Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»

Дочірня компанія "Укртрансгаз"







Узгоджено

Національний науково-дослідний

інститут охорони праці України

Лист№ 169

від 23.03.2005 р.




Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"

№ //З 05". РЬ.2005" року











ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ СЛЮСАРЯ З РЕМОНТУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ УСТАНОВОК











Київ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для слюсаря з ремонту технологічних установок призначена для всіх осіб, що працюють за професією слюсаря з ремонту технологічних установок (далі - слюсар) і робота яких пов'язана з обслуговуванням та ремонтом основного та допоміжного обладнання компресорних станцій (КС), підземних сховищ газу (ПСГ), автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС).

1.2. До самостійної роботи допускаються особи у віці не молодше 18 років, які у навчальному закладі отримали професію слюсаря з ремонту технологічних установок та придатні за станом здоров'я. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки вмінь і навичок безпечного виконання робіт, слюсар з ремонту технологічних установок повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) під керівництвом досвідченого кваліфікованого слюсаря з ремонту технологічних установок. Допуск до самостійної роботи здійснюється при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника структурного підрозділу).

1.3. Робочим місцем слюсаря є територія КС, ПСГ, АГНКС з усім основним та допоміжним обладнанням, технологічними комунікаціями, що забезпечують технологічний процес компримування газу, які потребують постійного обслуговування, планово-запобіжного, середнього та капітального ремонтів.

1.4. Робота слюсаря полягає в обслуговуванні та ремонті основного та допоміжного обладнання, що знаходиться у роботі, у резерві, у стадії пуску і зупинки; розбиранні, ремонті, збиранні та випробуванні особливо важливих, а також важких вузлів обладнання, механізмів, машин, апаратів, трубопроводів, арматури; виявленні і усуненні дефектів під час експлуатації обладнання та під час перевірки у процесі ремонту.

Обслуговування та ремонт основного та допоміжного технологічного обладнання, трубопроводів та арматури повинно виконуватись згідно із технологічними картами на виконання тієї чи іншої роботи, або у відповідності до графіку планово-запобіжних ремонтів (ПЗР), в якому вказується обсяг та технічна послідовність здійснення операцій під час виконання профілактичних ремонтів.

і .5. Слюсар зобов'язаний:

-дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання робіт;

- знати і виконувати вимоги цієї інструкції, внутрішнього трудового розпорядку, правила поводження з обладнанням, користуватись засобами колективного та індивідуального захисту;

- проходити у встановленому на підприємстві порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Слюсар повинен знати характеристику шкідливих речовин, які можуть виділятись у процесі виконання робіт. їх дію на організм людини і заходи захисту.

Слюсар повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкції з охорони праці є основною умовою запобігання нещасним випадкам. Порушення слюсарем вимог цієї інструкції розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

1.6. По території підприємства необхідно пересуватись і по пішохідних доріжках і спеціальних містках, прокладених над комунікаціями, реагувати на сигнали водіїв транспортних засобів. Бути уважним, проходячи біля тросів, ланцюгів і канатів. Не наступати на кришки колодязів та інші перекриття ям, траншей і котлованів.

1.7. Слюсар повинен виконувати тільки ту роботу, яка доручена адміністрацією згідно

із змінним завданням; у робочий час, на території та обладнанні підприємства, не виконувати роботи з корисливою метою.

1.8. Слюсарю, виконуючи професійні обов'язки і завдання адміністрації поза межами території підприємства, необхідно чітко виконувати завдання, не відхилятись від маршруту, коли це не зумовлено аварійною ситуацією.

1.9. Не дозволяється курити у виробничих приміщеннях і на території виробничого об'єкту. Курити дозволяється тільки у спеціально відведених місцях.

1.10. У процесі виробничої діяльності на слюсаря можуть діяти наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: підвищений рівень шуму; рухомі частини виробничого обладнання; підвищене значення напруги в електричному колі; підвищена загазованість повітря; нервово-психічні перевантаження. Шкідливі та небезпечні виробничі фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.11. Слюсар з ремонту технологічного обладнання повинен знати схеми мереж живлення установок та механізмів, які ним обслуговуються, і мати не нижче II кваліфікаційної групи з електробезпеки при обслуговуванні електроустановок напругою до 1000 В.

1.12. Необхідно систематично контролювати герметичність з'єднань газових апаратів, газопроводів і арматури. Для перевірки щільності з'єднань слід застосовувати мильний розчин. Не допускаються пошук місць витоків газу за допомогою вогню.

1.13. Запірну арматуру на трубопроводах слід відкривати плавно для запобігання гідравлічним ударам.

1.14. У вибухонебезпечних приміщеннях та на технологічних комунікаціях, що знаходяться під тиском газу, роботи, пов'язані з застосуванням відкритого вогню, дозволяється проводити тільки після стравлювання газу з усіх технологічних комунікацій за письмовим дозволом, виданим начальником або головним інженером підприємства.

1.15. Згідно з Відомчими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам і службовцям ДК "Укртрансгаз", затверджених наказом ДК "Укртрансгаз" № 417 від 26.12.03. (п. 1.20), слюсарю з ремонту ТУ видається наступний комплект засобів індивідуального захисту (313):


Костюм бавовняний або костюм брезентовий

12 місяців

Ми,Ву,Щ20

Чоботи кирзові

12 місяців

Заг.призн.

Каска захисна

24 місяці

Склопласт

Підшоломник під каску

12 місяців


Рукавиці брезентові

1 місяць

Ми,Ву,Щ20

На зовнішніх роботах взимку додатково:


Куртка бавовняна на утеплювальній прокладці

36 місяців

Тн

Штани бавовняні на утеплювальній прокладці

36 місяців

Тн

Рукавиці теплі

36 місяців

N ТН

Валянки на гумовій підошві

48 місяців

Тн


Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

1.16. Спецодяг слюсаря повинен бути добре підігнаний і застібнутий, оскільки поли і рукави можуть бути захоплені частинами машин, що обертаються. На голові необхідно мати головний убір.

1.17. Слюсар повинен обслуговувати та проводити ремонт обладнання та установок у спецодязі та навушниках протишумних або інших засобах захисту від шуму, якщо роботи проводяться у приміщеннях з підвищеним рівнем шуму.

1.18. Під час роботи слюсар повинен дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом чи іншими миючими засобами. Застосовувати при митті рук бензин, гас, ацетон та інші легкозаймисті речовини забороняється;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання слід попередити керівника робіт та негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Отримати завдання від керівника робіт.

2.2. Перед початком роботи слюсар повинен одягнути відповідні засоби індивідуального захисту.

2.3. Уважно оглянути робоче місце, усунути з нього всі предмети, що можуть заважати роботі.

2.4. Переконатись, що робоче місце достатньо освітлене і світло не буде в процесі роботи засліплювати очі.

2.5. Ознайомитись з кресленням і технологією майбутньої роботи і підготувати необхідний інструмент, пристосування та матеріали.

2.6. Перевірити відповідність ручного інструменту основним вимогам охорони праці. Звернути увагу на те, щоб:

• напилки, викрутки, шабери та інші підсобні інструменти були надійно закріплені в ручках та мали на ручках бандажні кільця;

• ударні інструменти (зубила, кернери, просічки тощо) не мали тріщин, задирок, наклсиань;

• довжина зубила повинна бути не меншою 150мм, а довжина його відтягнутої частини 60-70мм. різальна кромка зубила повинна являти собою пряму або дещо випуклу лінію;

• молотки і кувалди мали дещо випуклу, без скосів, тріщин, задирок і наклепань ударну поверхню, були надійно закріплені на рукоятках шляхом розклинення металевими клинами. Рукоятки всіх інструментів повинні мати гладку поверхню і бути виконаними з твердих порід дерев.

2.7. Ручний інструмент, пристосування, заготовки, деталі та інші необхідні для роботи матеріали розмістити в зручному і безпечному для користування порядку.

2.8. Про всі виявлені недоліки слюсар повинен доповісти керівнику робіт і приступати до виконання робіт після усунення виявлених недоліків.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Під час обробки поверхонь напилком чи шабером металеву стружку і ошурки необхідно прибирати спеціальною щіткою. Не дозволяється здувати або прибирати ошурки і стружку руками.

3.2. Під час роботи напилком берегти від травмування пальці руки, яка знаходиться на робочій частині напилка; слідкувати за тим, щоб вони знаходились на поверхні напилка, а не охоплювали його.

3.3. Під час виконання робіт клинами, зубилами та іншими інструментами для рубки металу, користуватися захисними окулярами з небитким склом і спеціальними утримувачами з довжиною рукоятки не менше 70см.

Робоче місце під час рубки металу повинно бути загороджене захисними щитами.

3.4. Під час перевірки співвісності і центрування отворів вузлів, що з'єднуються, і деталей слід застосовувати спеціальний наволочний інструмент - монтажні ломи, оправки і конусні пробки.

3.5. У випадку стопоріння гайок при викручуванні (закручуванні) необхідно змазати різьби гасом або машинним маслом; не допускати відкручування шляхом ударяння молотком чи іншими предметами по плечу гайкового ключа.

3.6. Під час роботи на заточувальному верстаті слідкувати, щоб зазор між торцем круга і підручником не перевищував 5мм. Підручник встановлюється горизонтально по діаметральній площині круга.

3.7. Деталі, що обробляються, лещата, пристосування слід міцно і надійно закріплювати на столі верстата або на фундаментній плиті. Закріплення проводити спеціальними кріпильними болтами або притискувальними планками.

3.8. За умови повороту різального інструменту необхідно зупинити верстат і провести додаткове закріплення. Не дозволяється закріплювати деталь, пристосування або інструмент на працюючому верстаті.

3.9. При великих швидкостях свердління, охолодження свердла проводити струменем охолоджувальної рідини. Шланг підводу рідини розміщувати так, щоб була виключена можливість його дотику до різального інструменту і рухомих частин верстата. Різальний інструмент підводити до деталі, що обробляється, необхідно плавно, поступово і без удару. При виході свердла з отвору зменшувати подачу.

3.10. Не допускати намотування стружки на свердло або деталь, своєчасно усувати її спеціальними пристосуваннями.

Під час свердління глибоких отворів періодично виводити свердло для видалення стружки.

3.11. Обов'язково зупиняти верстат і відключати його від мережі живлення у випадках:

• залишення робочого місця, навіть на короткий час;

• чищення, змащування, прибирання, налагоджування і підналагоджування верстата;

• тимчасового припинення роботи;

• ремонту верстата, встановлення, регулювання, заміни інструменту, оброблюваних деталей;

• підтягування болтів, гайок та інших з'єднувальних деталей;

• регулювання і встановлювання підручника.

3.12. Під час піднімання і переміщення вузлів і деталей значної маси слід дотримуватись інструкції з охорони праці для стропальника. Слюсар може проводити роботи із стропування вантажів за наявності у нього посвідчення на право виконання цих робіт.

3.13. Слюсар не повинен проходити і стояти під піднятим вантажем.