Про профілактику виробничого травматизму у водопровідно-каналізаційному господарстві

Наказ від 14 серпня 2002 р. № 18

За останні роки на підприємствах і в організаціях житлово-комунального господарства проводилась планомірна робота, спрямована на поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. Розроблено низку важливих нормативних документів з охорони праці, безпечних технологій, обладнання тощо.

Питання профілактики травматизму розглядалися на засіданнях колегії, семінарах-нарадах за участю керівників та головних інженерів управлінь і об’єднань житлово-комунального господарства і, як наслідок, загалом у галузі рівень виробничого травматизму зі смертельними наслідками дещо знизився.

Разом з тим, на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства кількість травмованих ще залишається значною. Тільки у минулому році на КП „Хмельницькводоканал” під час проведення ремонтних робіт на КНС через спалах газоповітряної суміші постраждало шестеро осіб, двоє з яких загинуло. На КП „Кривбасводоканал” у каналізаційному колодязі загинуло троє робітників. У Первомайському управлінні водопровідно-каналізаційного господарства внаслідок нехтування засобами захисту під час роботи в каналізаційному колодязі постраждало троє робітників, один з яких загинув.

За оперативною інформацією вже у цьому році мали місце нещасні випадки зі смертельними наслідками на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства Дніпропетровського, Одеського, Харківського, Запорізького і Закарпатського облжитло-комунуправлінь.

Мінпраці України листом від 13.05.02 № 09-02-11/1838 звертає увагу Комітету, обл-, міськдержадміністрацій та територіальних управлінь Держнаглядохоронпраці на істотні недоліки в роботі з профілактики виробничого травматизму у водопровідно-каналізаційному господарстві.

Головними причинами виробничого травматизму є грубі порушення вимог охорони праці, в першу чергу, через невикористання працівниками засобів індивідуального і колективного захисту під час виконання особливо небезпечних робіт у підземних колодязях і камерах, грубі порушення трудової та технологічної дисципліни, низький рівень знань окремими посадовими особами вимог охорони праці та незадовільний контроль з їхнього боку за безпечним виконанням працівниками ремонтних і аварійних робіт.

Є істотні недоліки в організації навчання посадових осіб і спеціалістів підприємств водопровідно-каналізаційного господарства з питань охорони праці в Державній академії житлово-комунального господарства. Як показала перевірка Держнаглядохоронпраці в травні поточного року, в академії ще недостатня матеріально-технічна база для навчання посадових осіб, окремі навчальні плани і програми не відповідають чинним вимогам. У зв’язку з вказаними недоліками навчання з питань охорони праці посадових осіб і спеціалістів в академії призупинено до їх усунення.

Негативно впливає на профілактику виробничого травматизму в галузі малочисельність, а іноді й відсутність штатних посадових осіб з охорони праці як в обласних управліннях житлово-комунального господарства, так і на їх підприємствах.

З метою профілактики виробничого травматизму наказую:

1. Запропонувати керівникам Ресжитлокомунгоспу АР Крим, облжитлокомунуправлінь. Севастопольських міськкомунуправління і міськжитлоуправління, галузевих управлінь і об’єднань м.Києва:

  • особисто проаналізувати стан роботи щодо профілактики виробничого травматизму на підприємствах та в організаціях, що належать до сфери управління, в першу чергу, на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства, та терміново здійснити комплекс профілактичних заходів щодо його попередження;
  • зміцнити служби охорони праці, укомплектувавши їх досвідченими фахівцями;
  • організувати та провести в поточному році позачергове навчання і перевірку знань працівників підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, що виконують газонебезпечні, земляні та аварійні роботи;
  • у разі групових нещасних випадків та зі смертельними наслідками негайно повідомляти Комітет для інформування всіх підприємств житлово-комунального господарства про причини та обставини травматизму для профілактики подібних випадків.

2. Керівникам управлінь та відділів Комітету проаналізувати стан роботи з охорони праці у відповідних підгалузях і з урахуванням результатів цієї роботи:

  • терміново підготувати необхідну документацію для проведення тендерів на роботи з охорони праці на 2002 рік, передбачених Галузевою програмою поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2001-2005 роки та доповненнями до неї;
  • підготувати та подати у вересні п.р. Відділу підвідомчих організацій, контрольно-ревізійної роботи та господарського обслуговування конкретні пропозиції щодо поліпшення охорони праці на 2003 рік як доповнення до вказаної програми;
  • доручати фахівцям управлінь (відділів) під час відряджень вивчати стан та надавати практичну допомогу в роботі щодо профілактики виробничого травматизму.

3. Управлінню водопровідно-каналізаційного господарства Комітету (В.Хомко):

  • підготувати у жовтні п.р. необхідні матеріали для розгляду на засіданні колегії Держнаглядохоронпраці, спрямовані на поліпшення стану безпеки на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства;
  • оперативно інформувати всі водопровідно-каналізаційні господарства про обставини та причини нещасних випадків, що мають місце в підгалузі;
  • у місячний термін виявити причини зволікання з введенням у дію нових правил з охорони праці для підприємств водопровідно-каналізаційного господарства і внести пропозиції щодо надання їм чинності.

4. Визначити Державну академію житлово-комунального господарства головним центром навчання з питань охорони праці посадових осіб і спеціалістів галузі.

5. Ректорові Державної академії житлово-комунального господарства Г.Короткому у місячний термін здійснити конкретні заходи щодо усунення виявлених перевіркою Держнаглядохоронпраці недоліків в організації навчання посадових осіб та спеціалістів з питань охорони праці, зокрема:

  • внести відповідні зміни до Статуту академії у зв’язку з наданням їй статусу головного центру навчання з питань охорони праці посадових осіб і спеціалістів галузі;
  • розробити необхідний комплект документації для отримання дозволу в Держнаглядохоронпраці на проведення цього виду діяльності;
  • організувати навчання та перевірку знань з охорони праці викладачів академії, які не мають відповідних чинних посвідчень, у Головному навчально-методичному центрі Держнаглядохоронпраці;
  • зміцнити відділи та кафедри академії кваліфікованими спеціалістами з охорони праці.

6. З метою виконання завдань 2002 року Галузевої програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2001-2005 роки, затвердженої 23.11.2001 і узгодженої з Держнаглядохоронпраці, та надання практичної допомоги житлово-комунальним господарствам в організації робіт з профілактики виробничого травматизму делегувати ДП „Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства” як базовій організації з охорони праці (наказ Держжитлокомунгоспу України від 28.04.94 № 36) функції на проведення тендеру щодо закупівлі мікроавтобуса, приладів і обладнання для створення у системі житлово-комунального господарства головної пересувної лабораторії з охорони праці.

7. Директорові ДП „Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут місько-го господарства” Г.Щербині за результатами тендеру подати Держжитлокомунгоспу України відповідний звіт.

8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Комітету В.Альохіна.

Голова КомітетуГ.Семчук

___________