Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

«УКРХЛІБПРОМ»

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для різальника харчової продукції

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-118-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ

ПРАЦІ

для різальника харчової продукції

м. Київ

1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ Ця інструкція встановлює вимот з охорони праці для різальника харчової продукції (далі різальника)і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці.

Різальник постійно знаходиться біля різальної машини і виконує таку роботу: ріже та подрібнює сировину, напівфабрикати, готові вироби на різальних машинах різних конструкцій та механізмах до установленого технологією розміру, товщини, прямолінійного, криволінійного або фігурного контуру. Завантажує різальні машини вручну чи за допомогою транспортера, шнека та інших транспортних пристроїв. Подає сировину, напівфабрикати до машини, промиває, охолоджує або зачищає сировину. Періодично перевіряє у процесі роботи якість різання органолептично. Укладає нарізані вироби у тару. Передає їх на пакування або наступні стадії обробки вручну чи за допомогою транспортних пристроїв. Замінює, налагоджує та заточує ножі, регулює упор і зазор. Пускає та зупиняє машину. Чистить, змащує та усуває несправності у роботі машини.

1.1. До роботи різальника допускаються особи, що досягли 18-ти річного віку, пройшли медичний огляд та не мають медичних протипоказань, виробниче навчання, навчання прийомам надання першої долікарняної допомоги потерпілим, вступний. первинний інструктажі з охорони праці на робочому місці, перевірку знань на 1 кваліфікаційну групу допуску по електробезпеці. Після первинного інструктажу на робочому місці робітник має протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) пройти стажування під керівництвом досвідченого робітника, який призначається наказом (розпорядженням) по організації. Повторний інструктаж проводиться 1 раз на 3 місяці.

1.2. Різальник зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову

ження;

- правильність натягу і закріплення струн в змінних рамках і ножів у тримачах;

- справність і надійність закріплення лотків для відходів. Краї металевих столів і лотків повинні бути закатані;

роботу різального механізму на холостому ходу.

2.3. Перевірте наявність і справність захисного заземлення, освітлення та вентиляції.

2.4. Установіть ножі (струни) різальної машини на відповідний розмір. При натягуванні проволоки на рамку остерігайтесь порізу, уколення рук кінцями проволоки. Не залишайте на рамці довгих і гострих кінців проволоки.

2.5. Підготуйте ящики для збору обрізків.

2.6. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.7. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.8. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.9. Перед запуском у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Не захаращуйте робоче місце, залишайте вільними підходи до устаткування.

3.2. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, додержуйтесь таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб,;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт або ліквідуйте їх самі, якщо це входить у ваші обов'язки;

- не працюйте на устаткуванні зі знятими захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту;

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки.

3.3. Вимикайте електродвигун поперечного різання тільки після того, як каретка повздовжнього різання повернеться у вихідне положення.

3.4. При зворотному ході каретки стежте за тим, щоб притискні грати (планка) не піднялись.

3.5. Плавно пересувайте пласт під дискові ножі.

3.6. Не торкайтесь руками струн, валків, ножів. Для регулювання положення ножа поперечного різання пласта чи відстані між тримачами ножів, поправлення нарізаного поздовжньо-різальним механізмом напівфабрикату перед його поперечним різанням, збирання обрізків ,зачищення ножів різального механізму від налиплої маси, при застряванні кусків вафель або бісквіту вимкніть машину, на пусковому пристрої вивісить плакат "Не вмикати — працюють люди!", після цього проведіть необхідні роботи.

3.7. Не знімайте захисних засобів з різального механізму.

3.8. При ручному різанні бісквітного напівфабрикату поводьтеся з ножем обережно, остерігайтесь порізів.

3.9. Переміщайте візок з напівфабрикатом повільно. Стежте, щоб шлях руху був вільний. Візок штовхайте в напрямку "від себе".

3.10. Розставляйте візки так, щоб не захаращувати підхід до різальної машини.

3.11. Дотримуйтесь обережності при знятті (встановленні) зі стелажів лотків з нарізаним продуктом.

3.12. При необхідності в процесі роботи виконати внутрішній огляд, очистку устаткування зупиніть машину, на пусковому пристрої вивісить плакат "Не вмикати — працюють люди!". При огляді і очистці користуйтесь переносною електролампою напругою не вище 12В з арматурою в захищеному виконанні.

3.13. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після закінчення роботи вимкніть устаткування, на пусковому пристрої вивісить плакат "Не вмикати — працюють люди!".

При огляді і очистці користуйтесь переносною електролампою напругою не вище 12В з арматурою в захищеному виконанні і очистіть його.

4.2. Упорядкуйте робоче місце.

4.3. Зніміть санодяг, прийміть душ.

4.4. Про усі виявлені порушення в процесі роботи повідомити свого безпосереднього керівника або іншу

посадову особу і змінного працівника.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожежам, травмуванню або загибелі людей. Такими ситуаціями на робочому місці можуть бути: 5.1.1. - сторонні звуки, удари при роботі устаткування, його підвищена вібрація;

- поява напруги на поверхні устаткування;

- поява диму, іскріння, загоряння обмоток електродвигунів, електропроводки, пускової апаратури.

При зазначених ознаках обезструмте устаткування і повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

5.2. При загорянні електроустаткування використовувати тільки вуглекислотні або порошкові вогнегасники, що знаходяться (зазначити місце).

5.3. Для гасіння інших осередків пожежі користуватися пінними вогнегасниками, що знаходяться (зазначити місце).

5.4. При ситуаціях які безпосередньо загрожують життю і здоров'ю - неконтрольоване горіння, руйнація будівельних конструкцій або інші, покинути цех через евакуаційний вихід і знаходитися у центрального входу в будівлю.

5.5. Якщо є потерпілі, надавати їм першу медичну допомогу; при необхідності, викликати "швидку допомогу".

5.6. При пожежі викликати пожежну частину і приступити до її гасіння наявними засобами пожежогасіння.

5.7. В усіх випадках виконувати вказівки свого безпосереднього керівника.

Розрок