конецформыначалоформыЗавтерджено:Наказ Держпромгірнагляду МНС України від 24.03.2006 № 51

Методичні рекомендації зі здійснення державного нагляду за охороною надр при використанні і переробці мінеральної сировини

I. Загальні положення

Відповідно до Кодексу України про надра, «Положення про Державний департамент промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду», «Єдиних правил охорони надр при розробці родовищ твердих корисних копалин», «Положення про порядок здійснення державного гірничого нагляду», «Методичних вказівок з веденню державного гірничого нагляду за охороною надр» державний нагляд за використанням і переробкою мінеральної сировини є складовою частиною державного гірничого нагляду і повинен забезпечити дотримання всіма міністерствами, відомствами, а також підприємствами, установами, організаціями (незалежно від форм власності і господарювання) і громадянами вимог законодавства про надра за найбільш повним і комплексним використанням мінеральних і паливно-енергетичних ресурсів.

Ст.61 Кодексу України про надра.

Головними завданнями державного гірничого нагляду з охорони надр в розглянутій сфері є здійснення нагляду за дотриманням вимог законодавчих та інших нормативних актів при переробці мінеральної сировини.

Для рішення цих завдань і з метою забезпечення раціонального використання мінеральних ресурсів при їх переробці органи державного нагляду виконують наступні функції:

а) погоджують:

завдання на проектування і проектні рішення на будівництво підприємств і об'єктів з переробки мінеральної сировини.

Ст.51 Кодексу України про надра; п.2.8 «Єдиних правил охорони надр при розробці родовищ твердих корисних копалин»;

правила, інструкції і стандарти, що містять норми і вимоги, що стосуються вилучення корисних копалин при переробці мінеральних ресурсів.

Ст.51 Кодексу України про надра; п.1, п.2 частини 2 ст.53 Кодексу України про надра;

проекти на проведення дослідно-промислових іспитів з метою удосконалення технології переробки мінеральної сировини.

Ст.51 Кодексу України про надра; п.3 частини 2 ст.53 Кодексу України про надра;

спеціальні проекти на розробку породних відвалів і відвалів некондиційних руд шахт, кар'єрів, гідровідвалів збагачувальних фабрик, золовідвалів ТЕЦ, а також шлаків металургійних підприємств.

Ст.51 Кодексу України про надра; п.4 частини 2 ст.53 Кодексу України про надра; п.1.1 розділу 2 ГНАОТ 12.11-1.01-94 «Правила безпеки при розробці родовищ корисних копалин відкритим способом;

щорічні плани розвитку гірничих робіт підприємств у частині переробки і комплексного використання мінеральної сировини.

Ст.51 Кодексу України про надра; п.1.9. «Єдиних правил охорони надр при розробці родовищ твердих корисних копалин»;

б) перевіряють:

дотримання правил і технологій переробки мінеральної сировини з метою забезпечення більш повного вилучення корисних компонентів і поліпшення якості кінцевої продукції.

П.8 частини 1 ст.63 Кодексу України про надра;

проекти діючих підприємств у частині наявності в них розділів щодо питань охорони і раціонального використання сировини, корисних компонентів, що містяться в ній, відходів переробки, а також виконання на місці цих проектних рішень;

дотримання встановленого порядку обліку, стану і руху сировини, що переробляється (по типах і сортах), а також усіх корисних компонентів, що містяться в мінеральній сировині і продуктах його переробки;

наявність і вірогідність визначення й обліку показників вилучення корисних компонентів при переробці мінеральних ресурсів і відповідність їх проектним значенням.

Частина 2 ст.53 Кодексу України про надра; п.1.9 «Єдиних правил охорони надр при розробці родовищ твердих корисних копалин»;

в) вносять міністерствам і відомствам, керівникам підприємств і організацій пропозиції про усунення порушень діючого законодавства, правил і норм переробки мінеральних ресурсів.

Ст.39 Закону України «Про охорону праці».

Першочерговими об'єктами нагляду є підприємства з переробки дефіцитної і дорогої сировини. Надалі нагляд за переробкою мінеральної сировини повинен бути забезпечений на всіх наступних підприємствах і об'єктах:

комплексах первинної переробки сировини;

збагачувальних, брикетних, агломераційних та інших фабриках;

інших установках з вилучення корисних компонентів з розсипів;

фабриках з вилучення благородних металів;

коксохімічних виробництвах;

заводах з переробки гірничо-хімічної сировини, нафти і газу;

заводах з виробництва цементу, вогнетривких виробів і будівельних матеріалів;

заводах з виробництва солі і вилучення корисних компонентів з мінеральних вод;

заводах розливу лікувальних і столових вод та інших об'єктах.

П.15 «Методичних вказівок з ведення державного гірничого нагляду за охороною надр».

Нагляд на зазначених підприємствах здійснюється на всіх стадіях їх проектування, будівництва, реконструкції й експлуатації.

II. Організація роботи з нагляду за повнотою використання мінерально-сировинних ресурсів при переробці

Державний нагляд за переробкою мінеральної і паливно-енергетичної сировини здійснює територіальне управління, округ і підвідомчі їм інспекції, для чого в їхньому складі мають бути фахівці відповідного профілю. Територіальні органи повинні мати переліки підконтрольних підприємств.

Основою контрольно-профілактичної діяльності органів гірничого нагляду є систематичне проведення перевірок стану охорони і використання мінеральної сировини при переробці відповідно до вимог розділу 4 «Положення про порядок організації державного нагляду за охороною праці і гірничого нагляду в системі Держнаглядохоронпраці України» і розділу 6 «Методичних вказівок з ведення державного гірничого нагляду за охороною надр».

В акті-приписі лаконічно викладається загальний стан використання мінеральної сировини при переробці, відзначаються всі виявлені під час перевірки порушення і відступи від проектів, норм, правил та інструкцій, затверджених планів впровадження передового досвіду і нової техніки, а також даються розпорядження про усунення порушень і недоліків із зазначенням термінів виконання.

Виявлені при перевірках порушення і недоліки підтверджуються посиланнями на параграфи і статті у відповідних нормативних документах.

Розпорядження вручається під розписку керівнику підприємства для виконання.

Під час обстеження за потреби можуть видаватися керівникам цехів, служб, ділянок приписи на припинення робіт, що ведуться з порушенням законодавства з охорони праці, правил і норм з охорони надр. Такі приписи доцільно видавати на усунення порушень, коли не має потреби у великому терміні і розробці спеціальних заходів.

«Єдині правила безпеки при дробленні, сортуванні, збагаченні корисних копалин і агломерації руд та концентратів», «Загальні правила безпеки для підприємств і організацій металургійної промисловості», «Правила безпеки на підприємствах зі збагачення і брикетування вугілля (сланців)» та інші.

По завершенні обстежень за присутності керівника підприємства, як правило, проводиться нарада фахівців з розглядом результатів перевірки.

У всіх випадках виявлення наднормативних втрат чи інших грубих порушень законодавства про надра при переробці мінеральної сировини, вимог щодо безпеки людей (вимушені припинення робіт), невиконання розпоряджень, – винні посадові особи в обов'язковому порядку залучаються до дисциплінарної, адміністративної чи іншої відповідальності.

Ст.65 Кодексу України про надра; ст.39 Закону України “Про охорону праці”; ст.57, ст.93 , ст.1884 , ст.231 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Керівників (власників) підприємств з окремих питань використання чи переробки мінеральної сировини може бути заслухано на раді інспекції, гірничого округу, теруправління, колегії Департаменту.

Порядок контролю за ходом виконання припису і рішень ради та колегії встановлює безпосередній керівник перевірки.

Прийняті органами Держпромгірнагляду міри повинні задовольняти як інтереси держави, так і користувачів надр, відповідати законам і нормативним актам України.

В окремих випадках для вживання заходів з усунення порушень і недоліків, що є загальними для ряду суміжних підприємств галузі, може бути надіслано листи з постановочними питаннями вищестоящому господарському органу.

V. Аналіз стану переробки мінеральної сировини на підконтрольних підприємствах.

Облік роботи і звітність про наглядову діяльність

Аналіз стану переробки мінеральної сировини на підконтрольних підприємствах виробляється з метою:

розробки та реалізації пропозицій і заходів щодо зниження втрат корисних компонентів і запобігання порушень Кодексу про надра;

підвищення ефективності використання мінеральної сировини;

підготовки звітних даних про роботу за відповідний період.

Аналіз має проводитися систематично в міру виконання планів роботи і проведення обстежень, а також надходження звітної інформації про роботу переробного підприємства.

На підставі аналізу й узагальнення отриманих даних виявляються порушення технології переробки, що найчастіше зустрічаються на підприємствах галузі, на яких потім планується посилення контролю, а також розробляються пропозиції та заходи, що використовуються потім при плануванні контрольної роботи, видачі приписів керівникам підприємств. Отримані дані можуть бути систематизовані, виділені першочергові завданнями для підприємств за галузями як постановочні питання при підготовці листів керівникам вищестоящих організацій (міністерствам, відомствам тощо).

Інспектор обов'язково повинен мати наступну документацію:

журнал обліку виконаних ним робіт і вжитих заходів, що включає особистий план роботи і графіки обстежень, перелік піднаглядових підприємств;

аналіз роботи інспектора за квартал;

копії виданих приписів керівникам підприємств;

повідомлення на приписи про усунення порушень;

зведення про роботу підприємства, науково-дослідних робіт щодо удосконалення техніки і технології при переробці мінеральної сировини.

П.78. «Методичних вказівок з ведення державного гірничого нагляду».

На підставі цих документів узагальнюється робота інспекторів за інспекціями, територіальним управлінням, округом.

За підсумками роботи за рік інспекції й територіальні управління складають звіт про роботу за затвердженими формами (НД-1, тощо), а також пояснювальну записку.

Пояснювальна записка повинна містити:

короткі зведення про вирішені у звітному році питання;

зведення про характерні порушення і недоліки, що мають місце, та невирішені у звітному році;

приклади підприємств, на яких встановлена наднормативні (надпроекті) втрати корисних компонентів;

стан виконання наказів і постанов колегії Держпромгірнагляду, а також вказівок Департаменту з питань підвищення комплексності використання мінеральної сировини при переробці (конкретно, що зроблено по кожному з них);

пропозиції з удосконалення методів нагляду і підвищення його ефективності;

постановочні питання у сфері поліпшення використання мінеральної сировини при переробці.

Крім цього, до 25 лютого територіальні управління надсилають до Департаменту звіт про втрати корисних копалин і компонентів при видобутку і переробці мінеральної сировини за минулий рік.

Пояснювальна записка до нього повинна містити наступні зведення з питань переробки:

основні результати роботи підконтрольних підприємств, комплексності використання сировини, вилучення основних і супутніх компонентів у товарний продукт;

про відповідність робіт з геолого-технологічного картування родовищ мінеральної сировини і про ефективність використання таких робіт для керування технологічним процесом;

про видання підприємству посібників, рекомендацій з нових технологічних розробок з метою підвищення вилучення корисних копалин при переробці і про їхнє впровадження підприємством;

про найтиповіші порушення і відступи від встановлених вимог при переробці мінеральної сировини, аналізу їхніх причин;

про вжиті заходи з попередження порушень і відступів від встановлених вимог, а також про намічені заходи щодо подальшого підвищення вилучення корисних компонентів у товарну продукцію і комплексності використання мінеральної сировини.

Управління організації нагляду за охороною надр, геолого-маркшейдерськими роботами і переробкою мінеральної сировини Департаменту аналізує роботу територіальних управлінь за звітний період, узагальнює досвід і намічає заходи щодо усунення наявних недоліків і подальшого поліпшення наглядової діяльності в області підвищення ефективності використання мінерально-сировинних ресурсів.