Про зміни та доповнення до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників

 (випуск 64)

Рішення НТР від 8 серпня 2002 р. № 1

(прийнято у робочому порядку)

Науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити та рекомендувати для затвердження наказом Держбуду України розроблені  Українським науково-дослідним центром економіки будівництва „Екобуд”:                                                                                 

а) зміни до назв випуску 64 „Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників” та розділу 4 „Робітники. Будівництво та ремонт автомобільних доріг”;

б) зміни до „Кваліфікаційних вимог” кваліфікаційних характеристик працівників розділу 1 „Керівники, професіонали, фахівці”;

в) доповнення до розділів 2 „Робітники. Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи” та 4 „Робітники. Будівництво та ремонт автомобільних доріг” зазначеного Довідника.

Т.в.о. Голови Комітету

А.Беркута

*        *        *

Довідка

З метою удосконалення „Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників” (випуск 64) виникла необхідність у зміні назви вказаного випуску та назви розділу 4 цього випуску. Пропонується назву випуску 64 Довідника викласти в такій редакції: „Випуск 64. Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи”, а назву розділу 4 викласти в редакції: „Розділ 4. Робітники. Будівництво та ремонт автомобільних доріг”.

У зв’язку з застосуванням новітнього устаткування і машин, впровадженням технологічних нововведень на будівництві (ремонті) автомобільних доріг, аеродромів, інших лінійних, площинних об’єктів та появою нових професій і робіт виникла необхідність  у розробці семи кваліфікаційних характеристик для професій робітників, які зайняті на виконанні дорожньо-будівельних робіт. Такі кваліфікаційні характеристики розроблені Українським науково-дослідним Центром економіки будівництва „Екобуд” і пропонуються включити їх як доповнення до розділів 2 та 4 випуску 64 „Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників” -  „Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи”.

До складу доповнень до розділу 2 внесено 6 кваліфікаційних характеристик робітників, зайнятих на будівництві (ремонті) автомобільних доріг. Кваліфікаційні характеристики розроблено на підставі базових професій, які входять до випуску 64, розділ 2.

До складу доповнень до розділу 4 включено кваліфікаційну характеристику для професії кущоріза. Кваліфікаційну характеристику розроблено на підставі базової професії машиніст дорожньо-транспортних машин, яка раніше входила до випуску 04 „Единого тарифно-квалификационного справочника работ и профессий рабочих”.

У доповненнях враховано нові вимоги щодо розроблення кваліфікаційних характеристик та одночасно збережено наступність, традиції застосування та особливості їх побудови у будівництві.

Вказані доповнення пройшли науково-методичну експертизу в Центрі продуктивності Мінпраці України (акт від 3.07.2002 р.), а також розглянуті і схвалені на секції „Економіка та стратегія розвитку будівельного комплексу” (протокол № 1 від 23.07.2002).