Про проведення замовленого конкурсу на кращий проект Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні

Спільне рішення Київської міськдержадміністрації, Мінкультури та Мінбуду

від 22.05.06 та 08.06.06 № 844/325/191

З метою увічнення пам’яті жертв голодоморів в Україні, на виконання Указу Президента України від 11.07.05 № 1087/2005 „Про додаткові заходи щодо увічнення пам’яті жертв політичних репресій та голодоморів в Україні”, доручення Президента України від 18.11.05 № 1-1/1283 та доручення Кабінету Міністрів України від 28.04.06 № 61234/13/1-05 відповідно до результатів першого туру конкурсу (протокол № 2 засідання журі від 17.04.06):

1. Оголосити замовлений конкурс на кращий проект спорудження у м. Києві Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні.

2. Затвердити програму та умови замовленого конкурсу згідно з додатком 1.

3. Затвердити склад журі замовленого конкурсу згідно з додатком 2.

4. Взяти до відома, що фінансування проведення замовленого конкурсу забезпечить виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація).

5. Покласти організаційне забезпечення проведення замовленого конкурсу на Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та КО „Центр містобудування та архітектури”.

6. Контроль за виконанням цього спільного рішення покласти на першого заступника голови Київської міської державної адміністрації І.Фоменка, першого заступника міністра культури і туризму України В.Корнієнка, першого заступника міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України А.Беркуту.

Київський міський голова

Міністр культури і туризму України

Міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України

Л. Черновецький

І. Ліховий

П. Качур

Додаток 1

до спільного рішення

від 22.05.06 та 8.06.06 № 844/325/191

Програма і умови проведення замовленого конкурсу на кращий проект Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні

Київська міська державна адміністрація, Міністерство культури і туризму України і Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України оголошують замовлений конкурс на кращий проект Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів, спорудження якого передбачається у місті Києві в районі парку „Вічної Слави”.

1. Мета конкурсу

Метою конкурсу є визначення кращого проекту Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні з метою увічнення та вшанування пам’яті жертв голодоморів, забезпечення глибокого осмислення історичного минулого та посилення уваги суспільства до трагічних сторінок історії українського народу.

2. Завдання конкурсу та основні положення

Перед учасниками конкурсу ставиться завдання розробити проект Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні з урахуванням зауважень, зазначених у протоколі засідання журі з підведення підсумків всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий проект Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні (протокол № 2 від 17.04.06) на земельній ділянці у Печерському районі м.Києва, обмеженій Дніпровським узвозом, Парковою дорогою, територією парку „Вічної Слави”, вулицею Січневого повстання та земляними валами й бастіонами Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Меморіальний комплекс включає Калиновий гай, монумент, музей та науково-дослідний центр вивчення голодоморів в Україні загальною площею до 5,0 тис.кв.м.

3. Організатор конкурсу

Організатором конкурсу є Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та КО „Центр містобудування та архітектури”.

4. Учасники конкурсу

До участі у конкурсі запрошуються авторські групи, проектам яких було присуджено заохочувальні премії за результатами першого туру всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий проект Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні.

5. Умови проведення конкурсу

5.1. Після оголошення конкурсу та отримання запрошення на участь у замовленому конкурсі учасники повинні в тижневий термін надати письмову заявку щодо участі у конкурсі та одержати у організатора конкурсу конкурсну документацію та вихідні дані для проектування, до яких входять:

програма і умови конкурсу;

ситуаційна схема у масштабі 1:2000;

топоплан з нанесеними червоними лініями та інженерними мережами у масштабі 1:500.

5.2. На конкурс подаються матеріали анонімно під новим девізом у формі шестизначного числа, що проставляється у верхньому правому кутку на перших сторінках усіх матеріалів проекту, з позначкою „Другий тур” у складі:

ситуаційний план М 1:2000;

схема генерального плану М 1:500 (в межах ареалу впливу Меморіального комплексу);

схема руху транспорту й пішоходів М 1:2000;

схема благоустрою та озеленення території, інженерного забезпечення та протизсувних заходів М 1:500;

плани, фасади, розрізи будівлі музею М 1:100;

містобудівний макет в масштабі 1:500 та макет будівлі музею М 1:200, а також макет монумента М 1:20;

інші ілюстративні матеріали (2 розгортки і перспектива), необхідні для розкриття ідеї проекту;

коротка пояснювальна записка щодо архітектурних рішень із зазначенням орієнтовної вартості комплексу;

конверт з девізом, зазначений шестизначним числом, у якому вказуються прізвища, імена та по батькові виконавців, адреси, номери контактних телефонів, пропозиції щодо розподілу суми можливої премії між членами авторського колективу, завірені їх підписами, ідентифікаційні коди виконавців, розрахункові рахунки колективів виконавців та банківські реквізити.

Графічні матеріали подаються на планшетах формату А-1 (вертикального розташування) та твердій основі кількістю 8 планшетів (окрім макетів та моделей).

5.3. Ідея проекту Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні – увічнення та вшанування пам’яті жертв голодоморів, забезпечення глибокого осмислення історичного минулого та посилення уваги суспільства до трагічних сторінок історії українського народу.

5.4. Завдання учасникам.

Розробка проекту Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні має проводитись з урахуванням збереження орографії унікального природного ландшафту на ділянці проектування та на прилеглих територіях. Рішення має включати пропозиції щодо проекту Меморіального комплексу у складі Калинового гаю, монумента, будівлі музею та науково-дослідного центру вивчення голодоморів в Україні загальною площею 5,0 тис.кв.м. Зазначена будівля може бути підземною або напівпідземною.

При цьому в будівлі музею та науково-дослідного центру експозиційна площа має становити не менше 1,5 тис.кв.м. У проекті будівлі слід передбачити приміщення для зберігання фондів (1,0 тис.кв.м), наукової роботи (1,0 тис.кв.м), бібліотеки (0,5 тис.кв.м), конференц-зал на 300 місць, а також приміщення для обслуговування відвідувачів. При цьому ресторан, кафе, буфет і тому подібні заклади в складі комплексу не передбачаються. Конкретні вимоги щодо розрахункової кількості відвідувачів, кількості працюючих, технологічної схеми, функціонального набору і площ приміщень будуть визначені МКТ у завданні на проектування, яке буде розроблене за результатами другого туру конкурсу.

5.5. Форма подачі матеріалів:

чорно-біла або кольорова графіка генплану, схем, планів, фасадів, розрізів, розгорток, панорамна розгортка з боку р. Дніпро на планшетах відповідного до масштабу розміру (обов’язкових – 8 планшетів); всі планшети мають бути на твердій основі;

макет (з матеріалів на вибір автора).

Матеріали, подані з порушенням вимог пунктів 5.2-5.7, допускатись до участі в конкурсі не будуть.

5.6. Аспекти, що мають бути висвітлені у конкурсних матеріалах:

визначення оптимального об’ємно-просторового рішення в умовах складного рельєфу з урахуванням вимог збереження традиційного характеру середовища;

вирішення транспортної та пішохідної схем з урахуванням організації відповідних ритуальних заходів;

влаштування автостоянки згідно з нормами;

комплексний благоустрій, озеленення території;

пропозиції щодо інженерного забезпечення території та протизсувних заходів.

5.7. Принципові вимоги, яким мають відповідати конкурсні рішення:

яскрава образність, унікальність та оригінальність концептуальних пропозицій;

відповідність ідеї та меті конкурсу;

органічне включення в ландшафт та історично сформоване середовище;

композиційна узгодженість з пам’ятками культурної спадщини, іншими будинками і спорудами, що оточують ділянку проектування, врахування містобудівного значення місця розташування об’єкта;

розміщення об’єкта поза межами червоних ліній прилеглих вулиць і доріг та поза межами охоронних зон інженерних комунікацій (позначені та топоплані М 1:500);

5.8. Додаткові умови конкурсу:

проектом необхідно передбачити уточнення місця розташування пам’ятника, музею і центру з урахуванням Калинового гаю, закладеного за участю Президента України 26 листопада 2005 р., а також з урахуванням гідрогеологічної ситуації.

5.9. Термін проведення конкурсу:

Термін проведення конкурсу з 19 червня по 17 серпня 2006 року.

Підведення підсумків конкурсу до 01 вересня 2006 року.

5.10. Оплата премії переможцю конкурсу:

За результатами конкурсу журі відбирає три кращі проектні пропозиції. Для відзначення відібраних пропозицій встановлюються три премії:

перша – 50 тис.грн.,

друга – 38 тис.грн.,

третя – 25 тис.грн.

Рішення журі є остаточним. У разі рівного розподілу голосів, поданих за проект, голова журі має право вирішального голосу.

Члени журі в конкурсі участі не беруть.

Виплата премій авторам премійованих проектів проводиться після підведення підсумків конкурсу у місячний термін.

Автору, авторському колективу, який одержав першу премію, надається перевага для подальшої розробки та реалізації проекту за домовленістю із замовником конкурсу.

Якщо журі після присудження премії не визнало жодного проекту таким, що може бути рекомендований для подальшої реалізації, організатор звільняється від зобов’язань перед переможцем конкурсу щодо замовлення на подальше розроблення проектно-кошторисної документації.

У випадку, якщо окремі рішення в проектах, не визначених премією, можуть бути виділені журі як самостійні, замовник конкурсу має право залучити авторів цих рішень до подальшої роботи.

Внесення змін у програму та умови конкурсу можливо лише в окремих випадках, не порушуючи загальних параметрів завдання і тільки в межах першої половини терміну проведення конкурсу, з повідомленням усіх учасників письмово.

5.11. Оплата роботи експертів

Робота експертів оплачується згідно з трудовими угодами, укладеними з організатором конкурсу.

5.12. Виставка конкурсних робіт:

відбудеться в приміщенні Будинку художника на вул. Артема 1/5 протягом 15 днів після завершення терміну подачі конкурсних робіт.

Якщо виникають питання хоча б у одного з учасників щодо програми конкурсу, відповідь розсилається всім зареєстрованим учасникам.

Журі не розглядає проектні пропозиції:

відправлені або подані після закінчення встановленого терміну;

анонімність яких була свідомо порушена;

такі, що не відповідають вимогам програми та умовам конкурсу.

Реєстрація учасників конкурсу та видача конкурсної документації проводиться в місячний термін з дня оголошення конкурсу за адресою: вул. Хрещатик, 32, 2-й поверх, приймальна, тел.235-10-25.

Проекти, подані на конкурс, приймаються до 16.00 год. 17 серпня 2006 р. за адресою: м. Київ, вул. Артема 1/5.

Додаток 2

до спільного рішення

від 22.05.06 та 08.06.06 № 844/325/191

Склад журі

замовленого конкурсу на кращий проект Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні

Білоконь

Юрій Миколайович

-

Директор Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст „Діпромісто” (за згодою)

Вечерський

Віктор Васильович

-

Начальник відділу проблем забудови міста та його історичної частини Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міської державної адміністрації

Дерегус

Наталя Михайлівна

-

Народний художник України, скульптор (за згодою)

Довгань

Борис Степанович

-

Заслужений діяч мистецтв України, скульптор (за згодою)

Журавський

Віталій Станіславович

-

Виконуючий обов’язки заступника голови Київської міської державної адміністрації

Жулинський

Микола Григорович

-

Директор інституту літератури НАН України (за згодою)

Казмірук

Юрій Йосипович

-

Заступник міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України

Корнієнко

Владислав Вікторович

-

Перший заступник міністра культури і туризму України

Круцик

Роман Миколайович

-

Голова київської міської організації Всеукраїнського товариства „Меморіал” (за згодою)

Кучерук

Микола Максимович

-

Голова Державної служби з питань національної культурної спадщини

Кучерук

Олександр Сергійович

-

Директор бібліотеки ім. О.Ольжича (за згодою)

Малаков

Дмитро Васильович

-

Заступник директора Музею історії м. Києва

Мовчан

Павло Михайлович

-

Голова Всеукраїнського товариства „Просвіта” (за згодою)

Панько

Олексій Михайлович

-

Заступник керівника Державного управління справами (за згодою)

Петік

Олександр Владиславович

-

Начальник Головного управління з питань внутрішньої політики

Плав’юк

Микола Васильович

-

Радник Президента України (за згодою)

Присяжнюк

Василь Федорович

-

Начальник Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міської державної адміністрації, головний архітектор міста Києва

Смолій

Валерій Андрійович

-

Директор Інституту історії України НАН України (за згодою)

Танюк

Леонід Степанович

-

Народний депутат України (за згодою)

Федорук

Олександр Касьянович

-

Завідувач кафедри Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (за згодою)

Чебикін

Андрій Володимирович

-

Ректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, президент Академії мистецтв України (за згодою)

Чекмарьов

Володимир Гнатович

-

Директор ДП „Інститут генерального плану м.Києва” АТ „Київпроект”

Шпара

Ігор Петрович

-

Голова Національної спілки архітекторів України (за згодою)

Штолько

Валентин Григорович

-

Президент Української академії архітектури (за згодою)

Яковина

Микола Михайлович

-

Народний депутат України, член Національної спілки художників України (за згодою)

Яковлєв

Микола Іванович

-

Ректор Інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім.М.Бойчука (за згодою)