Про стан та заходи щодо погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах будівельного комплексу та житлово-комунального господарства

Рішення колегії від 4 липня 2001 р. № 68

Кабінет Міністрів України, розглянувши на засіданні 21 червня 2001 року стан погашення заборгованості із заробітної плати, інших соціальних виплат у бюджетній сфері та галузях економіки, визнав незадовільною роботу Міністерств промислової політики (В.Гуреєв), аграрної політики (І.Кириленко), Держбуду України (В.Череп) з погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, в установах і організаціях, що належать до сфери управління і координації очолюваних ними центральних органів виконавчої влади.

колегія Держбуду відзначає, що порівняно з початком року протягом першого півріччя на підприємствах будівельного комплексу та житлово-комунального господарства всіх форм власності не відбулося суттєвих позитивних змін у вирішенні цієї соціальної проблеми. В цілому по підприємствах будівельного комплексу заборгованість складає 482 млн.грн., із них заборгованість підрядних будівельних організацій – 342,5 млн.грн.

Недостатньо впливають на вирішення питань погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства комунальної власності, яка складає 185,2 млн.грн., місцеві органи влади та органи місцевого самоврядування. Слабо контролюють вирішення цих питань заступники голови Держбуду України Г.Семчук , М.Руль.

Керівниками будівельних корпорацій “Укрбуд” (Ю.Пелих), “Украгропромбуд” (М.Удовенко), “Укрмонтажспецбуд” (О.Копил), “Укрбудматеріали” (А.Безух), “Укртрансбуд” (О.Гвоздь) та концерну “Укрцемент” (А.Гаврюшин) не вжито належних організаційних та адміністративних заходів впливу щодо керівників підприємств, які входять до складу корпорацій та концерну і мають заборгованість з виплати заробітної плати працівникам.

Не зменшується заборгованість із виплати заробітної плати на окремих підприємствах, в установах і організаціях, що належать до сфери управління Держбуду України.

Із 76 організацій заборгованість мають 11 підприємств, при цьому 84 відсотки загальної заборгованості припадає на 4 організації: інститут “Укрводгео”, м.Харків, директор – С.Размєтаєв, науково-дослідний виробничий інститут інженерно-технічних і економічних вишукувань (УкрНДІІНТВ), м.Харків, директор – В.Чуніхін, науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства (НДКТІ МГ), м.Київ, директор – Г.Щербина, інститут “Львівдіпрокомунбуд”, директор – М.Одуха. Незважаючи на попередження, керівники цих організацій не здійснили вичерпних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати, не забезпечують виконання затверджених графіків, порушуючи умови укладених з ними контрактів.

Враховуючи наведене і з метою виконання рішення Кабінету Міністрів України щодо погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах будівельного комплексу та житлово-комунального господарства, колегія Держбуду вирішила:

1. Відзначити незадовільну організаційну роботу будівельних корпорацій, холдингової компанії “Укркомунмаш” щодо погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах і в організаціях, що входять до їх складу.

2. Рекомендувати керівникам будівельних корпорацій “Укрбуд” (Ю.Пелих), “Украгропромбуд” (М.Удовенко), “Укрмонтажспецбуд” (О.Копил), “Укрбудматеріали” (А.Безух), “Укртрансбуд” (О.Гвоздь) та концерну “Укрцемент” (А.Гаврюшин):

- невідкладно розглянути на засіданнях колегій корпорацій та концерну питання щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати на кожному підприємстві, що входять до складу корпорацій та концерну;

- організувати систематичне отримання та аналіз статистичної інформації щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати на кожному підприємстві, що входять до складу корпорації та концерну, та вживати відповідні адміністративні заходи до керівників підприємств, що мають заборгованість з виплати заробітної плати;

- щомісячно інформувати Держбуд України про стан погашення заборгованості із заробітної плати працівникам та вжиті заходи.

3. Держбуду України (А.Беркута) разом з керівниками будівельних корпорацій підготувати матеріали до замовників будівництва, що не розрахувались за виконані підрядні роботи, в яких попередити про наміри щодо виставлення претензій за несплачені грошові зобов’язанні за договорами підряду, із застосуванням до них положень ст.214 Цивільного кодексу Української РСР.

4. Підтримати пропозицію Голови правління корпорації “Украгропромбуд” М.Удовенка щодо підготовки звернення керівників будівельних корпорацій та Держбуду України до Мінфіну України про неприпустимість припинення на 2002 рік дії Закону України “Про майнову відповідальність за порушення умов договору підряду (контракту) про виконання робіт на будівництві об’єктів”.

5. Заступникам Голови Комітету Г.Семчуку, М.Рулю разом з представниками органів місцевої влади:

- відпрацювати механізм погашення заборгованості із заробітної плати;

- вжити заходів до підвищення рівня розрахунків за надані підприємствами житлово-комунального господарства послуги споживачами усіх категорій, передусім юридичними особами;

- забезпечити у повному обсязі перерахування коштів із місцевих бюджетів та субвенцій з держбюджету для відшкодування різниці між тарифами та собівартістю житлово-комунальних послуг, нарахованих субсидій та витрат на надання послуг пільговим категоріям громадян;

- прискорити запровадження економічно обгрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги.

6. Визнати незадовільною роботу з погашення заборгованості із заробітної плати директора УкрНДІІНТВ В.Чуніхіна, директора НДКТІ МГ Г.Щербини, директора інституту “Львівдіпрокомунбуд” М.Одухи і попередити їх, що у разі невжиття протягом 3-х місяців невідкладних заходів щодо погашення заборгованості з ними будуть розірвані контракти в односторонньому порядку.

7. Керівникам підприємств організацій і установ, що належать до сфери управління Держбуду, забезпечити в поточному році своєчасні розрахунки з бюджетами, Пенсійним фондом, із заробітної плати. При цьому звернути увагу на якість складання і своєчасне надання Комітету термінового звіту про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість (форма №1Б), а також звіт про стан заборгованості із заробітної плати (форма № 1ПВ).

8. Заступникові Голови Комітету Г.Семчуку, начальникові Відділу підвідомчих організацій В.Гибелинді:

- надіслати керівникам підприємств, організацій і установ, які мають заборгованість із заробітної плати, письмове попередження про те, що у разі невжиття конкретних заходів щодо повної ліквідації до 01.01.2002 зазначеної заборгованості з ними будуть розірвані контракти в односторонньому порядку;

- встановити жорсткий контроль за станом погашення заборгованості із заробітної плати, постійно інформувати керівництво Комітету з цього питання;

- до 10.07.2001 підготувати інформацію про проведену роботу для доповіді Кабінетові Міністрів України.

9. Контроль за виконанням рішення колегії покласти на першого заступника голови Держбуду А.Беркуту, заступників голови Держбуду М.Руля та Г.Семчука відповідно до розподілу обов’язків.

Голова колегії

В.І.Череп

____________