Новини
Використання праці дітей на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також залучення до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні — заборонено законодавством України. Саме на це в обов'язковому порядку під час перевірок звертається увага фахівців теруправління Держгірпромнагляду.

Зокрема, встановлено, що на піднаглядних підприємствах теруправлінню не використовується праця неповнолітніх.

Довідково:
Порядок застосування праці дітей визначається законодавством України про працю, зокрема ст.ст.187-200 Кодексу законів про працю та статтями 21-22 Закону України «Про охорону дитинства».

Діти приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду за наявності письмового медичного висновку про відсутність протипоказань для участі у трудовій діяльності та в подальшому до досягнення 21 року щорічно підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам.
Участь у трудовій діяльності дітей-інвалідів та дітей з вадами фізичного та розумового розвитку забезпечується шляхом створення відповідної мережі робочих місць.

Працевлаштування неповнолітніх відповідно до чинного законодавства України про працю обов'язково здійснюється на підставі письмового трудового договору лише після попереднього медичного огляду.

Якщо дитині не виповнилось 16 років і при прийнятті на роботу від неї не вимагають дозволу батьків на працевлаштування — така праця є незаконною і її права не захищатимуться.

На превеликий жаль у сфері працевлаштування неповнолітніх все ще найбільше порушень законодавства. Це пов'язано, перш за все, з тим, що діти працюють без офіційного оформлення на роботу, а тому всі передбачені гарантії не можуть бути застосовані. Праця дітей не на папері, а в реальному житті повинна бути захищена.



До списку новинВпередНазад