ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ

від 03.07.2007 р. N 4762

Про розгляд звернення

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва в межах компетенції розглянув Ваше звернення від 29.05.2007 року та повідомляє, що розгляд зазначених у зверненні питань відноситься до компетенції Міністерства з питань житлово-комунального господарства України.

Разом з тим, відповідно до статті 1 Закону України від 24.06.2004 року N 1875-IV "Про житлово-комунальні послуги" (далі - Закон N 1875), управитель - особа, яка за договором з власником чи балансоутримувачем здійснює управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд (далі - управління будинком) і забезпечує його належну експлуатацію відповідно до закону та умов договору, а виконавець - суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору.

Статтею 25 Закону N 1875 визначено права та обов'язки управителя, а статтею 21 цього Закону права та обов'язки виконавця.

Щодо отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення; постачання теплової енергії підприємству, яке немає можливості проваджувати зазначені види господарської діяльності, повідомляємо наступне.

Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (далі - Закон) визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування. Статтею 1 Закону встановлено, зокрема:

господарська діяльність - будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт.

Згідно вимог Закону ліцензію на провадження певного виду господарської діяльності може отримати суб'єкт господарювання - зареєстрована в установленому законодавством порядку юридична особа незалежно від її організаційно-правової форми та форми власності, яка провадить господарську діяльність, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності.

Відповідно до статті 9 Закону ліцензуванню підлягає провадження господарської діяльності, зокрема, з:

централізованого водопостачання та водовідведення;

виробництва теплової енергії, транспортування її магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами та постачання теплової енергії.

Відповідно до статті 8 Закону суб'єкт господарювання зобов'язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов.

У разі якщо суб'єкт господарювання провадить вид господарської діяльності, зазначений в статті 9 цього Закону, не в повному обсязі, а частково або з окремих робіт, операцій, послуг, ліцензійні умови поширюються на суб'єкта господарювання в частині, що встановлює вимоги до провадження господарської діяльності, зазначеної в ліцензії.

Організаційні, кваліфікаційні, технологічні та особливі вимоги провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення встановлені у Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення, затверджених спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 14.02.2001 N 35/34, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.03.2001 за N 183/5374.

Організаційні, кваліфікаційні, технологічні та інші вимоги до суб'єктів господарювання встановлені у Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії, транспортування її магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії (крім певних видів господарської діяльності у сфері теплопостачання, якщо теплова енергія виробляється на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), затверджених спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 09.01.2007 N 1/3, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2007 за N 64/13331.