Міністерство освіти і науки України

ПІ 9.2.30-363-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ ЗА ПРОФЕСІЄЮ

ЛРАКТОРИСТ-МАШИНІСТ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА'

ДЛЯ УЧНІВ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці під час виробничого навчання за професією „тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва" для учнів професійно-технічних навчальних закладів (далі - Примірна інструкція) встановлює вимоги охорони праці для учнів (слухачів) професійно-технічних навчальних закладів (далі - ПТНЗ) під час проведення виробничого навчання в навчально-виробничих майстернях, дільницях, на полігонах , де учні (слухачі) послідовно набувають первинних навичок виконання робіт.

1.2. Ця Примірна інструкція поширюється на ПТНЗ, незалежно від їх форм власності та підпорядкування.

1.3. Примірна інструкція може бути використана як основа для розроблення інструкцій з охорони праці на навчальному робочому місці під час виробничого навчання в ПТНЗ за професією „тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва".

1.4. Під час проведення виробничого навчання і виробничої практики безпосередньо на підприємствах, полях, фермах та інших об'єктах сільськогосподарського виробництва на учнів поширюються інструкції з охорони праці, що діють на цих підприємствах.

1.5. При розробці Примірної інструкції враховано вимоги з охорони праці під час робіт з технічного обслуговування тракторів, інших сільськогосподарських і меліоративних машин (далі - сільськогосподарські машини).

1.6. Приймання учнів (слухачів) до ПТНЗ, що проводять навчання за професією „тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва" здійснюється за умови досягнення ними 18-річного віку на момент закінчення навчання. Для проведення такого навчання не дозволяється приймати осіб жіночої статі.

1.7. Виробниче навчання учнів (слухачів) ПТНЗ за професією "тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва" проводиться на робочих місцях, пов'язаних з роботами в шкідливих і важких умовах праці, при цьому режим такого навчання становить не більше 4 годин для неповнолітніх.

1.8. Навчальні робочі місця під час виробничого навчання учнів (слухачів) мають бути атестовані за умовами праці і відповідати нормативно-правовим актам з охорони праці.

1.9. Ця Примірна інструкція передбачає, що учні (слухачі) протягом теоретичного навчання одержали знання про загальні вимоги охорони праці під час використання устаткування, інструменту, пристосування тощо, з якими вони матимуть справу протягом виробничого навчання.

1.10. Під час виробничого навчання перенесення вантажів неповнолітніми учнями має становити не більше 1/3 робочого часу в разі максимальної маси вантажу, що переноситься, а саме 11,2-12,6 кг. для хлопців 16-17 років.

1.11. Під час виконання підіймальних робіт користуватися вантажопідіймальними механізмами неповнолітнім не дозволяється, цю роботу можуть

виконувати учні, яким виповнилося 18 років і які пройшли відповідне навчання

1.12. Під час виконання сільськогосподарських і ремонтних робіт основними небезпечними та шкідливими виробничими факторами є :

рухомі автомобілі, машини, механізми, рухомі частини виробничого устаткування;

наявність у повітрі робочої зони шкідливих речовин (акролеїну, вуглецю окису, вуглеводнів аліфатичних тощо), які діють через шкіряний покрив, дихальні шляхи, шлункову систему та слизові оболонки органів зору та ню-

1.13. Причіплювання до трактора, навішення агрегатованих машин на трактор, комплектування і налагодження сільськогосподарських агрегатів здійснюється учнями (слухачами) під керівництвом і за особистою участю інструктора.

1.14. Учні (слухачі) ПТНЗ під час виробничого навчання за професією "тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва" повинні забезпечуватися спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту відповідно до ДНАОП 0.00-3.01-98 „Типові норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам сільського та водного господарства", затверджених наказом Держна-глядохоронпраці від 10.06.98 №117 і зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14.07.98 за №449/2889, а саме:

костюм бавовняний з пилозахисної тканини;

рукавиці комбіновані;

окуляри захисні;

під час проведення виробничої практики узимку на зовнішніх роботах додатково - костюм (куртка і штани) бавовняний на утеплювальній прокладці та валянки.

1.15. Під час проведення виробничого навчання на сільськогосподарських машинах учні (слухачі) повинні забезпечуватися засобами особистої гігієни: мило та миючі засоби, рушник.

Учні (слухачі) повинні дотримуватися правил особистої гігієни: -правильно користуватися і утримувати в справному стані спецодяг; -перед кожним прийманням їжі мити руки теплою водою з милом; -дотримуватися питного режиму;

-не використовувати бензин чи інші легкозаймисті та отруйні речовини для миття рук, спецодягу чи деталей, агрегатів тощо.

1.16. Учні (слухачі) повинні мати навички у наданні першої (долікарської) допомоги у разі виникнення нещасного випадку.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ВИКОНАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОБІТ

2.1. Слід привести спецодяг у належний стан так, щоб було зручно і безпечно працювати. Взуття повинно бути на низьких підборах.

2.2. Необхідно перед виконанням практичних робіт перевірити надійність з'єднання агрегатованої машини з трактором.

2.3. Перед початком роботи на сільськогосподарських машинах у полі уважно слід оглянути його з метою вилучення зайвих предметів.

2.4. Про всі недоліки необхідно повідомити інструктора.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОБІТ

3.1. Не залишати робоче місце під час роботи трактора чи тракторного агрегату. Якщо необхідно залишити робоче місце, трактор повинен бути зупинений, двигун - вимкнений.

3.2. Перед запусканням двигуна слід перевірити загальмованість стоянковим гальмом і нейтральне положення важіля коробки передач.

3.3. При необхідності проведення оглядів, регулювань, під час очищення робочих органів необхідно зупинити агрегат, двигун вимкнути.

3.4. Регулювання робочих органів плугів, культиваторів та інших ґрунтообробних знарядь треба здійснювати на спеціальному майданчику під керівництвом і за участю інструктора.

3.5.Необхідно проводити технічне обслуговування сільськогосподарських машин на спеціально виділених дільницях, які оснащені необхідним устаткуванням, пристроями, інструментами.

3.6.Слід використовувати пристрої та інструменти, необхідні для виконання робіт, за призначенням, розміщувати у легкодоступних місцях, щоб унеможливити їх випадкове переміщення або падіння.

3.7. Не використовувати навісні та причіпні машини для перевезення до місця роботи. Цей переїзд має здійснюватися на спеціально відведеному транспорті.

3.8. Переїзд залізничних колій, мостів, гребель гаток а також переїзд з одного місця роботи на інше треба здійснювати тільки у присутності інструктора за затвердженим маршрутом.

3.9. Під час руху слід навантажувати посівні та посадкові машини насіннєвим матеріалом і добривами за допомогою механічних засобів заправлення. Ручне завантаження дозволяється тільки за умови зупиненого посівного агрегату.

3.10. Під час сівби зернових культур і соняшника не дозволяється вживати насіння як їжу, тому що перед сівбою насіння обробляють ядохімікатами. Завантаження насіннєвим матеріалом виконують робітники

сільського підприємства..

3.11. Усі ручні та механізовані роботи з мінеральними добривами слід виконувати під керівництвом інструктора.

3.12. Забороняється користуватися відкритим вогнем у виробничих приміщеннях і на майданчиках, де знаходяться транспортні засоби, у баках та балонах яких є паливо, зберігаються або використовуються горючі та легкозаймисті матеріали (бензин, гас, стиснутий і зріджений горючий газ, фарби, дизпаливо, розчинники, дерево, стружка, вата, тощо), це може призвести до пожежі.

3.13. Необхідно проводити миття агрегатів, вузлів та деталей транспортних засобів у спеціально призначених приміщеннях або на відкритих майданчиках.

3.14. Слід застосовувати для миття та знежирення деталей, вузлів, агрегатів тощо негорючі суміші, пасти, розчинники та емульсії, ультразвукові та інші безпечні у пожежному відношенні установки.

3.15. Збирати та зливати відпрацьовані мастила необхідно спеціальними пристроями або візками, що унеможливлюють їх розливання при заміні в сільськогосподарських машинах.

3.16. Під час грози, зливи треба припинити польові роботи і відійти у безпечне місце.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБІТ

4.1. Після закінчення робіт необхідно поставити сільськогосподарську машину на відведене для неї місце, вимкнути двигун, очистити від бруду поверхню, перевірити надійність стоянкового гальма.

4.2. У кінці кожного навчального уроку слід прибирати з робочого місця відпрацьовані матеріали. Пролиті легкозаймисті та горючі матеріали негайно видаляти.

4.4. Необхідно повідомити інструктора про всі порушення та недоліки, які були виявлені під час роботи.

4.5. Слід зняти спецодяг, вимити руки та обличчя теплою водою з милом, при можливості прийняти душ.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У разі виникнення будь-якої аварійної ситуації (несправність двигуна або іншого обладнання сільськогосподарських машин, спалах чи загоряння легкозаймистих речовин безпосередньо на робочому місці, на сусідніх ділянках тощо), при небезпеці для людей негайно повідомити інструктора та взяти участь в усуненні виниклої несправності чи її локалізації за вказівкою інструктора, не порушуючи при цьому вимог охорони праці.

5.2. Якщо сталася пожежа слід негайно повідомити інструктора, виконувати всі його вказівки щодо ліквідації небезпеки.

5.3. У разі виникнення нещасного випадку і травмування людей потерпілий або свідок нещасного випадку повинен повідомити про нещасний випадок інструктора і вжити заходів щодо надання необхідної допомоги потерпілому.

Якщо потерпілий зможе самостійно йти до лікувально-профілактичного закладу або у медпункт - супроводити його, бо в цей час його стан може раптово погіршитись.