Наказ № 18 від 24.01.2000

Про розроблення нових спрощених форм

документів первинного обліку при наданні

готельних послуг

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 05.11.99 № 21705/4 і враховуючи численні скарги готельних господарств щодо застосування в готелях великовартісних бланків форм суворої звітності та з урахуванням практики облікових операцій, що склалася при застосуванні комп’ютерної техніки і проведенні фінансових розрахунків з використанням електронних контрольно-касових апаратів при наданні готельних послуг громадянам України, незалежно від форм власності НАКАЗУЮ:

1. Вважати такими, що втратили чинність, накази Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України та Державного комітету України по туризму від 30.12.97 № 63/53, від 25.01.99 № 14/03, від 22.03.99 № 72/13 та від 13.05.99 № 119/20 в частині, що стосується комунальних та відомчих готелів України.

2. Встановити, що при використанні готелями сертифікованих і зареєстрованих комп’ютерних систем для розрахунків з громадянами за надані готельні послуги відповідно до вимог Закону України “Про застосування електронних контрольно-касових апаратів і торгово-касових книг при розрахунках із споживачами в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” номенклатура та порядок використання форм звітності та первинного обліку визначається кожним готельним господарством самостійно.

3. Доручити Відділу житлового господарства разом з Інститутом житлово-комунального господарства та Асоціацією готельних об’єднань та готелів міст України протягом І півріччя 2000 р. розробити нові спрощені бланки форм обліку та звіту при наданні готельних послуг.

При розробленні нових спрощених форм документів передбачити:

Забезпечення впровадження в господарський документообіг уніфікованих спеціалізованих обліково-звітних документів з застосуванням механізованого обліку за допомогою комп’ютерної техніки та проведення фінансових розрахунків з використанням електронних контрольно-касових апаратів; введення в готелях з 1 жовтня 1999 року обов’язкової сертифікації готельних послуг відповідно до наказу Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 27.01.99 № 37;

Вдосконалення текстового змісту бланків форм документів та дизайну з метою суттєвого зменшення їх вартості і підвищення універсальності.

4. Відділу житлового господарства до 01.07.2000 року подати на розгляд науково-технічної ради на затвердження нові спрощені форми документів первинного обліку при наданні готельних послуг.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Першого заступника Голови Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України Г.І.Онищука.

Голова Комітету В.М.Гусаков