КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДАX сесія IV скликання

РІШЕННЯ

від 16 червня 2005 року N 438/3014

Про Порядок громадського обговорення містобудівної документації в м. Києві

Відповідно до статті 22 Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ", статті 18 Закону України "Про планування і забудову територій", статей 12, 17 Закону України "Про основи містобудування", статті 25 Закону України "Про архітектурну діяльність", статті 14 Закону України "Про звернення громадян", статті 43 Закону України "Про інформацію", частини 1 статті 8 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", пп. 1.3.3, 2.1.4, 2.1.12 Правил забудови м. Києва, затверджених рішенням Київради від 27.01.2005 N 11/2587, Статуту територіальної громади міста Києва, затвердженого рішенням Київради від 28.03.2002 N 371/1805, з метою урахування інтересів територіальної громади на територіях, необхідних для розташування, утримання об'єктів житлово-комунального господарства, соціальної, інженерно-транспортної інфраструктури, забезпечення фізичним та юридичним особам рівних можливостей набуття у власність або у користування земельних ділянок, захисту майнових прав юридичних та фізичних осіб, а також безпечного функціонування об'єктів нерухомого майна в м. Києві, поліпшення умов інвестиційної діяльності та залучення інвестицій в розбудову міста Києва Київська міська рада вирішила:

1. Затвердити Порядок громадського обговорення містобудівної документації в м. Києві згідно з додатком.

2. Головному управлінню з питань взаємодії з засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) офіційно оприлюднити це рішення в газеті Київської міської ради "Хрещатик".

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань містобудування та архітектури.

 

Київський міський голова 

О. Омельченко 

 

Порядокгромадського обговорення містобудівної документації в м. Києві

1. Загальні положення

1.1. Порядок громадського обговорення містобудівної документації в м. Києві (далі - Порядок) розроблений відповідно до статті 22 Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ", статті 18 Закону України "Про планування і забудову територій", статей 12, 17 Закону України "Про основи містобудування", статті 25 Закону України "Про архітектурну діяльність", статті 14 Закону України "Про звернення громадян", статті 43 Закону України "Про інформацію", частини 1 статті 8 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Статуту територіальної громади міста Києва, затвердженого рішенням Київради від 28.03.2002 N 371/1805, з метою урахування інтересів територіальної громади на територіях, необхідних для розташування, утримання об'єктів житлово-комунального господарства, соціальної, інженерно-транспортної інфраструктури, забезпечення фізичним та юридичним особам рівних можливостей набуття у власність або у користування земельних ділянок, захисту майнових прав юридичних та фізичних осіб, а також безпечного функціонування об'єктів нерухомого майна в м. Києві, поліпшення умов інвестиційної діяльності та залучення інвестицій в розбудову міста, на виконання пп. 1.3.3, 2.1.4, 2.1.12 Правил забудови м. Києва, затверджених рішенням Київради від 27.01.2005 N 11/2587, для урахування громадських і приватних інтересів під час планування та забудови територій.

1.2. Під час розроблення Генерального плану міста Києва, інших містобудівних програм розвитку загальноміської інфраструктури державного або загальноміського значення, місцевих правил забудови проводиться громадське обговорення принципових вирішень планування, забудови та іншого використання території міста Києва.

13. При плануванні і забудові окремих територій міста Києва забезпечується громадське обговорення містобудівної документації: схем планування та детальних планів територій, проектів комплексної реконструкції та забудови кварталів, мікрорайонів.

1.4. При будівництві окремих об'єктів містобудування замовником (забудовником) забезпечується інформування населення про функціональне призначення та основні техніко-економічні показники об'єкта будівництва, генеральний план забудови земельної ділянки.

1.5. Громадське обговорення з питань принципових вирішень планування, забудови та іншого використання території міста Києва може проводитись окремо або на розширеному засіданні постійної комісії Київради з питань містобудування та архітектури, колегії виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), засіданні архітектурно-містобудівної ради при Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), районної у місті Києві державної адміністрації за рішенням голови відповідного органу виконавчої влади.

Громадські обговорення містобудівної документації, проектів комплексної реконструкції та забудови територій кварталів, мікрорайонів можуть проводитись шляхом оприлюднення основних положень та матеріалів містобудівної документації, надання відповідей на персональні пропозиції мешканців кварталу або мікрорайону, проведення круглих столів на ТРК-Київ, телевізійних конференцій, зібрань громадських організацій чи іншим шляхом, не забороненим законодавством.

За ініціативою громадян громадське обговорення містобудівної документації може здійснюватись на загальних зборах населення за місцем проживання.

1.6. Обов'язки по організації громадського обговорення містобудівної документації, інформування населення з питань будівництва окремих об'єктів містобудування та відповідні витрати покладаються на відповідну районну у місті Києві державну адміністрацію та замовника відповідної містобудівної документації або проектної документації на будівництво об'єктів містобудування.

1.7. До участі у громадському обговоренні залучаються уповноважені представники замовника (забудовника) та проектувальника, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств та установ, громадських організацій, професійних громадських спілок, громадських представницьких уповноважених органів самоорганізації населення, зареєстрованих в установленому порядку, власників будівель і споруд, земельних ділянок у відповідному кварталі, мікрорайоні м. Києва (далі - громадськість).

2. Громадське обговорення з питань принципових вирішень планування, забудови та іншого використання території міста Києва

2.1. При розробленні Генерального плану міста Києва, схем розвитку загальноміської інфраструктури, містобудівних програм загальноміського значення, які визначають принципові вирішення та напрями розвитку території і планувальної структури міста, проводиться громадське обговорення.

2.2. Головне управління з питань взаємодії з засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) за поданням замовника відповідної розробки містобудівної документації через газети "Хрещатик" та "Столиця" інформує населення міста щодо започаткувати розробки Генерального плану міста Києва, інших містобудівних програм загальноміського значення, визначених в п. 2.1 цього Порядку, протягом двох тижнів після прийняття рішення про розроблення відповідної містобудівної документації, місцевих правил забудови, а також про форми, місце і термін подання фізичними та юридичними особами пропозицій щодо цієї документації забезпечує передачу пропозицій, які надійшли до виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), генпроектувальнику.

2.3. Замовник спільно з генпроектувальником забезпечує вивчення та узагальнення пропозицій громадськості, урахування їх у планувальних рішеннях відповідно до законодавства, державних норм, Правил забудови міста Києва і рішень Київради з питань містобудування та землекористування, надає довідку щодо урахування пропозицій, які надійшли, у складі пояснювальної записки до проекту відповідного рішення Київради.

2.4. Протягом місяця після завершення розробок, визначених в п. 2.1 цього Порядку, Головне управління з питань взаємодії з засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) за поданням замовника відповідної розробки забезпечує публікацію через засоби масової інформації, Інтерфакс-Україна та на офіційному сайті Київської міської державної адміністрації KMV.org.ua. повідомлення про громадське обговорення, яке повинне містити:

- інформацію про мету громадського обговорення;

- прес-реліз з визначенням назви містобудівної документації та стислого змісту розробки;

- інформацію про місце, термін проведення громадського обговорення;

- інформацію про терміни надання пропозицій та зауважень;

- адресу (місце) оприлюднення основних положень, виставки (презентації) відкритих матеріалів Генерального плану міста Києва або інших містобудівних програм загальноміського значення;

- інформацію стосовно запланованих круглих столів на ТРК Київ, телевізійних програм, публічних конференцій;

- адресу, назву сайту, номер контактних телефонів-факсів громадської приймальні, за якими можливо отримати інформацію стосовно подання пропозицій і зауважень до містобудівної документації та отримання персональних відповідей.

2.5. Громадське обговорення з питань принципових вирішень планування, забудови та іншого використання території міста Києва може проводитись шляхом оприлюднення і презентації відкритих матеріалів та основних положень Генерального плану міста Києва, містобудівних програм загальноміського значення з наданням персональних відповідей та роз'яснень замовником та генпроектувальником на пропозиції громадян м. Києва, проведення публічних конференцій, "круглих столів" на ТРК "Київ" телевізійних програм із залученням фахівців та мешканців м. Києва, зібрань громадських організацій м. Києва або іншим шляхом, не забороненим законодавством.

За рішенням голови відповідного органу громадське обговорення також може проводитись на розширених засіданнях постійних комісій Київради, колегії виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), засіданнях архітектурно-містобудівної ради при Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) не менш ніж через місяць після публікації повідомлення про їх проведення та не пізніше ніж за 10 днів до пленарного засідання Київради, виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

2.6. Під час громадського обговорення принципових вирішень планування, забудови та іншого використання території міста Києва головуючий відповідного органу:

- повідомляє про регламент усних виступів;

- надає слово для стислого висвітлення завдань і змісту розробки генпроектувальнику та експертам;

- надає можливість представникам громадськості ставити запитання та висловити свої побажання в усній або письмовій формі;

- забезпечує стенографування або іншу форму запису усних виступів стосовно обговорюваних принципових вирішень розвитку міста;

- надає заключне слово відповідальній посадовій особі або уповноваженому представнику замовника (генпроектувальника) щодо порядку вивчення та урахування пропозицій громадськості;

- передає стенограму громадського обговорення та письмових звернень присутніх представників громадськості генпроектувальнику та замовнику для узагальнення і урахування пропозицій громадськості, які відповідають вимогам законодавства, державних норм і Правил забудови м. Києва;

- організовує в місячний термін інформування населення через засоби масової інформації про урахування пропозицій громадськості з наданням необхідних роз'яснень або забезпечує проведення необхідних зустрічей та надання персональних відповідей представникам громадськості відповідно до Закону України "Про звернення громадян".

За відсутності ініціативи громадськості щодо проведення громадського обговорення Генерального плану міста Києва, інших містобудівних програм загальноміського значення на загальних зборах або іншим шляхом замовник та генпроектувальник надає довідку щодо урахування персональних пропозицій громадськості у складі пояснювальної записки до проекту відповідного рішення Київради.

2.7. Як місцева ініціатива, підтримана простою більшістю населення, питання щодо урахування громадських інтересів в генеральному плані стосовно планування використання території, розміщення найважливіших об'єктів може бути подана на розгляд сесії Київради.

3. Організація громадського обговорення містобудівної документації, проектів комплексної реконструкції та забудови територій кварталів, мікрорайонів

3.1. Для урахування громадських і приватних інтересів, визначених у пункті 1.1 цього Порядку, під час планування та забудови окремих територій міста Києва відповідна районна в місті Києві державна адміністрація (замовник) через друковані засоби масової інформації (районні або міські газети) інформує населення про розроблення схеми планування території, детального плану території, проекту комплексної реконструкції та забудови території кварталу, мікрорайону (далі - містобудівна документація) протягом двох тижнів після прийняття відповідного рішення, а також про порядок надання громадськістю колективних пропозицій щодо врахування громадських і приватних інтересів (адреса відповідної районної у місті Києві державної адміністрації, контактні телефони, реквізити замовника та генпроектувальника).

3.2. Уповноважений представник районної в місті Києві державної адміністрації (замовник) містобудівної документації забезпечує передачу в місячний термін усіх отриманих пропозицій до генпроектувальника для їх аналізу, узагальнення та урахування відповідно до державних норм, Правил забудови м. Києва. До пропозицій мають додаватись перелік прізвищ та адрес заявників, які підтримують цю пропозицію. Генпроектувальник аналізує пропозиції та враховує їх у планувальних рішеннях або обґрунтовує неможливість урахування відповідно до законодавства, державних норм, Правил забудови м. Києва.