Міністерство україни з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

Лист

від 14.02.2007 р. N 05-1639/321

Про розгляд звернення

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, розглянувши Ваше звернення щодо отримання документів дозвільного характеру в органах державного пожежного нагляду, повідомляє.

По пункту 1. Відповідно до вимог статті 5 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", статті 10 Закону України "Про пожежну безпеку" та пункту 111 Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2001 р. N 150, у разі надання у тимчасове користування приміщень та обладнання за умови збереження виду діяльності, стану цих приміщень і обладнання від орендаря або іншого користувача не вимагається одержання додаткового документа дозвільного характеру, крім потенційно-небезпечних об'єктів, у тому числі вибухопожежонебезпечних та об'єктів з масовим перебуванням людей. У таких випадках вони розпочинають свою діяльність за декларативним принципом.

По пункту 2. Визначення термінів, зазначених у зверненні, викладені в Правилах пожежної безпеки на ринках України, затверджених наказом МНС від 17.01.2005 N 30, який в установленому порядку зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28.01.2005 за N 111/10391.

По пункту 3. Якщо суб'єкт господарювання уклав договір страхування цивільної відповідальності перед третіми особами стосовно відшкодування наслідків можливої шкоди у відповідності з вимогами пункту 9 Указу Президента України від 23 липня 1998 р. N 817 "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності", позапланові перевірки органами державного пожежного нагляду для здійснення контролю за виконанням приписів не проводяться.

Ця норма не застосовується при проведенні позапланових перевірок у разі:

надходження доручень Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України стосовно посилення протипожежного захисту об'єктів та населених пунктів;

отримання від юридичних та фізичних осіб, центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформації про виникнення аварійних ситуацій, зміни або порушення технологічних процесів, а також виходу із ладу обладнання, які можуть спричинити безпосередню загрозу життю та здоров'ю людей, шкоду довкіллю і майну громадян та власників об'єктів;

звернення фізичних та юридичних осіб зі скаргами на порушення їх прав і законних інтересів (бездіяльність) іншими юридичними чи фізичними особами, пов'язаними з невиконанням ними обов'язкових вимог пожежної безпеки, а також отриманням іншої інформації, яка підтверджується відповідними документами та доказами про наявність таких порушень (звернення, які не дозволяють установити особу, яка звернулася в орган держпожнагляду, не можуть бути підставою для проведення позапланової перевірки).

Заступник Міністра   В. Романченко