МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ



Пі 1.1.70-406-2005



ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для машиніста млинів рудозбагачувальних фабрик




Вступ

1. Закон України «Про охорону праці», введений Постановою Верховної Ради у жовтні 1992 р., з урахуванням змін в грудні 2002 р., визначає основні положення по реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя і здоров'я в процесі трудової діяльності.

2. Це право закріплюється державною політикою у області охорони праці, яка:

2.1. Визнає пріоритет здоров'я і життя працівника.

2.2. Встановлює повну відповідальність власника за створення безпечних і нешкідливих умов праці.

2.3. Встановлює єдині нормативи по охороні праці для всіх підприємств, незалежно від форм власності і видів їх діяльності.

2.4. Здійснює навчання, професійну підготовку і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці.

3. Це право підтверджується тим, що при укладенні трудового договору власник повинен інформувати робітника, під розписку, про умови праці на підприємстві, наявності на робочому місці, де він працюватиме, небезпечних і шкідливих виробничих чинників, про можливі наслідки їх дії.

4. Це право підтверджується можливістю працівника відмовитися від дорученої роботи, якщо склалася виробнича ситуація, небезпечна для життя або здоров'я або для працюючих з ним людей, оточуючої середовища.

5. Воно закріплюється правом працівника на пільги і компенсації за важкі і шкідливі умови праці:

5.1. Безкоштовне лікувально-профілактичне харчування.

5.2. Оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення.

5.3. Скорочення тривалості робочого часу.

5.4. Додаткові оплачувані відпустки, пільгові пенсії.

5.5. Оплата праці в підвищеному розмірі.

6. На роботах з шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або з несприятливими температурними умовами, працівникам повинні видаватися безкоштовно, по встановлених нормах, спеціальний одяг, спеціальне взуття і інші засоби індивідуального захисту, а також змиваючі і знешкоджуючі засоби.

7. Відшкодування збитку, заподіяного працівнику унаслідок пошкодження його здоров'я, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

8. У свою чергу працівник зобов'язаний:

8.1. Піклуватися про власну безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я навколишніх людей в процесі виконання роботи, або під час перебування на території підприємства.

8.2. Знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правил поводження з машинами, механізмами і іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного і індивідуального захисту.

8.3. Проходити у встановленому законодавством порядку попередні і періодичні медичні огляди.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці (далі Інструкція) розроблена на основі Єдиних правил безпеки при дробленні, сортуванні, збагаченні корисних копалин і окускуваниі руди і концентратів (ДНАОП 1.2.90-1.03-77); визначає загальні права і обов'язки машиністів млинів, а також встановлює порядок виробництва і загальні вимоги безпечного виконання робіт.

1.2. Машиніст млинів повинен знати і виконувати в повному обсязі вимоги цієї інструкції.

1.3. Машиніст млинів під розписку повинен одержати інструкцію з охорони праці за фахом. Ця інструкція також повинна бути на робочих або спеціально виділених місцях.

1.4. Машиніст млинів повинен знати і виконувати: загальні вимоги охорони праці для працівників підприємства і обов'язки робітника з «Положення про СУОП»; правила пересування до місця роботи і по території цеху; інструкцію з експлуатації устаткування (стрічкових конвеєрів, млинів, класифікаторів); Положення про биркову систему; вимоги нарядної системи, діючої на підприємстві; правила пожежної безпеки і план ліквідації аварій по цеху; порядок передачі інформації про аварії і нещасні випадки і порядок надання першої медичної допомоги.

1.5. В обов'язки машиніста млинів входить: ведення технологічного процесу подрібнення і класифікації руди; регулювання подачі матеріалів і води в млини; обслуговування і спостереження за роботою млинів, класифікаторів, конвеєрів, автоматичних приладів контролю й регулювання; дрібний ремонт устаткування відповідно до вимог биркової системи.

1.6. До роботи машиністом млинів допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд, спеціальне навчання за професією «Машиніст млинів», навчання і перевірку знань з охорони праці, що мають II кваліфікаційну групу з електробезпеки, одержали по всіх видах навчання відповідні посвідчення.

1.7. Після проходження навчання, вводного і первинного інструктажів, стажування на робочому місці допуск до самостійної роботи оформляюється розпорядженням по цеху.

1.8. Повторні інструктажі з охорони праці проводяться не рідше 1 разу на квартал, а також 1 раз на рік перевірку з електробезпеки.

1.9. Пересування по території фабрики і на робочому місці дозволяється тільки згідно затверджених маршрутів, з дотриманням вимог

покажчиків, знаків безпеки; через залізничні колії і автодороги переходити в спеціально обладнаних місцях.

1.10. Машиніст млинів повинен: виконувати тільки доручену за нарядом роботу, не приступати до роботи без інструктажа з охорони праці; забезпечувати заданий технологічний режим роботи; виконувати вимоги правил технічної експлуатції устаткування; додержувати робоче місце в чистоті.

1.11. Про всі виявлені порушення, несправності доводити до відома безпосереднього керівника, вжити заходи цього усунення.

1.12. Машиніст млинів повинен вміти користуватися засобами пожежогасіння.

1.13. Основними небезпечними виробничими чинниками для машиніста млинів є: рухомі машини і механізми, електрострум та робота на висоті.

1.14. Основними шкідливими виробничими чинниками є: підвищені рівні шумів і вібрації, вогкість повітря, пил.

1.15. Машиніст млинів повинен працювати тільки у встановленому за нормою спецодязі і спецвзуття: костюмі бавовняному, черевиках шкіряних або чоботях гумових, рукавицях.

В процесі роботи застосовуються засоби індивідуального захисту: каска захисна, захисні окуляри, респіратор, противошумові вкладиші.

1.16. Спецодяг повинен відповідати розміру і зросту машиніста млинів, бути в справному стані, застебнутим.

1.17. Машиніст млинів повинен дотримуватись правил особистої гігієни, приймати їжу тільки у відведених місцях, користуватися лазнею або душем.

1.18. Особи, винні в порушенні вимог безпеки, викладених в даній Інструкції, несуть відповідальність згідно з чинним в Україні законодавством.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБІТ

2.1. Одержати на змінно-зустрічних зборах наряд на роботу і інструктаж щодо безпечного виконання робіт, розписатися про це в книзі нарядів.

2.2. Одержати від змінюючого машиніста млинів інформацію про результати минулої зміни, ознайомитися із записами в журналі прийому-здачі змін.

2.3. Ретельно оглянути робоче місце, перевірити:

2.3.1. Справність огорож, заземлень, пускової апаратури;

2.3.2. Наявність і справність інструменту, пристосувань і засобів індивідуального захисту;

2.3.3. Справність засобів сигналізації і зв'язку;

2.3.4. Наявність і справність тросів аварійної зупинки, блокувальних пристроїв;

2.3.5. Стан пилезахисних укриттів;

2.3.6. Освітленість і чистоту робочого місця;

2.3.7. Справність перекриттів майданчиків обслуговування, трубопроводів масла і манометрів;

2.3.8. Наявність протипожежного інвентаря в приміщеннях операторних;

2.3.9. Роботу аспираційно-технічних установок.

2.4. Прийом-здача зміни оформлюються відповідним записом, що відображає стан працюючого устаткування, устаткування в резерві і ремонті, знайдені недоліки, з обов'язковими підписами здаючого і приймаючого зміну.

2.5. При виявленні порушень в роботі устаткування і веденні технологічного процесу, недостачі інвентаря, інструменту машиніст млинів має право не приймати зміну до розпорядження майстра.

2.6. Після прийому зміни машиністом млинів виконується (за необхідності):

- регулювання технологічного процесу для отримання планових якісних показників процесу збагачення;

- регулювання правильності руху транспортних стрічок на стрічкових конвеєрах, що забезпечують подачу руди; усунення сходу стрічок регулюючими роликоопорами, регулюючими роликами холостої гілки або натягачем;

- доливання масла в редуктори приводів стрічкового конвеєра, класифікатора.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Машиніст млинів зобов'язаний: стежити за станом захисної техніки на своєму робочому місці - всі отвори, люки, дренажні канави повинні бути закриті або захищені; не допускати роботу устаткування без огорожі частин механізмів, що обертаються, а також знімати огорожі під час роботи, не заходити за огорожі рухомих частин під час роботи механізмів.

3.2. Машиніст млинів зобов'язаний стежити за станом захисного заземлення електроустаткування, встановленого на його робочому місці. Торкатися рукою до корпусу електродвигуна, пускових кнопок при несправному заземленні, а також до електричних дротів, кабелів і струмоведучих частин електроустаткуванні не дозволяється.

3.3. Всі ремонти працюючого електроустаткування, електромережі, рубильників, пускових кнопок, зміна ламп виконуються тільки електриком.

3.4. При обслуговуванні стрічкових конвеєрів не дозволяється знаходження машиніста млинів на транспортній стрічці, переход через стрічки. Проходити ло цеху дозволяється тільки по встановлених проходах і перехідних містках.

3.5. Пробуксовку стрічки на конвеєрі необхідно усувати тільки натягненням стрічки. Кидати смолу, пісок і ін. предмети між приводним барабаном і стрічкою не дозволяється.

3.6. Розбутовка живильників конвеєрів при їх забиванні повинна виконуватися двома машиністами млинів з перекриттям доступу руди з бункера в живильник, розбиранням електричної схеми приводу конвеєра згідно з вимогами биркової системи і із застосуванням необхідних для цього інструментів (лом, кувалда, скребок і т.ін.).

3.7. При бічному зсуві стрічки конвеєра, що виходить за межі країв барабана і роликоопор, машиніст млинів за допомогою встановлених на конвеєрі регулюючих роликоопор робочої гілки, регулюючих роликів холостої гілки або натягача конвеєра виконує усунення сходу стрічки. І Іаправляти рух стрічки руками, заправляти бортові ущільнення конвейєра без спеціальних пристосувань і при працюючому конвеєрі не дозволяється.

3.8. Прибирання матеріалу, що просипався, вручну з-під головного, хвостового і відхиляючого барабанів виконується тільки при зупиненому конвеєрі, електрична схема приводу якого повинна бути розібрана.

3.9. Запуск устаткування в роботу виконується тільки машиністом, що обслуговує дане устаткування (конвейєр, млин, класифікатор). Запуск агрегату після ремонту виконується тільки після здачі особою відповідальною за ремонт бирки черговому електрику у присутності механіка ділянки або старшого майстра (майстра) зміни.

3.10. Перед пуском агрегату в роботу машиніст млинів повинен переконатися в повній справності механізмів і огорож, відсутності сторонніх предметів (інструменту, запчастин, металу і т.ін.) біля приводів і інших частей механізму.

3.11. Перед запуском в роботу устаткування необхідно подати попереджувальний звуковий сигнал тривалістю не менше як 10 секунд. Після першого сигналу повинна бути витримка часу не менше як 30 секунд після чого перед пуском конвеєра подати другий сигнал тривалістю 30 секунд.

3.12. У перебігу зміни машинстом млинів виконується технічне обслуговування згідно СТОО і карт змащування. Змащування шестірень спіралей класиіфікатора здійснюється густим мастилом тільки через спеціальні отвори з дверцями, дерев'яною лопаткою, проти ходу шестірні. Змащування вінцевої і вал-шестірні при працюючому млині виробляється шляхом закидання дерев'яною лопаткою невеликих порцій густого мастила через оглядове вікно на приводі млина.

3.13. Машиніст млинів повинен стежити за станом кріпильних болтів млина. Щоб уникнути протікання пульпи болти повинні бути туго затягнені і мати під гайками добрі ущільнюючі прокладки. В разі появи течі млин повинен бути зупиненій і виконана відповідна підтяжка або перекупорка болтів. Попадання пульпи на зуби венцової і валшестірні неприпустимо. Підтяжка болтів виконується при розібраній електричної схемі електроприводу млина відповідно до вимог биркової системи.

3.14. Відкручування гайок, болтів необхідно здійснювати тільки розмірними ключами, не застосовуючи підкладок.

3.15. Машиніст повинен постійно стежити за навантаженням електродвигунів, температурою підшипників.

3.16. При обслуговуванні спірального класифікатора машиніст млинів зобов'язаний стежити: за навантаженням на спіралі, за наявністю рідкого мастила в редукторі приводу класифікатора, за станом кріплення механізмів приводу і підйому спіралей; станом робочого органу класифікатора (лопаті, спиці, вал спіралі); кріпленням стопорної гайки швидкохідного валу редуктора і стопорної планки натяжної гайки валу спіралі.

3.17. Щоб уникнути пошкодження робочого органу і механізму привода класифікатора запуск класифікатора в роботу необхідно виконувати з піднятими спіралями з поступовим і рівномірним опусканням їх до робочого рівня.

3.18. В разі аварійної зупинки класифікатора і запливання спіралей пісками необхідно відкрити люки випуску ванни і розмити спіралі.

3.19. Завантаження млинів розмельними кулями виконується машиністом млинів, який має посвідчення на проведення стропальних робіт (посвідчення стропальника).