Новини

В рамках проведення у 2014 році Держгірпромнаглядом України Дня охорони праці, Криворізьке гірничопромислове територіальне управління затвердило склад Організаційного комітету та План заходів з підготовки та проведення Дня охорони праці в Криворізькому регіоні.

В теруправлінні було оформлено стенд, присвячений Дню охорони праці, на офіційному веб-сайті теруправління розміщено банери з відповідним зверненням Оргкомітету та Планом заходів по проведенню у 2014 році Дня охорони праці в Україні.

У відповідності до цьогорічної теми «Безпека праці та здоров'я під час використання хімічних речовин на виробництві» теруправлінням ініційовано проведення наради з питань підвищення рівня промислової безпеки при експлуатації об'єктів хімічної промисловості на базі гідрометалургійного заводу (ГМЗ) ДП «СхідГЗК». Крім цього, посадові особи державної інспекції нагляду в промисловості та на об'єктах підвищеної небезпеки прийняли участь у присвячених Дню охорони праці загальних зборах працівників ПАТ «Криворізький суриковий завод», який належить до підприємств хімічної галузі, та Криворізького ЛВУМГ «Харківтрансгаз».

Разом з тим, відбулося розширене засідання колегії Криворізького гірничопромислового теруправління з представниками спеціалізованих підприємств газового господарства, житлово-експлуатаційних підприємств, спеціалізованих підприємств по обслуговуванню та ремонту ДВК, підприємств постачальників зрідженого вуглеводневого газу з питань додержання вимог безпеки при експлуатації та обслуговуванні систем газопостачання, при використанні газу в побуті, яке проводилося в рамках заходів до Дня охорони праці.

Перший заступник начальника теруправління Кононенко О.П. за участю представників профспілкових організацій міста та Криворізького міського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві провів для місцевих ЗМІ брифінг, на якому визначив основні пріоритети в роботі теруправління, а також зупинився на проблемах, які заважають, в повній мірі, реалізації державної політики в сфері охорони праці та промислової безпеки на піднаглядних підприємствах.

Традиційно до Дня охорони праці в Криворізькому ТУ проводиться зустріч за «круглим столом». В цьому році, зустріч відбулась за участю представників Криворізького міськвиконкому, міськкому профспілки металургів та гірників України, міської профспілки будівельників, первинної організації Незалежних профспілок гірників України ПАТ «ЄВРАЗ Суха Балка», Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, Державного воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону Державної служби з надзвичайних ситуацій України, керівників служб охорони праці крупних підприємств міста, начальників відділів та інспекції теруправління, керівництва ДП «Криворізький ЕТЦ», представників регіональних та відомчих ЗМІ. Учасники «круглого столу» в присутності журналістів обговорили актуальні проблеми охорони праці та промислової безпеки на підприємствах регіону та відповіли на питання представників ЗМІ.

В Криворізькому теруправлінні Держгірпромнагляду відбувся День відкритих дверей для студентів четвертого курсу Криворізького національного університету, що навчаються за спеціальністю «Охорона праці». З історією виникнення гірничого нагляду, його сьогоденним значенням та напрямками діяльності, а також станом промислової безпеки на підприємствах Криворіжжя студентів ознайомила начальник відділу організації державного нагляду теруправління І.О. Аксентьєва. Заступник начальник ДП «Криворізький експертно-технічний центр» С.А. Міроненко провів бесіду зі студентами про діяльність ЕТЦ. Для відвідувачів було влаштовано міні-екскурсію по експертно-технічному центру, в ході якої студентам було запропоновано пройти психофізіологічну експертизу та переглянути відеоматеріали про роботу експертів ЕТЦ.

За ініціативою теруправління та за підтримки ДП «Криворізький ЕТЦ», ТРК «Рудана» (м. Кривий Ріг) створила спеціальний випуск дитячої програми «Міркувалки», в якій діти висловили свої думки з питань: «Що таке праця?», «Що можна робити на роботі, а що ні?», «Що таке безпечна праці?».

Ініціювало теруправління участь піднаглядних підприємства у Всеукраїнському фестивалі анімаційних та відеофільмів «Безпечна праця-2014», який був організований журналом «Промислова безпека». Варто відзначити, що три підприємства посіли призові місця, а два заохочені спеціальними дипломами.

Відомчими службами охорони праці піднаглядних підприємств в рамках Тижня охорони праці проведено комплексні перевірки стану безпеки та умов праці, цільові перевірки технічного стану обладнання на гірничо-збагачувальних комбінатах, шахтах, металургійних виробництвах, будівельних підприємствах тощо. Оформлено (оновлено) куточки, стенди, присвячені Дню охорони праці, проведено конкурси «Кращий працівник», «Краща виробнича дільниця (бригада)» тощо, переможці яких отримали грамоти та цінні дарунки. Заслуговують особливої уваги заходи, розроблені та здійсненні деякими підприємствами.

Зокрема, на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» для працівників підприємства проведено цільове навчання за темою «Правила використання промислових газоаналізаторів», організовано проведення лекцій та демонстрацію презентацій на теми: «Як впливає втома та хронічне недосипання на виробничу безпеку», «Паління в небезпечних місцях та наслідки шкідливих звичок», «Правильні дії можуть зберегти життя у критичних ситуаціях».

Спільно з представниками теруправління для молодих спеціалістів підприємства та представників підрядних організацій було проведено ділову гру з охорони праці на тему «Зупинись, подумай та дій безпечно. Від знань — до практики».

Важливо, що серед заходів, розроблених та здійсненних на підприємстві, значна їх частина проводиться для працівників підрядних організацій, які працюють на об'єктах підприємства. Так, для підрядників було організовано та проведено семінар-навчання за темою «На шляху до нульових показників з падіння» та огляд-конкурс будівельних містечок за темою «Мінімізація ризиків, пов'язаних з падінням, пересуванням, спотиканням».

Цікаві заходи було розроблено та реалізовано на ВАТ «Полтавський ГЗК», серед яких конкурс дитячого малюнку серед учнів шкіл міста на тему «Безпечна праця батьків — моє щасливе майбутнє!», в тому числі і конкурс малюнків на асфальті, семінар-практикум та конкурс на тему «Надання першої допомоги!» для учнів місцевих шкіл, конкурс агіт-бригад серед учнів шкіл, гірничого та будівельного ліцеїв на тему «Молодь за безпечну працю!».

На нарадах, присвячених Дню охорони праці, які відбулися на підприємствах за участю представників теруправління, за проявлену ініціативу й плідну працю було нагороджено кращих працівників і спеціалістів, які сприяють підвищенню рівня промислової безпеки та поліпшенню умов праці.

Не залишились поза увагою і ті, хто постраждав на виробництві та сім'ї постраждалих. Представники підприємств відвідали сім'ї потерпілих, дізналися про існуючі проблеми та запропонували допомогу у вирішенні матеріальних, соціально-побутових та інших питань. Протягом тижня, спільно з профспілковими організаціями, проведено заходи з вшанування пам'яті працівників, які загинули на виробництві.

Керівництво теруправління та інспекцій приймало участь у заходах, які проводилася на піднаглядних підприємствах з нагоди Дня охорони праці.

Уся робота щодо реалізації заходів, присвячених Дню охорони праці широко висвітлювалась у відомчих та місцевих засобах масової інформації та на сайті Криворізького теруправління.




До списку новинВпередНазад