Лист Держбуду про порядок приймання в експлуатацію житлових будинків, що не відповідають теплотехнічним вимогам, будівництво яких розпочато до 01.07.1995 р.

від 15 лютого 2001 р. № 2/7-89

Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та

Севастопольській міським держадміністраціям

Міністерствам і відомствам (за списком)

В зв’язку з надходженням до Держбуду України великої кількості звернень від обл/міськ/держадміністрацій, окремих замовників і підрядників щодо надання дозволів на завершення будівництва та здачу в експлуатацію житлових будинків, які не відповідають діючим нормативам щодо утеплення огороджуючих конструкцій, Держбуд повідомляє.

Нові нормативи термічного опору для зовнішніх огороджуючих конструкцій затверджені наказом Держбуду від 27.12.93 № 247 і введені в дію з 01.01.94.

Враховуючи обмеженість коштів у замовників, на прохання обл/міськ/держадміністрацій, Держбуд рішенням колегії від 17 червня 1998 р. № 33 дозволив місцевим органам виконавчої влади, як виняток, на період 1998-1999 рр. самостійно приймати рішення про введення в експлуатацію житлових будинків, спорудження яких розпочато до 01.07.95, без коригування огороджуючих конструкцій за новими теплотехнічними нормативами, з високим ступенем їх будівельної готовності.

За період з 1994 по 2000 рік на замовлення Держбуду у будівельну практику запроваджена достатня кількість нових ефективних енергозберігаючих архітектурно-технічних рішень з утеплення будинків різних конструктивних систем з використанням зарубіжних і вітчизняних технологій і матеріалів, організовано виробництво різних утеплювачів.

В 2000 році рішенням колегії Держбуду № 28 від 31 травня встановлено, що, починаючи з 2001 року, всі житлові будинки, які вводяться в експлуатацію, повинні відповідати нормативним вимогам щодо енергозбереження.

Проте, всупереч державним будівельним нормам в регіонах продовжується введення в експлуатацію житлових будинків та інших об’єктів соціальної сфери без утеплення огороджуючих конструкцій.

Враховуючи викладене, Держбуд пропонує Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським держадміністраціям, міністерствам і відомствам провести інвентаризацію житлових будинків, розпочатих будівництвом до 01.07.95, проектна документація яких не відкоригована згідно з новими теплотехнічними нормативами щодо енергозбереження, і які планується ввести в експлуатацію в наступні роки, та надати Держбуду України до 15.03.2001 перелік таких будинків за формою, що додається, для підготовки обгрунтованих пропозицій Кабінету Міністрів України стосовно визначення умов завершення їх будівництвом та введення в експлуатацію.

Одночасно просимо надати інформацію щодо загальних обсягів введення в експлуатацію житла у 2000 році, в т.ч. введення житла з урахуванням нормативів з енергозбереження та обсягів введення житла з огороджуючими конструкціями, що не відповідають чинним нормативам.

До отримання зазначеного переліку звернення від Ради міністрів АР Крим, обл/міськ/держадміністрацій, міністерств та відомств щодо надання дозволів на введення в експлуатацію житлових будинків, які не відповідають чинним нормативам з енергозбереження, Держбудом розглядатись не будуть.

Повідомляємо також, що інспекціям ДАБК доручено забезпечити жорсткий контроль за дотриманням порядку будівництва та введення в експлуатацію житлово-цивільних об’єктів відповідно до державних норм і правил.

Голова Комітету

В.Гусаков

___________________