МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Л И С Т

N 02-2-02/3444 від 02.09.2002

Щодо застосування штрафних санкцій до приватних підприємців

Держнаглядохоронпраці Міністерства праці та соціальної політики розглянув <...> лист щодо застосування штрафних санкцій до приватних підприємств і зазначає наступне.

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про охорону праці" дія цього Закону поширюється на всі підприємства, установи і організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності, на усіх громадян, які працюють, а також залучені до праці на цих підприємствах (далі - працівники).

Загальні правові, економічні та соціальні засади здійснення підприємницької діяльності (підприємництва) громадянами та юридичними особами на території України визначені Законом України "Про підприємництво".

Згідно зі статтею 9 Закону України "Про підприємництво" для здійснення підприємницької діяльності підприємець має право укладати з громадянами договори про використання їх праці. При укладанні трудового договору, в тому числі у випадках, передбачених законами України, контракту, підприємець зобов'язаний забезпечити умови та охорону праці.

При втраті працездатності підприємець забезпечує потерпілому відшкодування витрат у випадках і порядку, передбачених чинним законодавством.

Вимоги чинних законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці в частині накладання штрафів за порушення нормативних актів про охорону праці, невиконання розпоряджень посадових осіб органів державного нагляду з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища не поширюються на приватних підприємців.