Статьи

Якісний холодний ресайклінг, який ще називають холодною регенерацією, вважається ефективним способом відновлення пошкоджених ділянок асфальтованих доріг та майданчиків шляхом часткової заміни покриття на нове, сформоване зі старого шару з додаванням спеціальних домішок та сумішей (для відновлення властивостей матеріалу). У таких випадках асфальтування доріг передбачає проведення робіт в два шари: основний та фінішний ЩМА (щебенево-мастиковий асфальтобетон).

Саме холодний ресайклінг дозволяє проводити надійний ремонт дорожнього покриття, під час якого частина зіпсованого асфальту стає одним з компонентів нового покриття. Такий спосіб використовується не лише з метою якісного відновлення пошкодженого полотна, а й при необхідності додаткового посилення експлуатаційних характеристик дороги, зокрема її основи.

Важливо! Ресайклери – це спеціальні машини, які в практиці майстрів з’явилися досить нещодавно та стали результатом поєднання та удосконалення технології дорожніх фрез з технікою, що забезпечує стабілізацію ґрунтів.

Основне завдання, що ставиться перед фахівцями, заключається в максимальному використанні матеріалу з доріг, але за умови збереження цілісності нижніх шарів.

Особливості та застосування холодного ресайклінгу

На території України такий метод ремонту асфальтованих доріг став можливим саме завдяки доступності спеціальних машин. Адже саме вони забезпечують створення максимально міцної основи для верхнього шару дорожніх покриттів. Головна особливість заключається в можливості проводити всі необхідні процеси безпосередньо на місці ремонту, без застосування будь-яких додаткових технологій чи ресурсів. До переліку особливостей такого методу також відносять:

  • промисловий холодний ресайклінг (де вторинний матеріал використовується у змішувальних машинах);
  • можливість формувати суміш з необхідним складом компонентів відразу на місці самих робіт, враховуючи при цьому потрібну товщину нового покриття;
  • забезпечення глибокої регенерації асфальту на всю товщину за умови використання матеріалів з нижчих шарів дорожньої основи.

Застосування холодного ресайклінгу, коли замовнику потрібне потрібно саме якіснеасфальтування Київ чи область, в першу чергу актуальне при наявності:

  • тріщин або сітки тріщин, що утворилися через підвищене транспортне навантаження, осідання краю дорожніх полотен;
  • поперечних тріщин, поява яких зумовлених впливом температури або ж через знос після тривалої експлуатації покриття;
  • відбитих тріщин на дорогах;
  • деформацій асфальтобетонного покриття, особливо глибоких колій;
  • поглиблень та підвищень (нерівностей) дороги, що зумовлює утворення горбочків (особливо взимку, через сильні морози).

Причиною проведення холодного ресайклінгу актуальне і в будь-якому іншому випадку незадовільного стану доріг, що не відповідають вимогам комфорту та безпеки для всіх учасників руху.

Важливо! Застосування холодного ресайклінгу має певні обмеження – при виявлені пошкодження основи дороги такий спосіб вважається неможливим, оскільки потрібна повноцінна реконструкція полотна. Щоб правильно оцінити ступінь пошкодження, необхідно добре розуміти,що таке асфальт, з чого він складається та які саме шари покриття є його основою.

Процес холодного ресайклінгу, його переваги та особливості експлуатації

Все починається з фрезерування старого полотна на певній глибині, частину якого ретельно змішують з в’яжучими матеріалами та іншими хімічними компонентами (бітумна емульсія, цемент). Після чого готовий матеріал рівномірно укладають та ущільнюють катками. Готове полотно відрізняється високими фізико-механічними показниками та має гарантії якості при подальшій експлуатації.

До переваг застосування холодного ресайклінгу варто віднести екологічність методу, якість результату, а також щільність та цілісність готового полотна, суттєво меншу тривалість ремонтних робіт, що обумовлено виконанням кількох різних процесів одночасно. З іншої сторони варто звернути увагу і на економічний аспект, оскільки якісний холодний ресайклінг є значно доступнішим способом відновлення дорожнього покриття з гарантованим результатом якості. Єдина і обов’язкова вимога для цього стосується необхідності довірити всі роботи виключно перевіреним професіоналам своєї справи.

 



До списку