Про виконання рішення колегії Мінбуду України від 29.06.2006 № 132

„Про стан не завершених будівництвом житлових будинків, будівництво

яких було розпочато до 01.07.1995 року, до введення в дію нових нормативів

з енергозбереження, ступінь будівельної готовності яких складає більше 50 %”

Наказ від 10 липня 2006 р. № 235

З метою скорочення споживання енергоресурсів у житлово-комунальному секторі, реалізації заходів, спрямованих на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.12.2005 № 577-р „Про заходи щодо енергозбереження споживачів”, забезпечення стійкості та надійної експлуатації конструкцій не завершених будівництвом житлових будинків при відновленні будівництва та введенні їх в експлуатацію, а також з метою виконання рішення колегії Мінбуду України від 29 червня 2006 року № 132 „Про стан не завершених будівництвом житлових будинків, будівництво яких було розпочато до 01.07.1995 року, до введення в дію нових нормативів з енергозбереження, ступінь будівельної готовності яких складає більше 50%” наказую:

1. Заступникам Міністра та керівникам структурних підрозділів Мінбуду відповідно до розподілу обов’язків взяти до керівництва в роботі рішення колегії Мінбуду „Про стан не завершених будівництвом житлових будинків, будівництво яких було розпочато до 01.07.1995 року, до введення в дію нових нормативів з енергозбереження, ступінь будівельної готовності яких складає більше 50%”.

2. Структурним підрозділам Мінбуду при розгляді звернень місцевих органів виконавчої влади та забудовників щодо незавершених будівництвом житлових будинків не узгоджувати рішення щодо відхилень від чинних нормативних документів у частині енергозбереження, крім обґрунтованих відступів від нових вимог з архітектурно-планувальних рішень, виходячи зі стану конструкцій незавершених будівель, згідно з наказом Держбуду України від 28.09.2005 № 175 „Про надання чинності ДБН В.2.2-15-2005 „Житлові будинки. Основні положення”.

3. Вважати такими, що втратили чинність, накази Держбуду України від 10.06.2003 № 78 „Про затвердження Тимчасового положення з розгляду звернень щодо завершення будівництва і введення в експлуатацію житлових будинків, розпочатих будівництвом до 1 липня 1995 року” та від 31.12.2004 № 246 „Про розгляд звернень щодо завершення будівництва та введення в експлуатацію житлових будинків, розпочатих будівництвом до 1 липня 1995 року”.

4. Замовникам (інвесторам) забезпечити при коригуванні проектної документації, відновленні будівництва недобудованих житлових будинків та введенні їх в експлуатацію дотримання законодавства та вимог державних будівельних норм, зокрема щодо енергозбереження (утеплення зовнішніх огороджувальних конструкцій, встановлення теплоефективних вікон та балконних дверей, лічильників обліку газо-, тепло-, водоспоживання, використання ефективних систем опалення та інженерного обладнання тощо).

5. Управлінням містобудування та архітектури Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, службам Укрінвестекспертизи, інспекціям архітектурно-будівельного контролю:

5.1 Розгляд звернень щодо відновлення та завершення будівництва недобудованих житлових будинків здійснювати лише за наявності відповідного акта про технічний стан конструкцій об’єкта та висновку щодо можливості продовження його будівництва.

5.2 У разі отримання висновку щодо неможливості продовження будівництва об’єкта, виходячи з його аварійного стану, на місцевому рівні вносити пропозиції щодо визначення рівня аварійності об’єкта, а також розроблення необхідних заходів щодо його модернізації (ліквідації) з включенням об’єкта до регіональної програми модернізації (ліквідації) аварійно-небезпечних будинків і споруд.

5.3 Надавати організаційно-методичну допомогу замовникам (інвесторам) у перегляді та коригуванні проектної документації згідно з вимогами до проектування і сприяти у завершенні недобудованих житлових будинків.

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Міністра Ю.Й. Казмірука.

Міністр

П. Качур