Про проект ДСТУ “Суміші асфальтобетонні і асфальтобетон дорожній

та аеродромний. Технічні умови”

Рішення НТР від 24 січня 2003 р. № 24

Розглянувши проект ДСТУ „Суміші асфальтобетонні і асфальтобетон дорожній та аеродромний. Технічні умови”, розроблений Національним транспортним університетом (м.Київ), Харківським національним автомобільно-дорожнім університетом та ДерждорНДІ (м. Київ) науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити і рекомендувати до затвердження проект ДСТУ „Суміші асфальтобетонні і асфальтобетон дорожній та аеродромний. Технічні умови”.

Управлінню науково-технічної політики у будівництві (А.Григор) підготувати наказ про затвердження, видання та розповсюдження зазначеного ДСТУ.

Голова НТР

В.Череп

*           *          *

Довідка

Інтенсивне руйнування покриттів автомобільних доріг із асфальтобетону, що має місце на дорогах України, пов’язане не тільки з низькою якістю бітуму та інших складових, що використовуються для приготування сумішей, а й, значною мірою, з недосконалістю вимог до цього матеріалу, що встановлені ГОСТ 9128–84: нераціональні гранулометричні склади мінеральної частини сумішей; відсутність об’єктивних та оперативних нормативних показників, що регламентують тріщиностійкість, водостійкість асфальтобетонів; невідповідність типу і різновидів асфальтобетону специфічним дорожньо-кліматичним та експлуатаційним умовам його роботи в дорожньому одязі; нечіткість технологічних режимів приготування, укладки, ущільнення сумішей та контролю якості сумішей і асфальтобетонів.

Крім того, чиний зараз в Україні стандарт колишнього СРСР ГОСТ 9128-84 “Смеси асфальтобетонные дорожные, аэродромные и асфальтобетон” переглянуто відповідними службами Росії. Новий стандарт Росії не враховує погодно-кліматичних та експлуатаційних особливостей регіонів і не може відобразити характерні особливості приготування, використання та роботи асфальтобетону в умовах України.

При розробці стандарту ставилося за мету забезпечити максимальну відповідність вимог до асфальтобетонних сумішей і асфальтобетонів кліматичним і транспортним умовам України.

Введення стандарту в дію буде сприяти виготовленню асфальтобетонних сумішей з високими показниками якості, що суттєво підвищить довговічність покриттів автомобільних доріг із асфальтобетону, знизить періодичність ремонтів і, як наслідок, зайві витрати дефіцитних матеріалів, палива та енергоносіїв.

Розроблення та впровадження державного стандарту на суміші асфальтобетонні дорожні, аеродромні та асфальтобетон є своєчасним заходом підвищення довговічності доріг з асфальтобетонним покриттям в умовах, коли на дорогах України зростає інтенсивність руху та збільшуються транспортні навантаження.

Замовником виконання розробки є Державна служба автомобільних доріг України (Укравтодор).

Виконавці: Харківський національний автомобільно-дорожній університет (ХНАДУ), Національний транспортний університет (НТУ) і Державний дорожній науково–дослідний інститут ім. М.П. Шульгіна (ДерждорНДІ).

Проект ДСТУ узгоджений з корпораціями “Укртрансбуд”, “Украгропромбуд”, “Укравтодор”, Науково-дослідним та конструкторсько-технологічним інститутом міського господарства, пройшов державну санітарно-гігієнічну експертизу нормативної документації Міністерства охорони здоров’я України.