Статьи

Привідні зірочки є базовим елементом у роботі ланцюгових передач. На вигляд нагадує шестірню, але замість евольвентних зубів по зовнішньому діаметру розташовані зубці. Основне призначення – передача крутного (обертального) моменту між робочими вузлами механізму.

Види зірочок

Залежно від вимог замовника та умов експлуатації зірочки можуть виготовлятися із різних видів сталей. Найпоширеніша — конструкційна вуглецева сталь марки 45. Рідше виконуються з технічної нержавіючої сталі або чавуну.

До хімічного складу входять такі елементи: вуглець, кремній, марганець, нікель, мідь, сірка та ін.

За конструкційними особливостями виділяють такі види ланцюгових зірочок:

  • Зі ступицею (маточиною). Даний тип дозволяє виконати необхідну посадку на вал: розточити потрібний діаметр отвору, здійснити фрезерування паза шпонки або протяжку шліців.
  • Без маточини. Стандартний конвеєрний варіант, що вже виготовлений під необхідні розміри замовника з заявленою посадкою.
  • Зірочки із загартованими зубами. Основна мета операції термообробки – збільшення характеристик міцності і, як наслідок, термін експлуатації деталі.

Найчастіше термічна обробка проводиться струмами високої частоти (ТВЧ), де загартуються тільки зуби, але за бажанням замовника може бути призначена об'ємна калка або цементація.

  • Подвійні зірочки. Мають два ряди, мають отвори для посадки на втулку чи вал. Основна мета — передача обертального моменту і його «розгалуження» на інші деталі приводу.
  • З підшипником. Такі зірочки використовуються для натягу ланцюгів, характеризуються плавним зносом.
  • Багатозубні. Назва говорить сама за себе – велика кількість зубів, більш плавний хід, рівномірне зношування та можливість варіювати передатне відношення (передаточне число) зубчастої передачі.

Правила вибору приводної зірочки

Для того, щоб замовити ланцюгову зірочку необхідно знати кілька параметрів:

  1. Рядність. Візуально все зрозуміло, існують одно-, дво-, три- та чотирирядні зірочки.
  2. Кількість зубів.
  3. Крок ланцюга. Якщо цей показник невідомий, часто можна зорієнтуватися за потужністю ротора.
  4. Зовнішній діаметр (бажано).
  5. Діаметр під вал.
  6. Наявність маточини (ступиці).

Наведених параметрів буде достатньо для розрахунку вартості виготовлення зірочки, визначення термінів виготовлення та оформлення замовлення. На українському підприємстві ПВКП «Матрица» можна замовити виготовлення зірочки всіх типів за вашим зразком, кресленням, ескізом або фото.

Плюси ланцюгових зірочок

Основні переваги приводних зірочок у складі ланцюгової передачі:

  • високий ККД;
  • відсутність ковзання ланцюга;
  • підвищена зносостійкість;
  • передача крутного моменту на більшу міжосьову відстань;
  • велика потужність порівняно з ремінною передачею.

У разі зносу, пошкодження або деформації зірочки в техніці можна звернутися до металообробної компанії ПВКП «Матрица», де фахівці зможуть проконсультувати, зорієнтувати по вартості робіт і виготовити в найкоротші терміни з доставкою по всій Україні.



До списку