Новини
В Одесі впродовж 29 — 30 травня проходила Міжнародна конференція «Системні підходи в управлінні безпекою підйомних споруд». Участь у якій прийняли представники ДП «Подільський ЕТЦ».

Організатором конференції стала НТА «Підйомні споруди» — провідна українська асоціація у сфері підйомно-транспортної техніки за підтримки Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці (ДУ «ННДІПБОП») та за сприяння Одеської облдержадміністрації.

Метою конференції є розробка стратегії та невідкладних заходів щодо забезпечення безпеки життя та здоров'я людей в нинішніх складних умовах. Рекомендації основного українського експертного співтовариства у сфері підйомних споруд буде надіслано до відповідних комітетів Верховної Ради України та відомств виконавчої влади.



У конференції взяли участь понад 70 представників підприємств, які виробляють, монтують та експлуатують ліфти, ескалатори, крани, канатні дороги, а також відповідальні працівники наглядових органів та спеціалісти експертних центрів зі всіх регіонів України.

У перший день конференції акцентовано увагу на підсумках роботи діючих та створення нових інформаційно-аналітичних систем в управлінні промисловою безпекою підйомних споруд.

Також прийнято пропозиції ТОВ «Карат-Ліфткомплект», у яких зазначено: «Керуючись ст. 19 Закону України про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності, звернутися до Центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері стандартизації з пропозиціями: про перегляд ДСТУ по ліфтах (розробник, переклад та науково-технічне редагування ТК-104) як таких, що не в повній мірі відповідають Законам України; конкретизувати, чи відповідність певним стандартам є єдиним способом або одним із способів задоволення вимог технічного регламенту (ст. 20). Під керівництвом НТА «Підйомні споруди» створити робочу групу на добровільних засадах з технічних експертів, заінтересованих сторін (виробників, монтажних і обслуговуючих організацій) щодо перегляду діючих стандартів по ліфтах та ескалаторах. У відповідності з Законом України «Про стандартизацію» реорганізувати технічний комітет по ліфтах та ескалаторах.



Впродовж другого дня конференції обговорено такі теми: оцінка ризиків під час експлуатації підйомних кранів, управління процесом старіння вантажопідіймальних машин після закінчення нормативного строку експлуатації, особливості та відзнаки технічного регулювання підйомної техніки в Україні, Європейському Союзі, Митному Союзі тощо.

У рамках конференції відбулося засідання круглого столу на тему: «Збереження та розвиток науково-технічних зв'язків у сучасних умовах України», семінар-навчання спеціалістів підприємств і сервісних організацій з експлуатації і технічного обслуговування приладів безпеки.

Учасники конференції акцентували увагу на необхідності змін у законодавстві про охорону праці, зокрема, щодо спрощення дозвільної системи. Потрібні вдосконалення в організації роботи служб охорони праці. А найголовніше — підвищення відповідальності і роботодавців, і виконавців за збереження життя і здоров'я людей.

На конференції наголошено, що промислова безпека підйомних споруд в Україні повинна стати об'єктом і суб'єктом інноваційного розвитку галузі. І важливу роль у цьому відіграє поглиблення і розширення напрямів міждержавної кооперації для більш повного використання виробничого, інноваційного і науково-технологічного потенціалу виробництва та промислової безпеки підйомних споруд.



До списку новинВпередНазад