Наказ № 115 від 10.05.99

Про виконання постанови

Кабінету Міністрів України

від 23.04.99 № 700

„Про програму відтворення видатних

пам’яток історії та культури України”

На виконання Указу Президента України від 9 грудня 1995 року № 1138 „Про заходи щодо відтворення видатних пам’яток історії та культури” Кабінет Міністрів України постановою від 23 квітня 1999 року № 700 затвердив Програму відтворення видатних пам’яток історії та культури України (далі – Програма). В ній визначено перелік видатних пам’яток історії та культури, які передбачається відтворити, критерії та підстави відтворення втрачених об’єктів історико-архітектурної спадщини, критерії допустимості та правомірності відтворення, порядок введення науково-дослідних, проектних, реставраційних та будівельних робіт.

На Держбуд України покладено функції координації та нормативно-методичного забезпечення робіт з відтворення пам’яток.

Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям доручено продовжити роботу з вивчення та складання реєстру втрачених пам’яток історії та культури, розробити комплекс заходів щодо забезпечення реалізації Програми, надавати допомогу Всеукраїнському фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини ім. О.Гончара.

Раді міністрів Автономної республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям доручено передбачати у проектах відповідних бюджетів видатки для реалізації заходів Програми і залучати кошти з інших джерел. Органам місцевого самоврядування рекомендовано передбачати у місцевих бюджетах видатки та залучати кошти з інших джерел на відтворення пам’яток. Постановою зобов’язано Мінфін і Мінекономіки під час формування Державного бюджету України на наступні роки передбачати фінансування заходів з відтворення пам’яток відповідно до завдань Програми.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.99 № 700 „Про Програму відтворення видатних пам’яток історії та культури України”

НАКАЗУЮ:

1. Управлінням та відділам Комітету за належністю питань прийняти вказану постанову до неухильного виконання.

2. Управлінню охорони та реставрації пам’яток містобудування і архітектури (М.М. Кучерук):

– здійснювати координацію та науково-методичне забезпечення робіт з відтворення пам’яток;

– продовжити роботу з формування комп’ютерного банку даних по втрачених пам’ятках;

– при підготовці пропозицій для включення в проект державних бюджетів та державних програм економічного і соціального розвитку України на відповідні роки коштів на фінансування реставрації пам’яток архітектури передбачати обсяги науково-проектних робіт з відтворення пам’яток архітектури.

3. Управлінням і відділам Комітету за належністю питань надавати Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям необхідну методичну допомогу в реалізації заходів Програми.

4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова КомітетуВ.М. Гусаков