Стосовно роз’яснення законодавства та державних норм

при вирішенні питання будівництва бази відпочинку

Нормативні вимоги щодо проектування закладів відпочинку та їх розміщення визначені державними будівельними нормами ДБН В.2.2-10-2001 „Заклади охорони здоров’я”, ДБН 360-92** „Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень” та інших нормативів, які регламентують загальні вимоги до архітектурно-конструктивних та інженерних рішень, протипожежної безпеки, санітарної гігієни, надійності та безпеки їх експлуатації.

Згідно з п. 8.212 розділу „Санаторно-курортні заклади” ДБН В.2.2-10-2001 „Заклади охорони здоров’я” потужність і структура закладу для відпочинку визначається завданням на проектування, в якому можуть бути передбачені такі функціональні групи: приймально-вестибюльна, адміністративні приміщення, житлові приміщення, приміщення їдальні, лікувальні приміщення, господарчі приміщення тощо.

Пунктом 8.215 та таблицею 14 зазначених будівельних норм регламентуються площі житлових кімнат (не менше 9 м2) та площі на одне місце, виходячи з мінімальних санітарно-гігієнічних вимог, а також залежно від терміну функціонування закладу для відпочинку: цілорічного – 6 м2 на одне місце або сезонного (літнього) – 4,5 м2 на одне місце.

Дерев’яні будинки належать до сезонних (літніх) споруд.

Разом з тим, база відпочинку – це не тільки житлові приміщення, а багатофункціональний комплекс, який за функціональним призначенням повинен забезпечувати належні умови для відпочиваючих.

Нормативні вимоги щодо організації зон короткочасного та тривалого відпочинку, розміщення об’єктів, фізкультурно-оздоровчих, спортивних споруд, пляжів, майданчиків для відпочинку дітей та дорослих, адміністративно-господарських споруд тощо визначені розділом 5 „Ладшафтно-рекреаційна територія” державних будівельних норм ДБН 360-92** „Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень”.

З огляду на вищезазначене, заклади відпочинку необхідно будувати згідно з розробленим і погодженим в установленому порядку проектом відповідно до вимог державних будівельних норм ДБН А.2.2-3-2004 „Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва”.

Також, відповідно до Закону України „Про планування і забудову територій” фізичні і юридичні особи, які мають намір здійснити будівництво об’єктів містобудування, зобов’язані отримати від виконавчих органів відповідних рад дозвіл на будівництво об’єкта містобудування у порядку, визначеному cт. 24 цього Закону.

Надруковано:

“Інформаційний бюлетень Мінбуду”, №10, жовтень, 2006 р., К.: “Укрархбудінформ”