Про стан виконання Мінрегіонбудом заходів щодо створення доступного архітектурного середовища

для маломобільних груп населення та подальше вдосконалення роботи

Рішення колегії від 14 квітня 2009 р. № 18

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника Управління архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд Авдієнка О.П. та виступи заступника начальника Держархбудінспекції Страннікова А.М., в.о. Голови правління ВАТ «КиївЗНДІЕП» Стецьківа Р.В., Голови Ради Національної Асамблеї інвалідів України з питань забезпечення безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до соціальної та житлової інфраструктури Грибальського Я.В., колегія Мінрегіонбуду відзначає, що за підсумками реалізації протягом 2003-2008 років Програми забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення Міністерством створено на нормативному рівні необхідні умови забезпечення при забудові населених пунктів безбар’єрного архітектурного середовища.

Рішеннями Міністерства на місцях встановлено належний контроль за безумовним врахуванням потреб інвалідів у новому будівництві та реконструкції існуючих будинків. З метою забезпечення громадського контролю при місцевих органах влади створено комітети забезпечення доступності, які на сьогодні є в усіх регіонах.

Подальше удосконалення нормативно-правової бази щодо вимог безперешкодного доступу маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та транспортної інфраструктури, запровадження як державного, так і громадського контролю шляхом залучення до виконання заходів представників Національної Асамблеї інвалідів України та інших громадських організацій інвалідів як співвиконавців, зокрема участь їх у прийняті в експлуатацію об’єктів житлово-цивільного призначення (за згодою), забезпечать подальшу реалізацію державної політики із зазначеного соціального напряму.

З метою реалізації нових завдань щодо створення безбар’єрного архітектурного середовища Мінрегіонбудом разом із Національною Асамблеєю інвалідів України та з урахуванням пропозицій центральних органів виконавчої влади підготовлено проект Плану заходів створення доступного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення «БЕЗБАР’ЄРНА УКРАЇНА» на 2009-2015 роки для реалізації на галузевому та місцевих рівнях через відповідні програми.

За підсумками обговорення колегія вирішила:

1. Вважати пріоритетним напрям діяльності Міністерства, спрямований на нормативно-методичне забезпечення та здійснення контролю щодо створення доступного архітектурного середовища для маломобільних груп населення та схвалити підготовлений Управлінням архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд (Авдієнко О.П.) проект Плану заходів створення доступного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення «БЕЗБАР’ЄРНА УКРАЇНА» на 2009-2015 роки» і рекомендувати його для подальшого розгляду та затвердження Кабінетом Міністрів України.

2. Схвалити роботу Комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури при Мінрегіонбуді та відзначити ефективну співпрацю Національної Асамблеї інвалідів України у роботі над проектами законодавчих та нормативних документів і програм, надання консультацій та рекомендацій, а також співпрацю Українського товариства сліпих, Українського товариства глухих та Всеукраїнської громадської організації «Асоціація інвалідів-спинальників України» з Міністерством у реалізації завдань, спрямованих на створення доступного архітектурного середовища для маломобільних груп населення та забезпечення громадського контролю.

3. Структурним підрозділам Міністерства продовжити роботу щодо подальшого удосконалення нормативно-методичної бази з планування та забудови населених пунктів, проектування житлових будинків, громадських будівель та споруд, елементів благоустрою території забудови та дорожньої мережі населених пунктів, яка забезпечує вимоги безперешкодного доступу до цих об’єктів маломобільних груп населення.

3.1 Управлінню архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд (Авдієнко О.П.) із залученням ВАТ «КиївЗНДІЕП» забезпечити:

- розроблення у терміни, визначені наказом від 08.04.2009 № 141, нової редакції Альбому типових рішень обладнання елементами безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлово-комунального призначення сучасними засобами інвалідів по зору на виконання протокольного доручення Секретаріату Президента України від 18.11.08 № 44-02/1359 за підсумками робочої наради 7 листопада 2008 року під головуванням Президента України В.А.Ющенка з питань вирішення проблем інвалідів по зору в Україні у співпраці з громадськими організаціями інвалідів;

- підготовку протягом 2009 року пропозицій щодо відповідних змін до державних будівельних норм «Будинки і споруди навчальних закладів» з метою внесення вимог інклюзивного навчання дітей-інвалідів спільно із здоровими учнями у загальноосвітніх неспеціалізованих школах.

3.2 Управлінню реконструкції забудови, реставрації та збереження історичної спадщини (Литвинчук В.Ю.) протягом ІІІ кварталу 2009 року підготувати та надіслати до обласних управлінь містобудування і архітектури та заповідників, які належать до сфери управління Міністерства, рекомендації щодо врахування при розробленні та погодженні реставраційних завдань на розроблення науково-проектної документації вимог доступу людей з обмеженими можливостями до пам’яток архітектури.

3.3 Відділу промислової забудови та програм ЧАЕС (Анохов В.І.) протягом ІІ кварталу 2009 року внести пропозиції щодо змін до ДБН В.2.3-5-2001 «Вулиці та дороги населених пунктів» в частині пристосування пішохідних шляхів та веловізкової мережі для маломобільних груп населення.

4. Держархбудінспекції (Бондаренко О.М), Укрдержбудекспертизі (Ампілогов В.Ф.) забезпечувати постійний контроль та узагальнювати щоквартальну інформацію з місць щодо виконання вимог безперешкодного доступу для маломобільних груп населення під час розроблення проектів цивільного призначення та їх реалізації, зокрема об’єктів, що забезпечують проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу із залученням в якості громадського експерта Національної Асамблеї інвалідів України.

5. ВАТ «КиївЗНДІЕП» (Стецьків Р.В) забезпечувати науково-методичний супровід нормативної бази з питань створення доступного архітектурного середовища та внесення пропозицій щодо вдосконалення чинних державних будівельних норм і методичних документів, розроблення нових будівельних норм з урахуванням міжнародних стандартів щодо забезпечення доступності для маломобільних груп населення.

6. Рекомендувати Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям:

- прискорити завершення дообладнання необхідними допоміжними засобами існуючих об’єктів житлового-комунального та громадського призначення, транспортної інфраструктури, мережі доріг та елементів благоустрою населених пунктів, які не пристосовані для потреб маломобільних груп населення, а також дообладнання об’єктів існуючої забудови, які забезпечують проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу;

- вжити додаткових заходів щодо забезпечення доступності особам з вадами зору до соціальної та транспортної інфраструктури згідно з рекомендаціями, підготовленими Українським товариством сліпих та направленими Мінрегіонбудом листом від 15.01.09 № 11/22-33;

- створити належні умови діяльності місцевих «комітетів доступності», сприяти залученню представників Національної Асамблеї інвалідів України та інших громадських організацій інвалідів до вирішення нагальних завдань з питань дообладнання існуючого фонду.

7. Управлінню архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд (Авдієнко О.П.) разом із Держархбудінспекцією (Бондаренко О.М) та Укрдержбудекспертизою (Ампілогов В.Ф.) із залученням інших структурних підрозділів Міністерства до 1 грудня 2009 року підготувати зведену інформацію щодо створення доступного життєвого середовища для маломобільних груп населення з метою звітування громадськості під час відзначення Міжнародного Дня інвалідів у рамках проведення засідання круглого столу „Безбар’єрна Україна”.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступників Міністра відповідно до розподілу обов’язків.

Голова колегії

Василь КУЙБІДА