МІНІСТЕРСТВО БУДІВНИЦТВА, АРХІТЕКТУРИ ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 02.03.2007 р. N 8/8-163

Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України розглянуло звернення організації щодо залучення будівельною компанією коштів фізичних осіб шляхом укладення прямих договорів на будівництво індивідуальних житлових будинків та повідомляє.

З 1 січня 2006 року набули чинності державні будівельні норми України ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення" (далі - Норми).

Ці норми поширюються на проектування нових і реконструкцію житлових будинків із позначкою рівня підлоги верхнього поверху до (як правило, до 25 поверхів включно при висоті поверху ): одноквартирні та багатоквартирні, у тому числі спеціалізовані квартирні житлові будинки для осіб похилого віку і сімей з інвалідами та гуртожитки.

Вимоги цих Норм є обов'язковими для юридичних і фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності на території України незалежно від форм власності та відомчої належності.

Відповідно до додатку Б ДБН В.2.2-15-2005 "Терміни та визначення понять" одноквартирний житловий будинок - це індивідуальний житловий будинок, що має прибудинкову ділянку.

Одноквартирні та багатоквартирні житлові будинки, у разі їх зведення, є об'єктами житлового будівництва.

Відповідно до частини третьої статті 4 Закону України "Про інвестиційну діяльність" залучення коштів фізичних і юридичних осіб з метою інвестування та фінансування спорудження об'єктів житлового будівництва здійснюється виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди, які створені та діють відповідно до законодавства, а також через випуск безпроцентних (цільових) облігацій, за якими базовим товаром виступає одиниця такої нерухомості.

Використання інших механізмів залучення коштів фізичних і юридичних осіб з метою інвестування та фінансування об'єктів житлового будівництва законодавством не передбачено.

<...>

 

Перший заступник Міністра 

А. Орлов