НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи






КОНСТРУКЦIЇ В СIЛЬСЬКОМУ БУДIВНИЦТВI

(Збірник 14)

(ÄÁÍ Ä.2.2-14-99, ÌOD)


ДСТУ Б Д.2.2-14:2012




Видання офіційне














Київ

МІНРЕГІОН УКРАЇНИ

2012

ПЕРЕДМОВА



1 Внесено: Департамент розвитку будівельної діяльності,

ціноутворення та економіки будівництва,

ТОВ «Науково-виробнича фірма «Інпроект»,

Технічний комітет ТК 311 «Ціноутворення та

кошторисне нормування у будівництві»



2 ПРИЙНЯТО ТА наказ Міністерства регіонального розвитку,

НАДАНО ЧИННОСТІ: будівництва та житлово-комунального

господарства України від 28.12.2012 № 667,

чинний з 2014-01-01



3 Національний стандарт відповідає ДБН Д.2.2-14-99 «Ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи. Збірник 14. Конструкції в сільському будівництві».

4 На заміну: ДБН Д.2.2-14-99



5 Цей стандарт згідно з ДБН А.1.1-1:2009 належить до комплексу «Д.2.2» – «Ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи»








_____________________________________________________________________________


Право власності на цей документ належить державі Україна.

Цей документ не може бути повністю чи частково відтворений, тиражований і

розповсюджений як офіційне видання без дозволу Міністерства регіонального
розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Мінрегіон України, 2012



ВСТУП

Цей національний стандарт розроблено на заміну ДБН Д.2.2-14-99 «Ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи. Збірник 14. Конструкції в сільському будівництвi» методом перевидання (передруку) з актуалізацією нормативних посилань згідно з додатком до цього вступу.

Підставою для розроблення цього національного стандарту є Закони України «Про стандартизацію», «Про будівельні норми» постанова Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 471 «Про затвердження Програми перегляду державних будівельних норм і правил на період до 2015 року».

Цей стандарт містить вимоги, які відповідають чинному законодавству.


ДБН Д.2.2-14-99


Збірник 14. Конструкції в сільському будівництві

1 Технічна частина

1.1 Загальні вказівки


1.1.1 Даний збірник містить ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи (витрати труда робітників-будівельників та машиністів, норми часу експлуатації будівельних машин і механізмів, кошторисні норми витрат будівельних матеріалів), необхідні для визначення потреби у ресурсах при виконанні робіт на окремі будівельні конструкції, які застосовуються у сільському будівництві. Ресурси на установлення будівельних конструкцій і виконання загальнобудівельних робіт, які зустрічаються у практиці сільського будівництва, і не передбачених нормами даного збірника, слід визначати за відповідними збірниками ресурсних елементних кошторисних норм на будівельні роботи.

1.1.2 Даним збірником враховане виконання повного комплексу робіт, у тому числі: підняття, установлення, вивірення і закріплення конструкцій, установлення, переставлення і зняття помостів, драбин і колисок, монтажних пристроїв, транспортування конструкцій і матеріалів від приоб'єктного складу до місця укладання, очищення конструкцій, що встановлюються, і місць сполучення та інші допоміжні роботи, необхідні для провадження робіт.

1.1.3 Нормами врахований захист деревини від гниття, передбачений для звичайних умов зведення будівель і споруд.

1.1.4 Установлення металевої огорожі боксів зі стальних труб для утримування великої рогатої худоби, що поставляється в комплекті заводом-виготовлювачем, визначається за збірниками ресурсних елементних кошторисних норм на монтаж обладнання.

1.1.5 Улаштування основи під канали гноєвидалення слід визначати за нормою 1 групи 1 ДБН Д.2.2-6 "Бетонні та залізобетонні конструкції монолітні" або за нормами 1 і 2 групи З ДБН Д.2.2-8 "Конструкції з цегли та блоків".

1.1.6 Нормами групи 24 не враховане буріння свердловин і бетонування фундаментів.

1.1.7 Фарбування поверхні фундаментних стовпчиків, цокольних плит та 'їх ізоляцію слід нормувати окремо. Антикорозійне фарбування з'єднувальних елементів і закладних деталей нормою групи 25 враховане.

1.1.8 Норма 2 групи 26 на ангарні теплиці враховує таке співвідношення маси конструкцій сталевих –більше 80 процентів, з алюмінієвих сплавів – до 20 процентів.

1.1.9 Затрати на установлення гумових прокладок для ущільнення прорізів кватирок і воріт теплиць слід визначати додатково за розрахунком.

1.1.10 Нормами групи 30 на прокладання поліетиленових трубопроводів підгрунтового обігрівання передбачене виконання робіт після відсипання дренажного шару з піску.

1.1.11 Дерев'яні конструкції каркасу теплиць передбачені повної заводської поставки.

1.1.12 Механізми відкривання і закривання кватирок компонуються з вузлів з урахуванням кількості кватирок для різних типів теплиць.

1.1.13 Норми групи 35 на заповнення теплиць компостом передбачають розрівнювання його механізмами, а також вручну, де застосування бульдозера неможливе або недоцільне.

1.1.14 Норми груп 35-38 поширюються на всі типи теплиць.

1.1.15 Норми не враховують прокладання трубопроводів у теплицях. Ці роботи слід визначати за відповідними нормами ДБН Д.2.2-16 "Трубопроводи внутрішні".

1.1.16 Вказаний у даному збірнику розмір "до" включає в себе цей розмір.

1.2 Правила обчислення об'ємів робіт


1.2.1 Об'єм збірних залізобетонних, азбестоцементних, металевих і дерев'яних конструкцій слід приймати за специфікаціями проектів з відрахуванням прорізів.

1.2.2 Маса металевих конструкцій, захищених від корозії металевими покриттями, визначається за робочими кресленнями КМ або за типовими кресленнями КМД без урахування маси захисного металевого покриття.

1.2.3 Площу дверних прорізів слід визначати за зовнішнім розміром дверних полотен.

1.2.4 Об'єм робіт із прокладання зрошувачів слід обчислювати за проектною довжиною полівінілхлоридних труб-зрошувачів без урахування ділянок, що займають інші деталі.