Новини

В Одесі 29 травня відкрилася Міжнародна конференція «Системні підходи в управлінні безпекою підйомних споруд», організатором якої стала НТА «Підйомні споруди» — провідна українська асоціація у сфері підйомно-транспортної техніки за підтримки Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці (ДУ «ННДІПБОП») та за сприяння Одеської облдержадміністрації.

Метою конференції є розробка стратегії та невідкладних заходів щодо забезпечення безпеки життя та здоров'я людей в нинішніх складних умовах. Рекомендації основного українського експертного співтовариства у сфері підйомних споруд буде надіслано до відповідних комітетів Верховної Ради України та відомств виконавчої влади.

У конференції беруть участь понад 70 представників підприємств, які виробляють, монтують та експлуатують ліфти, ескалатори, крани, канатні дороги, а також відповідальні працівники наглядових органів та спеціалісти експертних центрів зі всіх регіонів України.

Відкрив конференцію голова правління НТА «Підйомні споруди», професор Микола Андрієнко. Від зазначив, що такі заходи — невід'ємна частина пошуку нових підходів для запобігання війнам, техногенним катастрофам, виробничому травматизму та професійним захворюванням. Тому досвід окремих підприємств, які виробляють та експлуатують підіймальні споруди, наукових та експертних центрів, теруправлінь Дежгірпромнагляду України повинен належним чином систематизуватися.

Привітав учасників конференції заступник Голови Держгірпромнагляду України Степан Дунас, який у своєму виступі наголосив на тому, що зараз в Україні нараховується понад 86 тисяч вантажопідіймальних кранів, 71 тисяча з яких вже відпрацювала встановлений строк служби. З них самохідних стрілових кранів — більше 46 тисяч та 36,5 тисячі відпрацювали встановлений строк експлуатації. Баштових кранів — 4,4 тисячі, з них 3,4 тисячі відпрацювали свій строк служби.

Степан Дунас акцентував увагу присутніх на тому, що важливу роль у безпечній експлуатаціцї кранів відіграє позиція їх власників, експертів, інспекторського складу: їм необхідно звертати увагу на технічний стан підйомних споруд, постійно забезпечувати своєчасне і повне проведення чергових та позачергових технічних оглядів.

Заступник Голови Держгірпромнагляду також повідомив, що в Україні склалася критична ситуація щодо безпечної експлуатації ліфтів. У житловому фонді країни експлуатується близько 93 тисячі ліфтів, 48 тисяч з яких вже відпрацювали свій граничний строк експлуатації — 25 років.

При цьому технічний стан ліфтів з року в рік погіршується, що створює реальну загрозу життю та здоров'ю людей, які щоденно користуються ліфтами, а це близько 12 млн чоловік. Викликає серйозні нарікання якість експертиз та технічних оглядів обладнання, проведених експертними та уповноваженими організаціями.

Степан Дунас розповів, що під егідою Держгірпромнагляду України було підготовлено проект технічного регламенту ліфтів і передбачено розробку й затвердження Правил безпечної експлуатації ліфтів, які дадуть можливість вирішити багато питань в ліфтовій сфері. Також він зазначив, що, на жаль, чимало запланованого під час минулорічної конференції у більшості випадків виявилось нереалізованим, хоча виконавців було визначено.

У перший день конференції також обговорено теми про підсумки роботи діючих та створення нових інформаційно-аналітичних систем в управлінні промисловою безпекою підйомних споруд, стан промислової безпеки в Одеській області та інші.

Також було прийнято пропозиції ТОВ «Карат-Ліфткомплект», у яких зазначено: «Керуючись ст. 19 Закону України про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності, звернутися до Центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері стандартизації з пропозиціями: про перегляд ДСТУ по ліфтах (розробник, переклад та науково-технічне редагування ТК-104) як таких, що не в повній мірі відповідають Законам України; конкретизувати, чи відповідність певним стандартам є єдиним способом або одним із способів задоволення вимог технічного регламенту (ст. 20). Під керівництвом НТА «Підйомні споруди» створити робочу групу на добровільних засадах з технічних експертів, заінтересованих сторін (виробників, монтажних і обслуговуючих організацій) щодо перегляду діючих стандартів по ліфтах та ескалаторах. У відповідності з Законом України «Про стандартизацію» реорганізувати технічний комітет по ліфтах та ескалаторах.

Не менш важливі теми для обговорення заплановані і на другий день роботи конференції, після завершення якої учасники підіб'ють її підсумки.




До списку новинВпередНазад