Національна комісія регулювання електроенергетики України

Лист

від 24.09.2007 р. N 5659/11/17-07

Щодо надання роз'яснень

Національна комісія регулювання електроенергетики України (далі - НКРЕ) на Ваш запит від 11.09.2007 N 02-05/1415 щодо роз'яснення механізму приєднання електроустановок замовників до електричних мереж повідомляє наступне.

Порядок отримання технічних умов на приєднання до електричних мереж, виконання технічних умов, а також підключення до електричних мереж регулюються Правилами приєднання електроустановок до електричних мереж, затверджених постановою НКРЕ від 14.12.2005 N 1137 (далі - Правила).

Відповідно до положень пункту 1.2 Правил приєднання електроустановки - надання власником мереж послуги замовнику із створення технічної можливості здійснення передачі в точку приєднання до електроустановки замовника відповідної потужності електричної енергії необхідного обсягу з дотриманням її якості та надійності (далі - приєднання).

Звертаємо увагу що згідно з пунктом 1.2 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ від 31.07.96 N 28, підключення - це виконання операцій комутації для забезпечення постачання електричної енергії споживачу.

Згідно з пунктом 2.1 Правил технічні умови приєднання видаються власником електричних мереж у разі приєднання нової електроустановки, збільшення електричної потужності електроустановки внаслідок реконструкції чи модернізації, зміни вимог замовника до надійності електрозабезпечення електроустановки.

Відповідно до пункту 2.3 Правил за письмовою згодою споживача електропередавальна організація може видати замовнику технічні умови приєднання його електроустановок до технологічних електричних мереж споживача та проконтролювати розподіл електричної потужності.

Тобто, видавати замовнику технічні умови приєднання до електричних мереж має право власник електричних мереж або за домовленістю з власником електричних мереж електропередавальна організація, на території здійснення ліцензованої діяльності якої розташовані (за точкою приєднання) електроустановки власника мереж.

Електропередавальна організація не має права відмовити в приєднанні до її мереж електроустановки замовника за умови дотримання ним цих Правил (абзац перший пункту 1.4 Правил).