Наказ № 123 від 14.06.2000 р.

Про виконання постанови Кабінету Міністрів України

від 29.05.2000 р. № 846 “Про Комплексну програму

збереження історичної забудови центральної частини м. Збаража”

З метою призупинення небезпечних техногенно-екологічних процесів та забезпечення збереження і регенерації унікального історико-архітектурного середовища м. Збаража Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 29 травня 2000 року № 846 “Про Комплексну програму збереження історичної забудови центральної частини м. Збаража”.

Постановою зобов’язано Мінекономіки, Мінфін за поданням Тернопільської облдержадміністрації і Держбуду передбачати під час підготовки проектів державного бюджету, Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2001 і наступні роки кошти фінансування реалізації Програми.

Тернопільська облдержадміністрація повинна передбачати для реалізації Програми, починаючи з 2000 року, видатки з обласного бюджету, а також залучати кошти з інших джерел фінансування відповідно до законодавства та разом з виконавчим комітетом Збаразької міської ради утворити координаційно-наглядову раду з питань реалізації Програми.

Замовниками робіт з реалізації Програми визначено Тернопільську облдержадміністрацію і Держбуд.

Комплексна програма спрямована на збереження історико-архітектурної спадщини в межах історичної частини м. Збаража, виведення з аварійного стану окремих пам’яток, створення сучасної соціальної, інженерної а транспортної інфраструктури.

Основними завданнями Програми є проведення наукових досліджень з виявлення причин руйнування та погіршення технічного стану будинків і споруд центральної частини міста, відселення жителів з аварійних будинків, забезпечення умов для реставрації і регенерації, визначення шляхів подальшого використання об’єктів нерухомої культурної спадщини.

Реалізацію Програми передбачено здійснювати у два етапи: з 2000 до 2003 року та з 2004 до 2005 року.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 29 травня 2000 р. № 846 „Про Комплексну програму збереження історичної забудови центральної частини м. Збаража”

НАКАЗУЮ:

1. Управлінням та відділам Комітету за належністю питань прийняти вказану постанову до неухильного виконання.

2. Управлінню охорони та реставрації пам’яток містобудування і архітектури (М.М. Кучерук) передбачати при підготовці пропозицій для включення в проекти державного бюджету, Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2001 і наступні роки кошти на фінансування науково-проектних та реставраційно-ремонтних робіт пам’яток Державного історико-архітектурного заповідника у м. Збаражі.

3. Управлінням та відділам Комітету за належністю питань надавати Тернопільській облдержадміністрації, реставраційним, проектним і будівельним організаціям необхідні пропозиції та методичну допомогу при реалізації Програми.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників Голови Комітету за належністю питань.

Голова КомітетуВ.М. Гусаков