МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Н А К А З

№ 30 від 09.02.98м.Київ

Про заходи щодо профілактики і боротьби з грипом та гострими респіраторними інфекціями в Україні

Грип та гострі респіраторні інфекції (ГРІ) залишаються найбільш поширеними хворобами, що реєструються в Україні. Щороку на них хворіють 11-13 мільйонів чоловік (95,5-96% від усіх зареєстрованих інфекцій).

Аналіз перебігу епідемій грипу свідчить, що з кожним роком серед хворих на грип і ГРІ збільшується питома вага дітей шкільного віку, і вони є найбільш активним джерелом інфекції. Найчастіше епідемії в Україні розпочинаються спалахами серед школярів. Як показав досвід 1990-1995 років, попередженню масового розповсюдження грипу і ГРІ серед них сприяло тимчасове припинення занять або продовження зимових канікул на початку епідемій протягом 2-х тижнів. Переривання спілкування дітей у школах знижувало захворюваність у 2-2,5 разу та призводило до скорочення епідемічного періоду у містах.

Ефективним заходом виявилось застосування у передепідемічному періоді та в період епідемії на промислових підприємствах системи профілактики за допомогою імуномодуляторів та інтерфероногенів, що була рекомендована фахівцями науково-дослідних інститутів - Київського епідеміології та інфекційних хвороб і Одеського вірусології та епідеміології. На окремих підприємствах, де проводилась така профілактика, було досягнуто зниження захворюваності у 2,5-6 разів.

Масова вакцинопрофілактика грипу не призвела до суттєвого зниження захворюваності, проте у осіб, які були щеплені, відзначався полегшений перебіг хвороби. В Україні спостерігається зниження смертності від грипу, яка в показниках на 100 тисяч населення в 1995 році складала 0,15 випадку проти 0,3 у 1986 році.

В останні роки в областях зменшився обсяг вірусологічних досліджень з виділення збудників грипу. В період епідемії 1995 року віруси грипу було виділено у п'яти областях (Дніпропетровська, Київська, Луганська, Полтавська, Одеська) та м.Севастополі, у 1997 - лише у двох областях (Волинська та Черкаська).

З метою подальшого підвищення ефективності заходів щодо профілактики і боротьби з грипом та ГРІ  НАКАЗУЮ:

1. Перейменувати Республіканський центр по грипу на Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій, призначити його керівником д.м.н.В.О.Мухопада.

2. Затвердити:

2.1. Положення про Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій (додається).

2.2. Положення про опорні бази Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій (додається).

2.3. Перелік опорних баз Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій (додається).

2.4. Перелік міст, що подають інформацію до Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій (додається).

2.5. Порядок подання інформації про захворюваність на грип та ГРІ Українським центром грипу та гострих респіраторних інфекцій (додається).

2.6. Методичні рекомендації "Профілактичні, протиепідемічні, санітарно-гігієнічні заходи щодо грипу, організація роботи лікувально-профілактичних закладів у передепідемічний та епідемічний періоди" (додається).

2.7. Методичні рекомендації "Клініка грипу та гострих респіраторних інфекцій" (додається).

2.8. Методичні рекомендації "Методи лабораторної діагностики грипу та гострих респіраторних інфекцій" (додається).

3. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь охорони здоров'я обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій, головним лікарям Київської центральної клінічної басейнової лікарні, Азовської та Чорноморської басейнових лікарень на водному транспорті:

3.1. Щорічно коригувати відповідно до епідемічної ситуації плани заходів профілактики та боротьби з грипом і ГРІ.

3.2. Забезпечувати виконання комплексу профілактичних і протиепідемічних заходів та лабораторну діагностику грипу.

3.3. Забезпечити здійснення у повному обсязі профілактичних та протиепідемічних заходів, лікування хворих, підготовку лікарів інших фахів, які залучаються для обслуговування хворих на грип в період епідемії.

3.4. Рекомендувати проведення вакцинопрофілактики грипу контингентам груп ризику: школярам, починаючи з семи років; учням ПТУ, технікумів; студентам ВУЗів; медичним працівникам; персоналу дитячих дошкільних закладів; викладачам шкіл та ВУЗів; працівникам транспорту, торгівлі, сфери обслуговування; особам з хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем; особам, що часто хворіють на ГРІ; особам віком понад 60 років.

3.5. Забезпечити створення резерву протигрипозних засобів у лікувально-профілактичних закладах.

4. Головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, на водному, залізничному, повітряному транспорті забезпечувати:

4.1. Проведення аналізу рівня захворюваності на грип та ГРІ, а також даних вірусологічних досліджень з метою визначення початку епідемії та введення в дію передбачених на цей період протиепідемічних заходів.

4.2. Здійснення контролю за підготовкою у передепідемічному періоді промислових підприємств, комунальних, харчових, торговельних, дитячих та лікувально-профілактичних закладів, шкіл до роботи в осінньо-зимовий період, за готовністю лікувально-профілактичних закладів до роботи в період епідемії, а також за проведенням специфічної профілактики грипу.

4.3. Збільшення обсягу досліджень в період епідемії з виділення вірусів грипу та інших досліджень щодо встановлення етіології гострих респіраторних інфекцій.

4.4. Доставку виділених штамів вірусів грипу в Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій.

5. Головному лікарю Українського центру державного санітарно-епідеміологічного нагляду Мельниченку М.Г.:

5.1. Забезпечити проведення аналізу рівня захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції, даних вірусологічних досліджень на теріторії країни з метою подальшого вдосконалення епідеміологічного нагляду, покращання профілактичних та протиепідемічних заходів, а також підготовки інструктивно-методичних документів і надання практичної допомоги на місцях.

5.2. Забезпечити методичне керівництво роботою вірусологічних лабораторій Автономної Республіки Крим, обласних, міських санепідстанцій та надання їм практичної допомоги у проведенні досліджень.

6. Українському центру грипу та гострих респіраторних інфекцій (Мухопад В.О.):

6.1. Щотижня протягом року подавати до МОЗ України інформацію про захворюваність на грип та ГРІ в контрольних містах.

6.2. Вивчати особливості епідемічного процесу грипу в Україні, стан протигрипозного імунітету у населення, антигенну структуру та властивості виділених штамів вірусу грипу.

6.3. Удосконалювати лабораторну діагностику грипу та ГРІ.

6.4. Щороку розробляти рекомендації з профілактики грипу в залежності від особливостей циркулюючих збудників та стану імунітету у населення.

6.5. Проводити разом із Одеським науково-дослідним інститутом вірусології та епідеміології ім.І.І.Мечникова (Скрипченко Г.С.) роботу щодо створення вакцин проти грипу для дітей та дорослих і передавати їх у встановленому порядку для впровадження Одеським підприємством з виробництва бакпрепаратів.

6.6. Організовувати семінари для вірусологів та епідеміологів стосовно проведення вірусологічного та епідеміологічного нагляду за грипом і ГРІ згідно з науковими рекомендаціями на сучасному рівні.

7. Українському центру інформації, технології і національного реєстру (Кортушин Г.І.), опорним базам Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій забезпечити функціонування програми збору і опрацювання інформації щодо грипу та ГРІ і подавати відповідну інформацію до Головного санітарно-епідеміологічного управління МОЗ в період епідемії щоденно, в міжепідемічний період - 1 раз на тиждень.

8. Українському інституту громадського здоров'я (Пономаренко В.М.) забезпечити проведення санітарно-освітньої роботи серед населення з питань профілактики грипу і ГРІ.

9. Вважати таким, що не застосовується на території України, наказ МОЗ СРСР від 7 серпня 1990 року № 327 "О защите населения от гриппа и других острых респираторных заболеваний".

10. Вважати такими, що втратили чинність, накази МОЗ УРСР від 16 грудня 1985 року № 737 "О совершенствовании системы оперативной информации о заболеваемости гриппом и острыми респираторными вирусными инфекциями, работы Республиканского центра по гриппу и острым респираторным заболеваниям" та № 509 від 23 липня 1987 року "О корректировке тактики массовой вакцинопрофилактики гриппа".

11. Контроль за виконанням даного наказу покласти на першого заступника Міністра, головного державного санітарного лікаря України Некрасову Л.С., заступника Міністра Богатирьову Р.В.

МіністрА.М.Сердюк

Затверджено

Наказом    Міністерства    охорони

здоров'я України від 09.02.98 № 30

Положення про Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій

1. Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій (надалі Центр) створено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 16.12.85 р. № 737 без права юридичної особи.

2. Центр розташовано на базі лабораторії епідеміології та профілактики грипу та гострих респіраторних інфекцій Київського НДІ епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В.Громашевського.

3. Центр створено з метою узагальнення ситуації з грипу та опрацювання щорічних прогнозів та рекомендацій в межах країни.

4. Основні завдання Центру:

- аналіз та узагальнення оперативної інформації щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції в Україні;

- визначення характеру епідемічної ситуації та прогнозування динаміки епідемічного процесу, а також етіології епідемій в країні;

- надання методичної допомоги опорним базам;

- розробка та впровадження рекомендацій з епідеміологічного, вірусологічного та імунологічного нагляду за грипом та гострими респіраторними інфекціями.

5. Для виконання своїх завдань Центр:

- отримує та систематично опрацьовує дані щодо захворюваності населення України на грип та гострі респіраторні інфекції, оперативно інформує Міністерство охорони здоров'я, керівників управлінь охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;

- на основі зведеної інформації визначає характер епідемічної ситуації та прогнозує динаміку епідемічного процесу;

- визначає етіологічну структуру грипу та гострих респіраторних інфекцій в динаміці на території України;

- проводить систематичне вивчення особливостей штамової структури популяції вірусів грипу, виявляє та вивчає нетипові та нові штами, визначає епідемічну потенційність циркулюючих штамів; проводить етіологічне розшифрування епідемій грипу та надає оперативну інформацію до Міністерства охорони здоров'я про появу штамів підвищеної патогенності;

- підтримує та своєчасно поповнює колекцію референс-штамів та місцевих штамів;

- підтримує та своєчасно поповнює колекцію референс-сироваток шляхом виготовлення;

- приймає до колекції та підтримує нові та атипові штами та проводить обмін штамами з центрами інших країн;

- узагальнює ситуацію з грипу та укладає щорічні етіологічні прогнози для України, а також надає рекомендації щодо проведення профілактичних та протиепідемічних заходів;

- надає методичну допомогу опорним базам;

- укладає та видає квартальні огляди Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій з відображенням даних щодо захворюваності, етіології, лабораторної діагностики, профілактики та боротьби з грипом та іншими гострими респіраторними інфекціями.

6. Центр має право:

- одержувати необхідну інформацію, аналітичні та статистичні матеріали від закладів, підпорядкованих МОЗ та опорних баз Центру;

- одержувати штами вірусів грипу з лабораторій, лікарень, санітарно-епідеміологічних станцій, НДІ, виділені на території України;

- залучати спеціалістів науково-дослідних установ, підпорядкованих МОЗ, для підготовки і здійснення заходів, покладених на Центр;

- взаємодіяти з центрами інших держав (СDC-центр контролю за хворобами, США, м.Атланта; національною лабораторією, Великобританія, м.Лондон; Інститутом грипу Російської Академії медичних наук, м.Санкт-Петербург) та Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я.

7. Очолює Центр Керівник, який призначається Міністерством Охорони Здоров'я.

8. Персональний склад Центру затверджує Керівник центру.

9. Центр має бланк із своїм найменуванням для листування.

10. Матеріально-технічне забезпечення діяльності Центру здійснює Київський НДІ епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В.Громашевського.

Затверджено

Наказом   Міністерства     охорони

здоров'я України від 09.02.98 № 30

Положення про опорні бази Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій

1. Опорна база Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій (надалі Центру) організується за наказом Міністра охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управління охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій із зазначенням:

а) керівника;

б) складу установ-виконавців та спеціалістів-виконавців;

в) поштової та телетайпної адрес та номера телефону для зв'язку з Центром.

Копії наказів, а також повідомлення щодо змін у структурі опорної бази та у складі виконавців направляються на адресу Центру.

2. Опорні бази у своїй діяльності керуються наказами МОЗ України та методичними вказівками Центру.

3. Опорні бази забезпечують:

а) подання даних щодо захворюваності населення на грип та ГРІ;

б) систематичну лабораторну діагностику грипу та інших ГРІ, виділення та визначення типу вірусів, для чого до опорної бази прикріплюються лікувально-профілактичні установи (поліклініки та лікарні для дітей та дорослих);