Про проведення всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий проект Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні

Спільне рішення Київської міськдержадміністрації, МКТ України, Мінбуду України від 30 січня 2006 р. № 109/28/25

З метою увічнення пам'яті жертв голодоморів в Україні, на виконання Указу Президента України від 11.07.2005 № 1087/2005 "Про додаткові заходи щодо увічнення пам'яті жертв політичних репресій та голодоморів в Україні", доручення Президента України від 18.11.2005 № 1-1/1283 та доручення Прем'єр-міністра України від 19.11.2005 № 61234/1/1-05:

1. Оголосити всеукраїнський відкритий конкурс на кращий проект спорудження у м. Києві Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні.

2. Затвердити програму та умови всеукраїнського відкритого конкурсу згідно з додатком 1.

3. Затвердити склад журі всеукраїнського відкритого конкурсу згідно з додатком 2.

4. Взяти до відома, що фінансове забезпечення підготовки і проведення всеукраїнського відкритого конкурсу здійснюється за рахунок коштів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

5. Покласти організаційне забезпечення проведення всеукраїнського відкритого конкурсу на Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника голови Київської міської державної адміністрації І. Фоменка, першого заступника міністра культури і туризму України В.Корнієнка, першого заступника Міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України А.Беркуту.

КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВАО.ОМЕЛЬЧЕНКО

МІНІСТР КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИІ. ЛІХОВИЙ

МІНІСТР БУДІВНИЦТВА, АРХІТЕКТУРИТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИП. КАЧУР

* * *

Додаток № 1до спільного рішеннявід 30.01.06 № 109/28/25

ПРОГРАМА І УМОВИпроведення всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий проект спорудження у м. Києві Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні

Київська міська державна адміністрація, Міністерство культури і туризму України і Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України оголошують всеукраїнський відкритий конкурс на кращий проект Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів, спорудження якого передбачається у місті Києві в районі парку "Вічної Слави".

1. Мета конкурсу

Метою конкурсу є:

визначення кращого проекту Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні з метою увічнення та вшанування пам'яті жертв голодоморів, забезпечення глибокого осмислення історичного минулого та посилення уваги суспільства до трагічних сторінок історії українського народу.

2. Завдання конкурсу та основні положення

Перед учасниками конкурсу ставиться завдання на розробку проекту Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні на земельній ділянці, обмеженій Дніпровським узвозом, Парковою дорогою, територією парку "Вічної Слави" та мурами Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника у м.Києві у складі Калинового гаю, монумента, музею та науково-методичного центру вивчення голодоморів в Україні загальною площею до 5,0 тис.кв.м.

3. Організатор конкурсу

Організатором конкурсу є Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

4. Учасники конкурсу

До участі у конкурсі запрошуються фахівці та авторські колективи фахівців, які подали на конкурс проекти, що відповідають його умовам. Конкурс проводиться без обмеження кількості учасників.

5. Умови проведення конкурсу

5.1. Після оголошення конкурсу учасники повинні в місячний термін надати письмову заявку щодо участі у конкурсі та одержати у організатора конкурсу конкурсну документацію та вихідні дані для проектування, до яких входять:

  • програма і умови конкурсу;
  • ситуаційна схема у масштабі 1:2000;
  • топоплан з нанесеними інженерними мережами у масштабі 1:500.

5.2. На конкурс подаються матеріали анонімно під девізом у формі шестизначного числа, що проставляється у верхньому правому кутку на перших сторінках усіх матеріалів проекту, у складі:

  • ситуаційний план М 1:2000;
  • схема генерального плану М 1:500, а також 1:1000 (в межах ареалу впливу історико-меморіального комплексу);
  • містобудівний макет в масштабі 1:500 та макет будівлі музею 1:200, а також макет монумента М 1:20;
  • інші ілюстративні матеріали (розгортки, перспективи тощо), необхідні для розкриття ідеї проекту;
  • коротка пояснювальна записка (до 2-х сторінок формату А-4) щодо архітектурних рішень із зазначенням орієнтовної вартості комплексу;
  • пропозиції щодо уточнення місця розташування комплексу;
  • інші матеріали за пропозицією автора;
  • конверт з девізом, зазначений шестизначним числом, у якому вказуються прізвища, імена, по батькові виконавців, адреси, номери контактних телефонів, пропозиції щодо розподілу суми можливої премії між членами авторського колективу, завірені їх підписами, ідентифікаційні коди виконавців, розрахункові рахунки колективів виконавців та банківські реквізити.

Графічні матеріали подаються на планшетах формату А-1 (вертикального розташування) на твердій основі кількістю 8 планшетів (окрім макетів та моделей).

5.3. Ідея проекту Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні - увічнення та вшанування пам'яті жертв голодоморів, забезпечення глибокого осмислення історичного минулого та посилення уваги суспільства до трагічних сторінок історії українського народу.

5.4. Завдання учасникам.

Розробка ескізного проекту Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні має проводитись з урахуванням збереження унікального природного ландшафту на ділянці проектування. Рішення має включати в себе пропозиції щодо проекту Меморіального комплексу у складі Калинового гаю, монумента, музею та науково-методичного центру вивчення голодоморів в Україні загальною площею до 5,0 тис.кв.м, а також уточнення місця розташування Меморіального комплексу.

5.5. Форма подачі матеріалів:

  • чорно-біла або кольорова графіка генплану, фасадів, розрізів, розгорток, панорамна розгортка з боку р.Дніпро, схеми планів на планшетах відповідного до масштабу розміру (обов'язкових - 8 планшетів);
  • кількість додаткових планшетів - за бажанням автора. Всі планшети мають бути на твердій основі;
  • макети (з матеріалів на вибір автора).

Матеріали, подані з порушенням вимог п.п 5.2, п.п. 5.6 та п.п. 5.7, допускатись до участі в конкурсі не будуть.

5.6. Аспекти, що мають бути висвітлені у конкурсних матеріалах:

  • визначення оптимального об'ємно-просторового рішення в умовах складного рельєфу;
  • рішення транспортної та пішохідної схем;
  • влаштування автостоянки згідно з нормами;
  • комплексний благоустрій, озеленення та екологічне оздоровлення території та здійснення протизсувних заходів;
  • пропозиції щодо інженерного забезпечення території;
  • тактовне відношення до навколишнього середовища та унікального природного ландшафту.

5.7. Принципові вимоги, яким мають відповідати конкурсні рішення:

  • органічне включення в ландшафт та історично сформоване середовище;
  • комфортність середовища;
  • яскрава образність, унікальність та оригінальність концептуальних пропозицій;
  • розміщення об'єкта поза межами червоних ліній прилеглих вулиць і доріг та поза межами охоронних зон інженерних комунікацій;
  • відповідність ідеї та меті конкурсу.
  • композиційна узгодженість з ландшафтом, пам'ятками культурної спадщини, іншими будинками і спорудами, що оточують об'єкт проектування, врахування містобудівного значення місця розташування об'єкта;

5.8. Додаткові умови конкурсу:

Проектом необхідно передбачити уточнення місця розташування пам'ятника, музею і центру з урахуванням Калинового гаю, закладеного за участю Президента України 26 листопада 2005 р., а також з урахуванням гідрогеологічної ситуації.

Учасник конкурсу має право надати додаткові пропозиції, спрямовані на найбільш ефективну реалізацію проекту Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні.

5.9. Термін проведення конкурсу.

Термін проведення конкурсу: з 01 лютого по 30 березня 2006 року.

Підведення підсумків конкурсу до 14 квітня 2006 року.

5.10. Оплата премії переможцю конкурсу:

За результатами конкурсу журі відбирає три кращі проектні пропозиції. Для відзначення відібраних пропозицій встановлюється три премії:

  • перша - 150,0 тис.грн.,
  • друга - 100,0 тис.грн.,
  • третя - 75,0 тис.грн.

Рішення журі є остаточним. У разі рівного розподілу голосів, поданих за проект, голова журі має право вирішального голосу.

Члени журі в конкурсі участі не беруть.

Виплата премій авторам премійованих проектів проводиться після підведення підсумків конкурсу у місячний термін.

Автору, авторському колективу, який одержав першу премію, надається перевага щодо подальшої розробки та реалізації проекту за домовленістю із замовником конкурсу.

Якщо журі після присудження премії не визнало жодного проекту таким, що може бути рекомендований для подальшої реалізації, організатор звільняється від зобов'язань перед переможцем конкурсу щодо замовлення на подальше розроблення проектно-кошторисної документації.

У випадку, якщо окремі рішення в проектах, не відзначених премією, можуть бути виділені журі як самостійні, замовник конкурсу має право залучити авторів цих рішень до подальшої роботи.

Внесення змін в програму та умови конкурсу можливо лише в окремих випадках, не порушуючи загальних параметрів завдання і тільки в межах першої половини терміну проведення конкурсу, з повідомленням усіх учасників письмово.

5.11. Виставка конкурсних робіт:

відбудеться в приміщенні Будинку художника на вул.Артема, 1/5 протягом двох тижнів після завершення терміну подачі конкурсних робіт.

Якщо виникають питання хоча б у одного з учасників щодо програми конкурсу, відповідь розсилається всім зареєстрованим учасникам.

Журі не розглядає проектні пропозиції:

  • відправлені або подані після закінчення встановленого терміну;
  • анонімність яких була свідомо порушена;
  • такі, що не відповідають вимогам програми та умовам конкурсу.

Реєстрація учасників конкурсу та видача конкурсної документації проводиться в місячний термін з дня оголошення конкурсу за адресою: вул.Хрещатик, 32, 2-й поверх, приймальня, тел. 235-10-25.

Проекти, подані на конкурс, приймаються до 16.00 год. 31 березня 2006 р. за адресою: м.Київ, вул.Артема, 1/5.

Не премійовані конкурсні проектні пропозиції повертаються авторам на їх вимогу протягом двох тижнів після проведення конкурсу. Після цього терміну організатори конкурсу не несуть відповідальності за зберігання проектів.

* * *

Додаток № 2до спільного рішеннявід 30.01.06 № 109/28/25

СКЛАД ЖУРІвсеукраїнського відкритого конкурсу на кращий проект Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні

Биструшкін Олександр Павлович - Начальник Головного управління культури і мистецтв виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

Білоконь Юрій Миколайович - Директор Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст "Діпромісто"

Глєба Віктор Юрійович - Заступник начальника Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища - головний художник міста Києва

Граужис Олег Олександрович - Головний архітектор інституту "УкрНДІпроектреставрація"

Декальчук Петро Васильович - Начальник управління містобудування та архітектури Дніпропетровської обласної державної адміністрації (за згодою)

Дерегус Наталя Михайлівна - Заслужений діяч мистецтв України, народний художник України, скульптор (за згодою)

Драч Іван Федорович - Народний депутат України (за згодою)

Жулинський Микола Григорович - Директор інституту літератури НАН України (за згодою)

Казмірук Юрій Йосипович - Заступник Міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України

Коваленко Анатолій Андрійович - Голова Печерської районної у м.Києві державної адміністрації

Корнієнко Владислав Вікторович - Перший заступник Міністра культури і туризму України

Круцик Роман Миколайович - Голова Київської міської організації товариства "Меморіал" (за згодою)

Кухаренко Руслан Іванович - Начальник Головного управління охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

Кучерук Микола Максимович - Голова Державної служби охорони культурної спадщини

Міняйло Михайло Миколайович - Начальник управління містобудування та архітектури Сумської обласної державної адміністрації (за згодою)

Мовчан Павло Михайлович - Народний депутат України (за згодою)

Олійник Іван Михайлович - Начальник управління містобудування та архітектури Львівської обласної державної адміністрації (за згодою)

Панько Олексій Миколайович - Заступник керівника Державного управління справами (за згодою)

Прибєга Леонід Володимирович - Голова Київської міської організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури (за згодою)

Присяжнюк Василь Федорович - Заступник голови Київської міської державної адміністрації - начальник Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, головний архітектор м. Києва

Скорик Лариса Павлівна - Кандидат архітектури, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури