Щодо виконання протиаварійних, відновлювальних та будівельних робіт в умовах надзвичайної ситуації.

(відповідно до листа Держархбудінспекції від 06.08.2008 № 22/5-2332)

Держархбудінспекція надає роз’яснення щодо здійснення контролю за дотриманням містобудівного законодавства під час виконання протиаварійних, відновлювальних та будівельних робіт в умовах надзвичайної ситуації, пов’язаної з ліквідацією наслідків стихійного лиха.

Виконання робіт, пов’язаних із ліквідацією аварій (обрушень), та робіт з відновлення мостів, шляхопроводів, доріг та інженерних комунікацій в умовах надзвичайної ситуації, під час проведення яких не треба вирішувати питання щодо права власності чи користування земельною ділянкою або відведення земельної ділянки під забудову, може здійснюватись без надання дозволів на виконання будівельних робіт.

У разі неможливості відновлення пошкодженого об’єкта містобудування, дозвіл на виконання будівельних робіт видається у встановленому порядку за умови прийняття відповідними органами місцевого самоврядування рішення про будівництво об’єкта або надання земельної ділянки для розміщення будівництва на іншому місці.

Слід зазначити, що при виконанні зазначених робіт обов’язковим є дотримання організаційно-правового порядку будівництва, наявність та комплектність виробничої (виконавчої) документації, відповідність її вимогам нормативних документів на конкретний вид виконаних робіт.

Стосовно виконання робіт, пов’язаних із ліквідацією аварій та робіт з відновлення житлових будинків і господарських споруд на присадибних ділянках зазначаємо, що ремонт підлог, дахів, заміна вікон та дверей, виконання інших робіт, не пов’язаних із змінами архітектурно-планувальних, конструктивних та технічних рішень, а також робіт, які не призводять до зміни техніко–економічних показників споруди, то вони можуть виконуватися без одержання дозволів на виконання будівельних робіт. Виконання цих робіт не вимагає прийняття об’єкта в експлуатацію державними приймальними комісіями. Зазначені роботи приймаються відповідно до актів на виконані роботи.

Якщо відновлення житлового будинку виконати неможливо та виникла необхідність будувати новий будинок за типовим проектом або проектом повторного застосування, то дозвіл на виконання будівельних робіт може бути видано на підставі: заяви забудовника; рішення виконавчого органу відповідної ради або місцевої державної адміністрації про дозвіл на будівництво; документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою або, для скорочення часу дозвільної процедури - акта про відведення в натурі меж і червоних ліній забудови ділянки; документа про призначення відповідальних виконавців робіт; затвердженої в установленому порядку проектної документації.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про інвестиційну діяльність» та Порядку затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх державної експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 р. № 1269 для проектів будівництва на виконання протиаварійних робіт, капітального ремонту та технічного переоснащення вищезазначених об’єктів висновок комплексної державної експертизи не обов’язковий.

Проте, у разі, якщо виконання цих робіт здійснюється на об’єктах, розташованих у складних геологічних умовах (сейсмічно небезпечних), проектно-кошторисна документація підлягає обов’язковій комплексній державній експертизі.

Враховуючи, що під час виконання протиаварійних, відновлювальних та будівельних робіт в умовах надзвичайної ситуації можуть виникнути інші питання, Держархбудінспекцією запроваджено «гарячу лінію». З порушених питань пропонуємо звертатись за тел. 8 (044) 291-6927.

Надруковано:

“Вісник Держархбудінспекції”, №5, 2008 р., К.: “Укрархбудінформ”