Інформація КМДА стосовно розгляду звернення інвесторів щодо погоджень вимушених відступів від вимог нормативних документів в частині влаштування автономних котелень

30.03.2009

Київська міська державна адміністрація

№ 11/15-459

вул. Хрещатик, 36, м. Київ, 01044

До Мінрегіонбуду за останні два роки надходить значна кількість звернень інвесторів (замовників) щодо погодження окремих відступів від нормативних вимог щодо улаштування автономних газових котелень (дахових, прибудованих, вбудованих тощо), які проектуються із відступами від чинних державних будівельних норм - здебільшого при розробленні проектів висотних будівель житлового і громадського призначення.

На підставі проведеного аналізу таких звернень Мінрегіонбуд відзначає характерну та зростаючу для м. Києва тенденцію отримання інвесторами (замовниками) рішень від міжвідомчої комісії на проектування автономних котелень із використанням газу в різних частинах міста, навіть за наявності у забудовника технічних умов АЕК "Київенерго" на приєднання будівлі до мереж централізованого теплопостачання.

Обґрунтовуються такі рішення техніко-економічними перевагами експлуатації автономних котелень. Разом з тим такими обґрунтуваннями не враховуються завдання, визначені дорученнями Прем'єр-міністра України та рішеннями Кабінету Міністрів України щодо переведення котельного обладнання на альтернативні джерела енергії на заміну природного газу та скорочення його споживання. Поширення децентралізованого теплопостачання у місті Києві призведе до погіршення екологічного стану міста та, при зростанні цін на газ, стане неефективним порівняно із централізованим теплопостачанням.

Розділом ІІ "Державна політика у сфері теплопостачання" Закону України "Про теплопостачання" регламентовано принципи державної політики у сфері теплопостачання (стаття 6), серед яких: забезпечення енергетичної безпеки держави, оптимальне поєднання систем централізованого, помірно-централізованого, децентралізованого та автономного теплопостачання відповідно до затверджених місцевими органами виконавчої влади схем теплопостачання з періодом їх перегляду п'ять років.

Виходячи із зазначеного, Мінрегіонбуд вважає, що в м. Києві замість поширення децентралізації систем теплозабезпечення з використанням природного газу доцільно вдосконалювати існуючі системи централізованого теплопостачання, з їх модернізацією, підвищенням якості надання послуг забудовникам та населенню як ефективний засіб мінімізації споживання природного газу, забезпечення безпеки експлуатації будинків і споруд.

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 30.04.1999 № 657 "Про міську міжвідомчу комісію з питань теплопостачання об'єктів цивільного і виробничого призначення", визначено, що одним із головних завдань комісії є погодження проектування нових та реконструкції існуючих котелень, а також установка дахових і мінікотелень на об'єктах цивільного і виробничого призначення, тому Мінрегіонбуд вважає за необхідне переглянути зазначене застаріле розпорядження з урахуванням сучасних вимог та підходів до енергоефективності, в питаннях теплозабезпечення міст, а також рішень Уряду щодо скорочення споживання природного газу.

Повідомляємо також, що Міністерство у подальшому не буде розглядати звернення інвесторів (замовників) щодо погоджень вимушених відступів від вимог нормативних документів в частині улаштування автономних (дахових, прибудованих, вбудованих тощо) котелень без підтвердження відповідності схемі розвитку теплопостачання міста Києва, затвердженої в установленому порядку Київською міською державною адміністрацією, як це визначено Законом України "Про теплопостачання".

Заступник Міністра В.А.Негода