Щодо неправомірного збору коштів з суб'єктів підприємницької діяльності під виглядом "благодійного внеску"

Державний Комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва

Лист

від 22.08.2007 р. N 6270

Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва в межах компетенції розглянув звернення щодо неправомірного збору коштів суб'єктів підприємницької діяльності під виглядом "благодійний внесок" органами місцевого самоврядування та повідомляє таке.

Відповідно до статті 1 Закону України від 16.09.97 р. N 531/97-ВР "Про благодійництво та благодійні організації" благодійництво - добровільна безкорислива пожертва фізичних та юридичних осіб у поданні набувачам матеріальної, фінансової, організаційної та іншої благодійної допомоги.

Разом з тим згідно зі статтею 3 Закону України від 30.06.99 р. N 783-XIV "Про джерела фінансування органів державної влади" органам державної влади забороняється створювати позабюджетні фонди, мати позабюджетні спеціальні рахунки та використовувати кошти, одержані за здійснення функцій держави, що передбачають видачу дозволів (ліцензій), сертифікатів, посвідчень, проведення реєстрацій та інших дій на платній основі, в будь-який інший спосіб, крім зарахування таких коштів до Державного бюджету України.

Враховуючи наведене, Держпідприємництва України дотримується думки, що органи державної влади, зокрема органи місцевого самоврядування, не мають права здійснювати збір коштів із суб'єктів підприємницької діяльності під виглядом благодійних внесків, позаяк благодійні внески здійснюються винятково на добровільних засадах.

 

Т. в. о. Голови 

Г. Білоус