Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» Дочірня компанія "Укртрансгаз"




ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ МАШИНІСТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ КОМПРЕСОРІВ

(всіх типів)



Київ

Узгоджено

Національний науково-дослідний

інститут охорони праці України

Лист№ 169

від 23.03.2005 р.



Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"

№ //З д5 .05.200ЇГ року





ПІ 1.1.23-003-2005

(скорочене позначення)






ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ МАШИНІСТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ КОМПРЕСОРІВ

(всіх типів)






Внесено: ВАТ "УЦЕБОПнафтогаз"

Введено: На заміну ПІ 1.1.23-002-1998, ПІ 1.1.23-003-1998, ПІ 1.1.23-004-1998

Редакційна комісія: Коломєєв В.М. (голова комісії),

Болокан О.О., Разладов В.Г.

Розробники: Морозенко В.Г., Орехов О.О., Даніліна Т.М.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для машиніста технологічних компресорів призначена для всіх осіб, що працюють за професією машиніста технологічних компресорів (далі - машиніст ТК) на компресорних станціях (КС) у компресорних цехах (КЦ), обладнаних газоперекачувальними агрегатами (ГПА) усіх типів.

1.2. До самостійної роботи допускаються особи у віці не молодше 18 років, які у навчальному закладі отримали професію машиніста технологічних компресорів, та придатні за станом здоров'я. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки вмінь і навичок безпечного виконання робіт, машиніст ТК повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) під керівництвом досвідченого машиніста ТК. Допуск до самостійної роботи здійснюється при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника структурного підрозділу).

1.3. Основним робочим місцем машиніста ТК є компресорний цех з усім обладнанням і технологічними комунікаціями, які забезпечують технологічний процес компримування газу, та головний щит керування цеху, де встановлені засоби контролю і керування даним технологічним процесом.

1.4. Машиніст ТК зобов'язаний:

- дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання робіт;

- шаги і виконувати вимоги цієї інструкції, внутрішнього трудового розпорядку, правила поводження з обладнанням, користуватись засобами колективного та індивідуального захисту;

- проходити у встановленому на підприємстві порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Машиніст ТК повинен знати характеристику шкідливих речовин, які можуть виділятись у процесі виконання робіт, їх дію на організм людини і заходи захисту.

Машиніст ТК повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкції з охорони праці є основною умовою запобігання нещасним випадкам. Порушення машиністом ТК вимог цієї інструкції розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

1.5. Робота машиніста ТК полягає в обслуговуванні: газоперекачувальних агрегатів, що знаходяться у роботі, у резерві, у стадії пуску і зупинки; допоміжного технологічного обладнання компресорного цеху, що пов'язане з роботою ГПА і КС у цілому (апарати повітряного охолодження (АПО) масла, посудини високого тиску, запірна арматура, компресори стиснутого повітря, АПО газу тощо); діючого електроустаткування, що відноситься до компресорного цеху та виконання планово-попереджувальних ремонтів усього обладнання, що входить до компресорного цеху.

Обслуговування обладнання і механізмів проводиться шляхом обходу по розроблених і затверджених маршрутах.

1.6. По території підприємства необхідно пересуватись по пішохідних доріжках і спеціальних містках, прокладених над комунікаціями, реагувати на сигнали водіїв транспортних засобів. Бути уважним, проходячи біля тросів, ланцюгів і канатів. Не наступати на кришки колодязів та інші перекриття ям, траншей і котлованів.

1.7. Машиніст ТК повинен виконувати тільки ту роботу, яка доручена адміністрацією згідно із змінним завданням; у робочий час, на території та обладнанні підприємства, не виконувати роботи з корисливою метою.

1.8. Машиністу ТК, виконуючи професійні обов'язки і завдання адміністрації поза межами території підприємства, необхідно чітко виконувати завдання, не відхилятись від маршруту, коли це не зумовлено аварійною ситуацією.

1.9. Не дозволяється курити у виробничих приміщеннях і на території виробничого об'єкту. Курити дозволяється тільки у спеціально відведених місцях.

1.10. У процесі виробничої діяльності на машиніста ТК можуть діяти наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: підвищений рівень шуму на робочому місці; підвищена температура; підвищена запиленість і загазованість повітря; нервово-психічні перевантаження. Шкідливі та небезпечні виробничі фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.11. Машиніст ТК зобов'язаний забезпечувати безпечний та працездатний стан технологічного обладнання компресорного цеху та комунікацій технологічної обв'язки. З цією метою відповідно до графіку необхідно виконувати планово-запобіжні ремонти технологічного обладнання та перекривної арматури.

1.12. Обладнання компресорної станції повинно мати технологічну станційну нумерацію, нанесену фарбою, що не змивається або іншим способом.

1.13. На трубопроводи у компресорному цеху повинні бути нанесені стрілки, що вказують напрямок руху газу, повітря та інших технологічних середовищ.

1.14. У випадку виявлення витоків газу з газопроводів та апаратів у приміщенні компресорного цеху необхідно негайно вжити заходів щодо їх усунення відповідно до ПЛАС.

1.15. Машиніст ТК не рідше одного разу на квартал повинен брати участь в учбово-тренувальних заняттях з ліквідації аварійних ситуацій, передбачених ПЛАС, що проводяться начальником ГКС.

1.16. Запірну арматуру на трубопроводах слід відкривати плавно для запобігання гідравлічним ударам.

1.17. Контроль повітряного середовища здійснюється щозмінно відповідно до місцевої Інструкції з контролю повітряного середовища вибухонебезпечних об'єктів за допомогою переносних газоаналізаторів. Контроль проводиться у терміни, передбачені планом-графіком контролю повітряного середовища. Місця, кількість, періодичність відбору проб і виконання аналізу, схема маршруту руху визначаються планом-графіком

Під час виконання ремонтних (газонебезпечних) робіт у компресорному цеху контроль повітря робочої зони здійснюється на протязі всього часу виконання робіт через кожні 30 хвилин. Місце і час відбору вказується у наряді-допуску (Плані організації вогневої роботи).

Результати аналізів повітря робочого середовища записуються у спеціальному журналі, який знаходиться на щиті керування.

1.18. Під час ремонту і обслуговування обладнання слід застосовувати лампи напругою до 36 В, а усередині апаратів та інших металевих споруд - лише 12 В.

У вибухонебезпечних приміщеннях світильники повинні мати вибухобезпечне виконання.

1.19. Ремонт електрообладнання та електропроводки, заміна електроламп в приміщеннях станції повинні проводитись виключно електротехнічним персоналом. Проводити такого роду роботи у вибухонебезпечних приміщеннях можна тільки з дозволу особи, відповідальної за електрогосподарство даного об'єкту, і за погодженням з начальником ГКС.

1.20. У приміщеннях компресорного цеху та блочних ГПА не дозволяється установка обладнання, що технологічно не пов'язане з ГПА та не допускається зберігання витратних матеріалів.

1.21. Спецодяг машиніста ТК повинен бути добре підігнаний і застібнутий, оскільки поли і рукави можуть бути захоплені частинами машин, що обертаються. На голові необхідно мати каску.

Машиніст ТК зобов'язаний обслуговувати обладнання КС у спецодязі, касці, навушниках протишумних або інших засобах захисту від шуму.

1.22. Згідно з Відомчими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам і службовцям ДК "Укртрансгаз", затверджених наказом ДК "Укртрансгаз" № 417 від 26.12.03. (п.1.8), машиністу технологічних компресорів видається наступний комплект засобів індивідуального захисту (313):


Костюм бавовняний

12 місяців

Ми, 3

Черевики шкіряні або чоботи кирзові

12 місяців

Заг.призн.

Рукавиці комбіновані

1 місяць

Ми

Рукавиці діелектричні

Чергові

Зн

Протигаз

Черговий


Навушники протишумні

До зносу


Каска захисна

24 місяці

Склопласт

Підшоломник під каску

12 місяців


Взимку додатково:

Куртка бавовняна на утеплювальній прокладці

36 місяців

Тн

Штани бавовняні на утеплювальній прокладці

36 місяців

Тн

Валянки на гумовій підошві

48 місяців

ТнЗО

Рукавиці теплі

36 місяців

Тн


Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

1.23. Під час роботи машиніст ТК повинен дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом чи іншими миючими засобами. Застосовувати при митті рук бензин, гас, ацетон та інші легкозаймисті речовини забороняється;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання слід попередити керівника робіт та негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи машиніст ТК повинен одягнути відповідні засоби індивідуального захисту.

2.2. Під час приймання зміни машиніст ТК повинен:

- ознайомитись зі станом, схемою і режимом роботи всього обладнання на своїй ділянці шляхом обходу разом з машиністом, що здає зміну, згідно з маршрутною картою;

- отримати від машиніста, що здає зміну, відомості про стан обладнання, за яким необхідно вести особливо ретельний нагляд для запобігання аваріям і неполадкам, а також про обладнання, що знаходиться в ремонті або резерві;

- перевірити і прийняти інструменти, матеріали, ключі від приміщень, змінний журнал та іншу документацію;

- оформити факт приймання зміни у змінному журналі, що засвідчити особистим підписом і підписом особи, яка здає зміну;

- доповісти керівнику зміни (черговому диспетчеру) про результати приймання зміни (про порушення і недоліки в роботі обладнання; про виявлені несправності обладнання, пристроїв, пристосувань, інструменту, засобів захисту тощо).

2.3. І Іриймання-здавання зміни при виявленні несправного обладнання або ненормальному режимі його роботи допускається тільки з дозволу керівника зміни -чергового диспетчера (начальника цеху).

Приймання-здавання зміни під час ліквідації аварії, під час проведення переключень або операцій по пуску і зупинці обладнання без особливого письмового дозволу керівництва підприємства забороняється.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. У процесі щоденної роботи слід застосовувати безпечні методи праці, що визначені інструкціями за видами робіт, а під час обслуговування ГПА (пуск, зупинка, експлуатація, регламентні роботи) керуватись вимогами технічних інструкцій заводів-виробників.

3.2. У випадках, коли розрахунковий тиск газу на виході КС може бути забезпечений шляхом різних варіантів роботи агрегатів, необхідно вибирати режим з мінімальним числом працюючих агрегатів і мінімальними енерговитратами.

3.3. Пуск і зупинка ГПА, а також зміна схеми роботи КС повинні погоджуватись з центральною диспетчерською службою підприємства.

3.4. ГПА дозволяється пускати в роботу, якщо обладнання справне, додержані вимоги виробничих інструкцій та за умови відсутності у машинному залі і галереї нагнітачів сторонніх осіб. Не дозволяється входити у камери повітряних фільтрів під час пуску і роботи агрегатів. Камери повинні бути закриті на замок і опломбовані.

3.5. Планові пуски, зупинки і зміни схем роботи ГПА повинні проводитись, як правило, у денний час.

3.6. ГПА готується до пуску за розпорядженням диспетчера КС після дозволу диспетчерської служби підприємства. Пуск в роботу ГПА після ревізії, ремонту і тривалого відключення (крім резервного) є газонебезпечною роботою, що виконується за нарядом-допуском.

Дозвіл на пуск ГПА обов'язково записується у змінному журналі диспетчера.

3.7. Не дозволяється залишати працюючі ГПА, крім повністю автоматизованих, без нагляду обслуговуючого персоналу.