Про технічні рішення каркасно-монолітних житлових будинків, які споруджуються корпорацією “Познякижитлобуд”

Рішення НТР від 28 лютого 2001 р. № 11

            В останні роки у будівництво житлових будинків підвищеної поверховості впроваджується нова конструктивно-технологічна система – монолітний безригельний залізобетонний каркас.

            Найбільш активно цю систему застосовує корпорація “Познякижитлобуд”, яка за останні 5 років здійснила в Києві будівництво 6 об’єктів на основі монолітного каркасу за власними конструктивно-технологічними рішеннями.

            Управлінням архітектурно-будівельних систем та інженерного обладнання будинків і споруд разом з Державною архітектурно-будівельною інспекцією, інститутами НДІБК, НДІБВ, КиївЗНДІЕП за участю будівельних організацій м.Києва розглянуті технічні рішення корпорації “Познякижитлобуд”.

            З метою вдосконалення архітектурно-конструктивних та інженерних рішень теплоефективних огороджуючих конструкцій під час будівництва житлових будинків на основі монолітного безригельного залізобетонного каркасу науково-технічна рада Держбуду вирішила:

            1. Узяти до відома технічні рішення монолітного безригельного залізобетонного каркасу із зовнішніми 2-шаровими стінами (облицювальна цегла, блоки із пористого бетону), які застосовуються корпорацією “Познякижитлобуд” під час будівництва житлових будинків підвищеної поверховості у м.Києві.

            2. З метою подальшого вдосконалення архітектурно-технічних рішень огороджуючих конструкцій і енергозберігаючого інженерного обладнання рекомендувати корпорації “Познякижитлобуд”:

            - провести у 2001 р. комплекс натурних досліджень архітектурно-технічних рішень зовнішніх стін, як це передбачено чинними нормативами, з метою підвищення їх енергоефективності, технологічності будівництва і надійності конструктивних вузлів;

- визначити експериментальним один із будинків для проведення натурних досліджень, розробити програму експериментального будівництва згідно з чинним “Положенням про експериментальне будівництво”, затвердженим Держкоммістобудування України в 1994 р.;

- для проведення зазначених досліджень залучити провідні науково-дослідні інститути Держбуду – НДІБК, НДІБВ, КиївЗНДІЕП та інші спеціалізовані організації;

- врахувати зауваження та пропозиції секції “Архітектура і будівництво житлово-цивільних будинків і споруд” науково-технічної ради Комітету щодо подальшого відпрацювання раціональних енерго-ресурсоефективних архітектурно-технічних рішень, перш за все, огороджуючих конструкцій, вдосконалення техніко-економічних показників та впровадження їх у будівництво житлових будинків корпорацією “Познякижитлобуд”.

3. Вважати за необхідне Управлінню архітектурно-будівельних систем та інженерного обладнання будинків і споруд (Л.Муляр):

- продовжити роботу з узагальнення досвіду будівництва будинків на основі каркасно-монолітних систем та відпрацювання з науково-дослідними інститутами, будівельними корпораціями раціональних технічних рішень;

- надавати організаційно-методичну допомогу корпорації “Познякижитлобуд” та іншим забудовникам щодо проектування і будівництва будинків зазначеної системи.

4. Державній архітектурно-будівельній інспекції (В.Папка) разом з Управлінням Держархбудконтролю Київської міськдержадміністрації забезпечити постійний контроль за будівництвом багатоповерхових каркасно-монолітних будинків у м.Києві та дотриманням чинних нормативних документів.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови Комітету В.Присяжнюка.

Голова НТР

В.Гусаков