Виконавча дирекція фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

Лист

від 16.01.2007 р. N 18-07-1

У порядку надання методичної допомоги

(Витяг)

У зв'язку з набранням чинності з 12.01.2007 року Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо питань загальнообов'язкового державного соціального страхування)" від 12.12.2006 року N 435-V (далі - Закон) виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - виконавча дирекція Фонду) повідомляє.

Основні положення Закону полягають у внесенні змін до деяких чинних законодавчих актів України.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення (далі - Кодекс) внесено зміни до статті 1654, якими розширюється відповідальність посадових осіб страхувальника за невиконання законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві, а саме, за порушення строків та обсягів сплати страхових внесків до Фонду, приховування (заниження) суми заробітної плати (доходу), на яку нараховуються страхові внески до Фонду, неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо страхових внесків.

Норми статті 1654 Кодексу щодо відповідальності за ухилення від подання заяви про взяття на облік або несвоєчасне подання заяви про взяття на облік у Фонді поширюються на фізичних осіб, які не мають статусу підприємців і використовують найману працю.

Крім того, Кодекс доповнено новою статтею 18824, якою встановлено відповідальність за перешкоджання уповноваженим особам органів Фонду у здійсненні перевірок.

У Законі України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (далі - базовий Закон) частину другу статті 45 доповнено новим пунктом, який передбачає обов'язок страхувальників подавати звітність робочому органу виконавчої дирекції Фонду у строки, в порядку та за формою, що встановлені Фондом.

Статтю 52 базового Закону приведено у відповідність до статті 1654 Кодексу.

Також внесено зміни до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до пункту другого частини першої статті 31 цього Закону кредиторські вимоги Фонду до страхувальників-банкрутів задовольняються у другу чергу.

Нормами вищезазначеної статті передбачено задоволення у другу чергу страхувальниками-банкрутами вимог, що виникли із зобов'язань банкрута перед