Про проект ДБН В.2.3-…-2003 "Метрополітени"

Рішення НТР від 12 червня 2003 р. № 49

Розглянувши проект ДБН В.2.3-…-2003 "Метрополітени", розроблений провідною організацією „Укрметротунельпроект” за участю Українського транспортного університету, Донецького ПромбудНДІпроекту, НДІ будівельних конструкцій та ТОВ “ЕКОТОН”, науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити і рекомендувати до затвердження проект ДБН В.2.3-…-2003 „Метрополітени”.

2. Управлінню промислової забудови, будівництва у складних інженерно-геологічних умовах та ЧАЕС (Перекута Г.О.) підготувати наказ про затвердження зазначених ДБН, порядок їхнього видання та розповсюдження.

Голова НТР

В. Череп

Довідка

Проект ДБН “Метрополітени” розроблений провідною організацією „Укрметротунельпроект” за участю Українського транспортного університету, Донецького ПромбудНДІпроекту, НДІБК, ТОВ “ЕКОТОН” та інших фізичних і юридичних осіб.

Ці норми підготовлені на підставі результатів виконаних науково-дослідних робіт, набутого досвіду проектування, будівництва й експлуатації метрополітенів та технічних досягнень у суміжних галузях промисловості України і країн СНД за останні 10 років. Їх вимоги поширюються на проектування і будівництво нових, а також на реконструкцію та розширення існуючих ліній метрополітену, окремих його споруд та обладнання.

Нормативні положення і вимоги спрямовані на вирішення завдань впровадження прогресивних методів будівельного виробництва, конструкцій, матеріалів, механізмів, забезпечення надійності експлуатації конструкцій і споруд, на підвищення ефективності та якості метрополітенів, поліпшення охорони навколишнього середовища, забезпечення більш комфортних і безпечних умов для пасажирів.

Проектом ДБН передбачено проектування ліній метрополітену на основі планувальної структури міст, інженерно-транспортної інфраструктури відповідно до функціонального зонування території міста.

Норми містять два нових розділи:

- особливості проектування, будівництва та експлуатації метрополітену на підроблюваних територіях;

- оцінка впливу на навколишнє середовище.

Крім того, включено ряд нових вимог та положень:

- визначено повний перелік об’єктів, що забезпечують нормальну експлуатацію метрополітену;

- кваліфіковано метрополітен за класом надійності та довговічності;

- чітко регламентовані допустимі відстані між станціями;

- уточнено технічні вимоги щодо проектування лінії в плані та у профілі;

- уточнено перелік можливих навантажень і впливів та коефіцієнти надійності;

- приведено у відповідність із сучасними теоріями взаємодії тунельних конструкцій та ґрунтового масиву розрахункові положення;

- внесені зміни до норм освітлення пасажирських приміщень;

- уточнені межі застосування різних спеціальних способів будівництва;

- наведені дані щодо мінімальних швидкостей проходження тунельних виробок;

- внесені зміни до норм завантаження вагонів метрополітену з метою підвищення комфортності перевезення пасажирів.

Проект ДБН узгоджений Міненерго, Департаментом екологічної безпеки Мінекоресурсів, Головним санепідуправлінням Міністерства охорони здоров’я, Головним управлінням Державної пожежної охорони МВС України, Держнаглядохоронпраці, КП “Київський метрополітен”, Харківським та Дніпропетровським метрополітенами, корпорацією “Укрметротунельбуд”.