Стосовно проходження експертизи проектно-кошторисної документації на будівництво об’єктів.

Система та процедура проведення інвестиційних програм та проектів будівництва, реалізація яких здійснюється на території України, врегульовані нормативно-правовими актами України.

Так, зокрема, статтями 8 та 15 Закону України "Про інвестиційну діяльність" зазначено, що державна експертиза інвестиційних програм та проектів будівництва здійснюється комплексно відповідальними виконавцями – службами Укрінвестекспертизи за участю співвиконавців її окремих складових, а саме: санітарно-епідеміологічної, екологічної, з питань пожежної безпеки та протиаварійного захисту, охорони праці, енергозбереження та, у разі необхідності, ядерної та радіаційної безпеки.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 року № 483 "Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи" встановлена процедура проведення комплексної державної експертизи інвестиційних програм та проектів будівництва, підпорядкування організацій – виконавців державної експертизи, визначені права та обов’язки на цьому етапі учасників інвестиційного процесу у будівництві.

Разом з тим, така система потребує удосконалення з метою впорядкування та спрощення процедури проведення комплексної державної експертизи. У розвиток зазначеного Держбуд своїм наказом від 12.11.2003 № 187 затвердив та ввів у дію "Перелік об’єктів, затвердження проектів будівництва яких не потребують висновку комплексної державної експертизи".

У цьому переліку домінуючим є звільнення від комплексної державної експертизи проектів будівництва житлових, дачних та садових будинків І та ІІ категорій складності, а також проектів влаштування в існуючих житлових будинках, вбудовано-прибудованих будівлях підприємств та громадських будівлях вбудованих та вбудовано-прибудованих приміщень громадського призначення. Це дозволяє спростити процедуру проведення державної експертизи, зменшити вартість та терміни її виконання. Однак, Законами України "Про охорону праці", "Про пожежну безпеку", "Про енергозбереження", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та "Про екологічну експертизу" встановлення такого Переліку не передбачено і по таких проектах будівництва проводяться окремі державні експертизи, що позбавляє можливості звільнення таких проектів від будь-яких експертиз.

Комітетом також запроваджені заходи щодо організації роботи з проведення комплексної державної експертизи проектів будівництва, які можуть бути віднесені до нескладних або таких, що мають масове застосування на території регіону, спростити процедуру та скоротити загальний термін виконання комплексної державної експертизи до 15 календарних днів. Зазначені заходи направлені на більш прозору і спрощену процедуру проведення комплексної державної експертизи та скорочення термінів її виконання, які рекомендовано врахувати при підготовці розпорядчого документу місцевого рівня.

Наразі Держбудом готуються пропозиції щодо удосконалення окремих положень нормативно-правових актів. Зокрема, пропонується внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 року № 483 "Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи".

Надруковано:

Державний комітет будівництва, архітектури та житлової політики України.

“Інформаційний бюлетень”, №5, травень, 2005 р., К.: “Укрархбудінформ”