОРМИ БЕЗПЕКИ ДО КОНСТРУКЦІЇ
ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЛІФТІВ

Специфічне використання пасажирських та вантажопасажирських ліфтів
Частина 70. Зручність доступу до ліфтів пасажирів,
зокрема осіб з обмеженими фізичними можливостями

НОРМЫ БЕЗОПАСНОСТИ К КОНСТРУКЦИИ

И ЭКСПЛУАТАЦИИ ЛИФТОВ

Специфическое использование пассажирских и грузопассажирских лифтов

Часть 70. Удобство доступа к лифтам для пассажиров,
в том числе лиц с ограниченными физическими возможностями

SAFETY RULES FOR THE CONSTRUCTION

AND INSTALLATION OF LIFTS

Particular applications for passenger and good passenger lifts
Part 70. Accessibility to lifts for persons including persons with disability

Чинний від 2012-07-01

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт визначає мінімальні вимоги для безпечного і незалежного доступу і використовування ліфтів особами з обмеженими фізичними можливостями, які наведені в таблиці В.1 (додаток В).

Цей стандарт охоплює ліфти з мінімальними розмірами кабіни, забезпечені автоматичними горизонтально- розсувними дверима кабіни і шахти, відповідно до таблиці 1.

Цей стандарт розглядає доступність до ліфтів для осіб, що використовують інвалідні коляски максимальних розмірів згідно з EN 12183 і EN 12184.

Цей стандарт також розглядає додаткові технічні вимоги щодо зведення до мінімуму небезпек, перерахованих у розділі 4, що виникають протягом роботи ліфтів, доступних для використовування особами з обмеженими фізичними можливостями.

Примітка. Цей стандарт може бути використаний як настанова для відновлювання наявних ліфтів відповідно до Рекомендацій Європейського Комітету від 8 червня 1995 року (95/216/ЄС) стосовно удосконалення безпеки наявних ліфтів.

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті використано датовані і недатовані посилання на видання інших документів. Ці посилання розміщені у відповідних місцях тексту, а перелік видань наведений нижче. Для датованих посилань наступні поправки або зміни до будь-яких із цих видань стосуються цього стандарту тільки тоді, коли вони внесені в нього у вигляді поправок і переглядів.

EN 81-1:1998 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 1: Electric lifts

EN 81-2:1998 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 2: Hydraulic lifts

prEN 81-5:1999 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 5: Screw lifts

prEN 81-6:1999 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 6: Guided chain lifts prEN 81-7:1999 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 7: Rack and pinion lifts prEN 81-21:1998 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 21: New lifts in existing buildings

prEN 81-28:2000 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 28: Remote alarms on passenger and goods passenger lifts

EN 292-2:1991 Safety of machinery — Basic concepts, general principles for design — Part 2: Technical principles and specifications

EN 1070:1998 Safety of machinery — Terminology

EN 12183:1999 Manually propelled wheelchairs — Requirements and test methods EN 12184:1999 Electrically powered wheelchairs, scooters and their chargers — Requirements and test methods

EN 13015:2001 Maintenance for lifts and escalators — Rules for maintenance instructions ISO 7000:1989 Graphical symbols for use on equipment — Index and synopsis.

НАЦІОНАЛЬНЕ ПОЯСНЕННЯ

EN 81-1:1998 Норми щодо безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 1. Електричні ліфти

EN 81-2:1998 Норми щодо безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 2. Гідравлічні ліфти

prEN 81-5:1999 Норми щодо безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 5. Гвинтові ліфти.

prEN 81-6:1999 Норми щодо безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 6. Ліфти з ланцюговою передачею

prEN 81-7:1999 Норми щодо безпеки до конструкції і експлуатації ліфтів. Частина 7. Ліфти з зубчастою передачею

prEN 81-21:1998 Норми щодо безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 21. Нові ліфти в будинках, збудованих раніше

prEN 81-28:2000 Норми щодо безпеки до конструкції і експлуатації ліфтів. Частина 28. Дистанційне керування сигналізацією на пасажирських і вантажопасажирських ліфтах

EN 292-2:1991 Безпека машин. Основні поняття, загальні принципи проектування. Частина 2. Технічні принципи і технічні умови

EN 1070:1998 Безпечність машин. Термінологія

EN 12183:1999 Інвалідні коляски ручного керування. Вимоги і методи випробовування EN 12184:1999 Електричні інвалідні коляски, скутери і їхні двигуни. Вимоги і методи випробовування

EN 13015:2001 Технічне обслуговування ліфтів і ескалаторів. Норми для інструкцій з технічного обслуговування

ISO 7000:1989 Графічні символи на устатковані. Познаки і коротке пояснення.

  1. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

У цьому стандарті застосовано терміни та їх визначення, наведені у EN 81-1, EN 81-2, EN 81-5, EN 81-6, EN 81-7, EN 81-28, EN 13015, EN 1070.

Додатково долучено такі терміни та їх визначення.

  1. точність зупинення (stopping accuracy)

Максимальна вертикальна відстань між порогом кабіни і порогом поверхової площадки під час зупинення кабіни на призначеному поверсі і за якої двері повністю відчиняються

  1. точність вирівнювання (leveling accuracy)

Максимальна вертикальна відстань між порогом кабіни і порогом поверхової площадки під час навантажування або розвантажування ліфта

  1. кнопкова система керування (push button control system)

Система керування ліфта, використовувана для одного ліфта, яка має одну кнопку на кожному поверсі і обслуговує за один раз тільки один виклик з кабіни або з поверхової площадки 1

  1. колективна система керування (collective control system)

Система керування ліфта, використовувана для одного або декількох ліфтів, де система здатна приймати декілька викликів з кабіни і зберігати їх в пам’яті для логічних відгуків за послідовною реєстрацією і має здатність приймати будь-які виклики з поверхової площадки і передавати їх до ліфта, щоб гарантувати краще обслуговування користувачів

  1. система керування на місці призначення (destination control system)

Система керування ліфта, використовувана для одного ліфта або декількох ліфтів, яка приймає виклик (призначений поверх), зареєстрований на поверховій площадці

  1. активація тимчасового керування (temporary activation control)

Засоби активації властивостей або послуг для можливості одного переміщення.

  1. ЗНАЧНІ НЕБЕЗПЕКИ І ПЕРЕШКОДИ ДЛЯ ЗРУЧНОСТІ ДОСТУПУ

У цьому стандарті розглянуто всі значні небезпечні ситуації і випадки, які визначені через оцінення ризиків і які вимагають заходів для їх зменшенню або уникнення.

Перешкоди щодо зручності доступу і додаткові небезпечні ситуації, з якими стикається особа з обмеженими фізичними можливостями або у разі використовування інвалідного пристосування, визначені в додатку С цього стандарту.

Примітка. Небезпеки, пов'язані з алергічними реакціями осіб, у цьому стандарті не розглянуто, але рекомендації щодо таких небезпек наведено в додатку D. Крім того, рекомендації щодо особливих забезпечень конструкції для осіб з порушеннями зору наведено в додатку Е.