Про проект Рекомендацій щодо застосування арматурного прокату за ДСТУ 3760-98 при проектуванні та виготовленні залізобетонних конструкцій без попереднього напруження арматури

Рішення НТР від 12 квітня 2002 р. № 24

            Науково-технічна рада вирішила:

            1. Відзначити, що Технічним комітетом “Арматура для залізобетонних конструкцій” виконано значний обсяг робіт щодо оцінки фізико-механічних властивостей арматурного прокату за ДСТУ 3760-98 з урахуванням зварювальності арматури, її витривалості за зчеплення з бетоном.

            2. Схвалити проект Рекомендацій щодо застосування арматурного прокату за ДСТУ 3760-98 при проектуванні та виготовленні залізобетонних конструкцій без попереднього напруження арматури і рекомендувати їх до апробації у будівництві та на підприємствах будіндустрії.

            3. Рекомендувати ТК “Арматура для залізобетонних конструкцій”:

             узагальнити зауваження та пропозиції користувачів і врахувати їх при розробленні зведених рекомендацій щодо застосування арматурного прокату за ДСТУ 3760-98 при проектуванні та виготовленні залізобетонних конструкцій із звичайного (частина 1) та попередньо напруженого залізобетону (частина 2);

             забезпечити підготовку та подання Держбуду України у грудні 2002 р. разом із зведеними рекомендаціями науково-технічного звіту за результатами досліджень відповідно до договору № 03-10-01 від 20.04.2001 р.

            4. Вважати за доцільне розробити відповідні рекомендації щодо застосування арматурного прокату за ДСТУ 3760-98 у конструкціях транспортного будівництва, виходячи із специфіки їх роботи в умовах багаторазових коливальних навантажень.

            5. Рекомендувати Науково-дослідному інститутові будівельних конструкцій (П.Кривошеєв) для вирішення проблем щодо  застосування в Україні документів Єврокоду з питань залізобетону створити робочу групу із фахівців НДІБК та інших заінтересованих організацій.

Голова НТР

В.Череп

*                       *                       *

Довідка

                Суттєві відмінності між вітчизняною та зарубіжною технологіями виробництва і принципів проектування залізобетонних конструкцій, застосування арматурного прокату за новим ДСТУ 3760-98 створили значні труднощі для будівельної галузі України. Це пов’язано з тим, що чинні нормативні документи, типові проекти та виробнича база будіндустрії орієнтовані на застосування арматурного прокату за раніше чинними ГОСТ 5787-82 та ГОСТ 10884-94, вимоги яких суттєво відрізняються від вимог ДСТУ 3760-98 “Прокат арматурний для залізобетонних конструкцій. Загальні технічні умови”, який введений у дію з 01.01.99 і не був підкріплений ні достатнім обсягом досліджень властивостей арматурного прокату (стабільності механічних характеристик, зварювальності, витривалості, зчеплення з бетоном тощо), ні, як наслідок, відповідною нормативною базою у галузі будівництва.

                В основу нового стандарту покладені вимоги до арматурного прокату, які прийняті у зарубіжних нормативних документах ISO 6934, ISO 6935, DIN 488, E NV 10080, BS 4449, ASTM A 615, що значною мірою сприяло виходу продукції металургійних підприємств України на світовий ринок.

                Стан проблеми, що склалася, був розглянутий на технічній нараді у Держбуді України 20.12.2001р., де була розглянута та схвалена програма робіт з впровадження арматурного прокату за ДСТУ 3760-98 у практику будівництва, прийнято рішення про створення при Держбуді України Технічного комітету з стандартизації “Арматура для залізобетонних конструкцій”, визначені джерела фінансування робіт для реалізації програми. Програмою робіт передбачалося на першому етапі в 2001 р. розроблення рекомендацій щодо застосування арматурного прокату за ДСТУ 3760-98 у залізобетонних конструкціях без попереднього напруження, на другому етапі в 2001 р. – рекомендацій щодо застосування прокату в конструкціях з попередньо напруженого залізобетону. В подальшому на основі рекомендацій заплановано внесення змін до чинних нормативних документів з проектування та виготовлення залізобетонних конструкцій.

                Рекомендації є результатом першого етапу робіт за програмою впровадження арматурного прокату за ДСТУ 3760-98 у практику будівництва. Рекомендації розроблені Технічним комітетом “Арматура для залізобетонних конструкцій” за участю комбінату “Криворіжсталь”, НДІБК, холдингової компанії “Київміськбуд”, Харківського державного технічного університету будівництва і архітектури, Національного університету “Львівська політехніка”.

                Рекомендації розроблені на основі узагальнення та аналізу досвіду виготовлення і застосування арматурного прокату за ДСТУ 3760-98, положень європейських нормативних документів щодо проектування та виготовлення конструкцій з таким видом прокату, експериментальних досліджень механічних властивостей прокату.

                В рекомендаціях регламентуються сфера та умови застосування арматурного прокату за ДСТУ 3760-98, положення з розрахунку та конструювання, виконання зварних з’єднань та правила контролю якості при виготовленні конструкцій.