Про технічні рішення оздоблювально-утеплюючої

системи “Марморок”

Рішення НТР від 11 квітня 2001 р. № 18

            Розглянувши технічні рішення оздоблювально-утеплюючої фасадної системи “Марморок”, науково-технічна рада вирішила:

            1. Схвалити технічні рішення оздоблювально-утеплюючої фасадної системи “Марморок”, розроблені НДІБВ на замовлення фірми “Сканді Лтд”, які апробовані на будівництві житлових будинків по вул.Сім’ї Хохлових в м.Києві, для влаштування зовнішнього утеплення в масовому житлово-цивільному будівництві та реконструкції житлового фонду.

            2. Підтримати пропозицію фірми “Сканді Лтд” щодо організації вітчизняного виробництва фасадних елементів системи “Марморок” з використанням місцевої сировини для зменшення їх вартості.

            3. Рекомендувати фірмі “Сканді Лтд” спільно з НДІБВ:

            - підготувати альбом “Технічні рішення оздоблювально-утеплюючої фасадної системи “Марморок” до видання як посібника для проектних і будівельних організацій;

            - продовжити теплотехнічні дослідження системи “Марморок” з урахуванням регіональних особливостей України.

            4. Управлінню архітектурно-будівельних систем та інженерного обладнання будинків і споруд (Л.Муляр) спільно з науково-дослідними і проектними організаціями продовжити пошук ефективних оздоблювально-утеплюючих систем з використанням матеріалів вітчизняного виробництва, враховуючи необхідність зменшення вартості утеплення зовнішніх стін.

Голова НТР

В.Гусаков

Довідка

                Технічні рішення оздоблювально-утеплюючої фасадної системи “Марморок” розроблені НДІБВ спільно з ТОВ “Сканді Лтд” згідно з програмою, затвердженою Держбудом України.

                Конструкція утеплення зовнішніх стін системи “Марморок” складається з шару утеплювача – мінплити, закріпленої до стіни, та фасадного обличкування плиткою “Марморок”, закріплених за допомогою металевих підобличкувальних елементів кріплення з повітряним зазором у 2 см між обличкувальною плиткою і утеплювачем.

                Розрахунки основних конструктивних елементів і вузлів системи виконувались шведською фірмою Нордиск ФасадтекникАБ, а експериментальні випробування проведені Гессенсько-земельною контрольно-випробувальною станцією будівельної статистики (Німеччина).

                За результатами випробувань, проведених лабораторією фізико-механічних досліджень НДІБМВ, фасадні плитки “Марморок” витримують без пошкоджень 50 циклів поперемінного заморожування та розморожування.

                Натурні випробування системи “Марморок” на опір теплопередачі виконані КиївЗНДІЕП і її ефективність підтверджена в умовах Києва. Ця система пройшла апробацію на житлових будинках в м.Києві по вул.Бажана, адміністративному будинку по вул.Хохлових, а також на будівництві житлового комплексу по вул. Антоновича.

                Технічні рішення системи “Марморок” представлені у вигляді альбому, який включає пояснювальну записку, де визначено порядок розроблення і улаштування системи, наведені схеми характерних вузлів фасадів будинку, розроблені їх конструкції та деталі, а також представлені технологічні рекомендації реалізації системи.

                Технічні рішення призначені для використання проектувальниками і будівельниками у процесі реалізації фасадної системи “Марморок”.