ЗМІНА № 10 ДБН 360-92 "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських посе­лень", затверджена наказом Держбуду України від 18 липня 2001 року № 145 і введена в дію з 1 вересня 2001 року.

ТЕКСТ ЗМІНИ

Пункт 7.55 викласти у новій редакції:

"АЗС за умови дотримання санітарно-гігієнічних, екологічних, протипожежних та ін­ших нормативних вимог можуть проектуватися також як автозаправні комплекси (далі - АЗК) з приміщеннями і окремими об'єктами сервісного обслуговування водіїв і транспорт­них засобів: для роздрібної торгівлі, швидкого харчування, технічного обслуговування, мий­ки і змащування автомобілів.

В населених пунктах АЗС, АЗК слід розміщувати на земельних ділянках, планувальне відокремлених від кварталів житлової та громадської забудови, з урахуванням загальної потреби в залежності від рівня автомобілізації населеного пункту, інтенсивності руху та споживчого попиту. Вибір типу АЗС для конкретного місця розташування слід проводити в залежності від потужності та технологічних рішень, згідно з класифікацією, наведеною у табл.7.8, а також з урахуванням містобудівних обмежень і вимог природоохоронного законодавства".

Розділ 7 доповнити новими пунктами 7.56, 7.57, 7.58, 7.59, 7.60, 7.61, 7.62, 7.63, 7.64, 7.65 у такій редакції:

"7.56 АЗК з пунктами технічного обслуговування транспортних засобів (технічне обслуговування, мийка, змащування автомобілів) слід розміщувати тільки уздовж вулиць і доріг промислових і комунально-складських зон, на їх територіях та на виїздах із населених пунктів. Забороняється розміщувати ці АЗК в межах сельбищних територій і зон відпочинку. Вимоги до розміщення АЗК без пунктів технічного обслуговування транспортних засобів слід приймати такими, як при розміщенні АЗС.

7.57 АЗС слід розміщувати: в найзначніших та великих містах уздовж магістральних вулиць загальноміського та районного значення, в середніх та малих містах - уздовж магістральних вулиць і доріг, а також уздовж вулиць і доріг промислових і комунально-складських зон та на їх територіях.

Розміщувати АЗС на пішохідних вулицях та внутрішньоквартальних проїздах забороняється.

7.58 Земельні ділянки, відведені для будівництва АЗС, розміщують поза межами червоних ліній вулиць або частково в їх межах, якщо містобудівною документацією ця територія не передбачена для розширення проїзної частини вулиці на перспективу. В межах червоних ліній допускається відводити земельні ділянки та розміщувати споруди АЗС тільки тимчасово за умови погодження та затвердження у встановленому порядку.

7.59 Розміщення АЗС повинно здійснюватись на ділянках, передбачених для їх будів­ництва відповідною містобудівною документацією. В інших випадках, в разі відсутності, або по завершенню розрахункового терміну дії цих документів вибір земельної ділянки та погод­ження місця розташування АЗС здійснюється у відповідності до вимог чинного законо-

давства на основі містобудівного обгрунтування розміщення об'єкта, погодженого і затверд­женого в установленому порядку.

7.60 АЗС можуть бути з підземним або наземним розміщенням резервуарів.

В центральних щільно забудованих районах міст з населенням 200 тис.чол. і більше допускається розміщення нових АЗС лише малої потужності з підземним розташуванням резервуарів типів А і Б без пунктів технічного обслуговування та при застосуванні пожежобезпечних технологій та екологобезпечного обладнання (додаток 7.2), що сертифіковане в Україні, або можливість використання якого підтверджена експертним висновком органів державного нагляду у встановленому порядку.

При розміщенні в межах населених пунктів АЗС типу В максимальна сумарна місткість наземних резервуарів для зберігання рідкого палива не повинна перевищувати 80 куб. м при застосуванні пожежобезпечних технологій та екологобезпечного обладнання (додаток 7.2), що сертифіковане в Україні, або можливість використання якого підтверджена експертним висновком органів державного нагляду у встановленому порядку. При цьому місткість кожного окремого з резервуарів не повинна перевищувати 20 куб.м.

АЗС великої потужності типів А і Б слід розміщувати у промислових та комунальних зонах, санітарно-захисних зонах об'єктів у відповідності з встановленим законодавством режимом їх використання.

Застосування контейнерних АЗС малої та середньої потужності типу Г допускається в межах населених пунктів на земельних ділянках автогосподарств, промислових підприємств, гаражних кооперативів, платних стоянок автомобілів, моторних човнів і катерів, на пристанях з дотриманням санітарних розривів та протипожежних відстаней і вимог природоохоронного законодавства.

Улаштування АЗС із підземними одностінними резервуарами в межах населених пунктів не дозволяється.

Зменшення санітарних розривів від АЗС до оточуючих споруд при наявності на цій території небезпечних явищ геологічного та геотехногенного походження (тектонічних. сейсмічних, зсувних сельових, карстових явищ та інших деформацій земної поверхні, підтоплення, затоплення тощо) не дозволяється.

7.61 Розміщення нових та реконструкцію існуючих АЗС необхідно здійснювати з дотриманням санітарних розривів та протипожежних відстаней від найближчої з споруд АЗС до найближчих будинків, споруд та інженерних мереж у відповідності до табл. 7.9 та додатку 8.3 з урахуванням правил безпеки дорожнього руху.

Відстані обчислюються від найближчого з вибухонебезпечних пристроїв та джерел забруднення споруд АЗС - стін наземних резервуарів палива та корпусів паливоороздавальних колонок (далі - ПРК), технологічних колодязів, дихальних пристроїв підземних резервуарів, витяжних вентиляційних шахт аварійних резервуарів та очисних споруд, вузла зливу палива у резервуари до:

- зовнішніх стін житлових та громадських будинків;

- межі ділянок садибних, дачних та садових будинків, дитячих дошкільних установ, загальноосвітніх шкіл, лікувально-профілактичних установ із стаціонаром, санаторіїв, санаторіїв-профілакторіїв, будинків інтернатів загального та спеціального типів, закладів відпочинку, фізкультурно-спортивних та фізкультурно-оздоровчих комплексів, а також майданчиків для ігор, занять фізкультурою та спортом, відпочинку населення, місць масового скупчення людей згідно табл. 7.9.

Примітка 1. Відстані від споруд АЗС, які розміщують на земельних ділянках промислових, комунально-складських, науково-виробничих, автотранспортних підприємств, установ, організацій та підприємств з обслуговування автотранспорту для їх власних потреб, до зовнішніх стін виробничих, адміністративних, побутових будинків і складських будівель цих підприємств приймають згідно з пунктами 6 та 7 табл. 7.9, крім підприємств з

виробництва харчових продуктів та медичних препаратів, для яких відстані визначають за пунктом 1 табл. 7.9 як для житлових та громадських будинків.

Примітка 2. Допускається за погодженням з органами державного пожежного наг­ляду зменшувати відстані від АЗС середньої потужності з наземними резервуарами (тип В) до житлових і громадських будинків І і ІІ-го ступеня вогнестійкості проти показників, вказаних у таблиці 7.9, але не більше ніж на 25%.

7.62 Величину санітарних розривів від обладнання АЗС до оточуючих будинків і споруд встановлюють за розрахунками хімічного і акустичного забруднення атмосферного повітря, але не менше 50 м.

Для АЗС малої та середньої потужності типів А і Б величина санітарних розривів від обладнання АЗС та автотранспортних засобів, що обслуговуються, може бути зменшена за умови застосування пожежобезпечних технологій та екологобезпечного обладнання (додаток 7.2), що сертифіковане в Україні, або можливість використання якого підтверджена експертним висновком органів державного нагляду у встановленому порядку, але не менше ніж до 25 м для малої та 40 м для середньої АЗС. При цьому розрахункові показники викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря з урахуванням його фонового рівня не повинні перевищувати гігієнічні нормативи та нормативи екологічної безпеки. Зменшення санітарних розривів погоджується з органами державного санітарно-епідеміологічного нагляду та місцевими органами Мінекоресурсів у встановленому порядку.

7.63 Не допускається розміщувати АЗС на ділянках вулиць і доріг з поздовжнім похилом більше 40‰ та з радіусами закруглення у плані 250 м і менше.

Наземні споруди АЗС слід розміщувати на відстані не менше 10 м від краю проїзної частини. На дорогах з 1-2 смугами руху в кожному напрямку на під'їздах до АЗС необхідно улаштовувати додаткову смугу накопичення транспортних засобів завширшки, що дорівнює основній смузі руху, але не менше 3,0 м, впродовж 50 м до в'їзду на АЗС та 15 м від виїзду з неї. Довжину переходу від основної ширини проїзної частини до додаткової смуги накопичення слід приймати не менше 15 м. Допускається зменшення довжини смуги накопичення до 30 м для малих та 40 м для середніх АЗС за умови їх розташування на вулицях з інтенсивністю руху не більше 300 авт/год на 1 смугу руху.

7.64 Територія АЗС відокремлюється від проїзної частини острівцем безпеки, ширина якого встановлюється з умов розміщення транспортного бар'єру, тротуару. В'їзд та виїзд з території АЗС влаштовують окремо один від одного завширшки не менше 4,2 м кожний з радіусом закруглення не менше 10 м. Якщо в'їзд та виїзд влаштовуються суміщеними, між ними необхідно передбачити розділювальний острівець безпеки завширшки не менше 1 м, піднятий над проїзною частиною на 0,1 м.

7.65 Найменшу відстань від в'їзду та виїзду з території АЗС слід приймати:

- до перехрестя з магістральною вулицею (найближча межа її проїзної частини) -100м;

- до перехрестя з вулицею або проїздом місцевого значення (найближча межа її проїзної частини) -35м;

- до вікон робочих та житлових приміщень, ділянок загальноосвітніх шкіл, дитячих дошкільних та лікувальних закладів, майданчиків відпочинку - 15 м".

Розділ 7 доповнити таблицями 7.8 та 7.9.

ДБН 360-92 доповнити додатками 7.2 та 8.3.

Таблиця 7.8 - Класифікація АЗС за потужністю та технологічними рішеннями


Типи АЗС за їх технологічними рішеннями


Категорії АЗС за потужністю

(за місткістю резервуарів та кількістю автозаправок на годину)



Тип


Розміщення резервуара


І-мала


II-середня


III - велика



Відносно ПРК


відносно поверхні ділянки


сумарна місткість резервуарів, м3


найбільша кількість

заправок в

годину,

одиниць


сумарна

/мах. одного/ місткість резервуарів,

м3


найбільша кількість

заправок в

годину,

одиниць


сумарна місткість резервуарів,

м3


найбільша кількість заправок в годину, одиниць


А


роздільне (традиційне)


підземне


від 10

до 40 включ.


до 80 включ.


більше 40

до 100 включ.


більше 80

до 150 включ.


більше 100

до 200 включ.


більше 150


Б


зблоковане (блочне)


підземне


від 10

до 40 включ.


до 80 включ.


більше 40

до 100 включ.


більше 80

до 150 включ.


більше 100

до 200 включ.


більше 150


В


роздільне (модульне)


наземне


до 20 включ.


до 40 включ.


більше 20

до 80 включ.

/до 20 включ./


більше 40

до 100 включ.


-


-


Г


зблоковане (контейнерне)


наземне


до 20 включ.


до 40 включ.


більше 20

до 40 включ.

/до 20 включ./


більше 40

до 80 включ.


-

-

Примітка 1. Резервуар вважається підземним, якщо найвищий рівень пального в ньому знаходиться не менш як на 0,2 метра нижче рівня планувальної відмітки прилеглої території на відстані не менше 3,0 м від стінки резервуару.

Примітка 2. Одна ПРК може мати від 1 до 10 роздавальних пістолетів в залежності від кількості видів пального та відсіків у резервуарі. При цьому при розрахунках потужності АЗС приймається заправлення не більше двох автомобілів на одну ПРК одночасно, незалежно від кількості пістолетів в ній.

Примітка 3. АЗС всіх типів та категорій при розміщенні у стислих містобудівних умовах можуть бути запроектовані із додатковими техно­логічними заходами щодо підвищеного рівня екологічної безпеки (додаток 7.2.).

Примітка 4. Малі АЗС при їх розміщенні на сельбищних територіях населених пунктів призначаються для заправлення паливом тільки легкових автомобілів та мікроавтобусів, а середні та великі - для автомобілів всіх типів за умови розміщення за межами житлових кварталів (мікрорайонів).

Примітка 5. При визначенні орієнтовної потужності АЗС за показником кількості автозаправок на добу слід керуватися таким співвідношенням -при пропускній здатності до: 40 од/год відповідає 100 од/добу 135 од/год відповідає 500 од/добу

80 од/год відповідає 200 од/добу 150 од/год відповідає 750 од/добу

100 од/год відповідає 250 од/добу більше 150 од/год відповідає більше 1000 од/добу