Про проект національного стандарту ДСТУ...(ГОСТ 111-2001)

“Скло листове”

Рішення НТР від 11 липня 2003 р. № 55

Розглянувши проект ДСТУ...(ГОСТ 111-2001) “Скло листове”, науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити і рекомендувати до затвердження проект ДСТУ... (ГОСТ 111-2001) “Скло листове”.

2. Українській державній корпорації “Укрбудматеріали” (А.Безух) протягом місяця провести технічне редагування зазначеного нормативу та подати контрольний примірник у Держбуд для підготовки наказу щодо його введення в дію.

3. Управлінню науково-технічної політики у будівництві (Д.Барзилович) підготувати наказ про затвердження та введення в дію зазначеного національного стандарту та сформувати “Справу нормативного документа” в установленому порядку.

Голова НТР                                                

 В.Череп

   

ДОВІДКА

Аналіз сучасних вимог виробників та споживачів листового скла в частині показників зовнішнього вигляду, діапазону товщини, розмірів, відхилень від розмірів, оптичного викривлення показав, що діючі в Україні стандарти поступаються нормам європейського стандарту ЕN 572:1994 "Скло в будівництві. Базові продукти з натрій-кальцій-силікатного скла".

Реальні показники якості представленого на українському ринку листового скла, свідчать про наявність значної кількості продукції, властивості якої перевищують вимоги ГОСТ 111-90 і навіть EN 572. В той же час на ринку є скло, яке за якісними показниками відповідає лише граничним допускам стандарту.

На підставі цього розглядається доцільність скасування дії ГОСТ 111-90 (СТ СЭВ 5447-85) "Стекло листовое. Технические условия" і впровадження в Україні міждержавного стандарту ГОСТ 111-2001 з 01.01.2003 року.

Стандарт прийнято міждержавною науково-технічною комісією зі стандартизації, технічного нормування і сертифікації у будівництві.

Вимоги до листового скла в міждержавному стандарті гармонізовані з EN 572 та диференційовані за марками: виробники реально матимуть можливість знайти у нормативі відповідні показники, виробляти і поставляти на ринок конкурентноздатне листове скло.    

Імпорт високоякісного скла утримує  ще значну частину українського ринку, а вітчизняні виробники тільки починають або лише ще планують освоєння технологій, необхідних для створення такої продукції. 

Майбутній вступ України у СОТ  змусить виробників скла шукати нові асортиментні та цінові ніші. Це сприятиме експортним можливостям українських виробників.

Проект названого національного стандарту розглянуто секцією будівельних матеріалів НТР Держбуду України (протокол № 7 від 27 червня 2003 р.), схвалено і рекомендовано до розгляду на засіданні науково-технічної ради Держбуду України.